Ce fac “vaccinații la chiuvetă” dacă vor să se imunizeze pe bune. ”Trebuie să se autodenunțe”

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 03:26
20591 citiri
Ce fac “vaccinații la chiuvetă” dacă vor să se imunizeze pe bune. ”Trebuie să se autodenunțe”
Cei care apeleaza la practica "vaccinarii la chiuveta" induc actul medical în eroare FOTO: Unsplash.com

Un fenomen descoperit astă vară i-a surprins pe medicii din spitale. Pacienți care susțineau că s-au imunizat anti-COVID ajungeau să facă forme grave de boală. Într-un final recunoșteau că, de fapt, serul nu ajunsese la ei ci la chiuvetă. Aveau însă certificate de vaccinare.

Așa a descoperit poliția sute de persoane care au cerut și au primit astfel de imunizări fictive contra unor șpăgi de 500 - 1.500 de euro.

Ce se întâmplă însă dacă cei vaccinați ”la chiuvetă” ar vrea să se vaccineze pe bune?

Președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, Gindrovel Dumitra, a explicat pentru Ziare.com că cei care vor să își facă acum vaccinul pe bune, vor trebui să se autodenunțe.

”Pacienții vaccinati fictiv nu pot beneficia de vaccinare corectă decât dacă se autodenunță”, a punctat doctorul Gindrovel Dumitra.

În luna august, erau verificate 370 de adeverințe de vaccinare despre care se crede că ar fi false, 400 de persoane fiind cercetate în astfel de spețe. Iar în luna septembrie au început să apară și primele cazuri de medici care făceau astfel de imunizări ilegale. Atunci, o doctoriță din Dâmbovița și soțul ei au fost săltați și reținuți după ce femeia ar fi eliberat adeverințe false de vaccinare unor sportivi de la echipa de fotbal unde soțul ei era antrenor și președinte al clubului de fotbal.

Însă afacerile de acest fel sunt departe de a fi stârpite.

Surse judiciare au precizat pentru Adevarul, săptămâna trecută, că în judeţul Prahova sunt în derulare mai multe anchete privind vaccinări fictive, una vizează angajaţi ai unui mare spital din judeţ, iar altele - centre de vaccinare din zonele rurale din Prahova (cabinet medicale individuale ale unor medici de familie sau chiar centre de vaccinare amenajate în mediul rural).

Ce riscă cei care fac vaccinări fictive

Personalul medical care recurge la astfel de practici riscă un dosar penal pentru infacțiuni de corupție, fals intelectual, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale.

Aceste infracțiuni sunt pedepsite cu închisoarea de 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, conform Newsweek.ro.

Atât doctorița de la Dâmbovița cât și soțul ei au fost plasați în control judiciar.

Ce înseamnă ”vaccinarea la chiuvetă”

Primul care a avut curajul să denunțe această practică ilegală a fost managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, medicul Cristian Oancea.

„Este un fenomen ”vaccinarea la chiuvetă”, în care te duci să-ți faci doza de vaccin, de obicei doza unică, și primești certificat de vaccinare. Ei vin cu forme severe, se declară vaccinați, dar sunt prea severe pentru ca oamenii să fie vaccinați. Cred că în Cluj s-au mai identificat niște cazuri. Noi ne punem problema: cei care vin cu forme severe de boală și se declară vaccinați, oare chiar sunt vaccinați? Există cazuri.

Oamenii induc actul medical în eroare. Această practică nu trebuie să existe, pentru că noi suntem puși în situația în care nu știm cum să-i luăm pe oameni ca să le salvăm viața. Am discutat despre astfel de cazuri, ne punem semne de întrebare, fenomenul există, dar nu pot să dau mai multe detalii”, a declarat Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, conform Tion.ro.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...