El Nino face din octombrie o luna de vara

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:06
5832 citiri
El Nino face din octombrie o luna de vara

O noua perioada in care fenomenul El Nino isi va face simtita prezenta a fost anuntata pentru finalul lui septembrie si octombrie. Asociat cu schimbari semnificative ale circulatiei normale a maselor de aer cauzate de temperaturile ridicate ale oceanelor, El Nino urmeaza sa dea peste cap tiparele climatice globale in aceasta toamna si in iarna care urmeaza.

Un episod El Nino ar putea avea loc in luna octombrie, fenomen care va persista in timpul iernii boreale, au afirmat marti, la Geneva, reprezentanti ai Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), citata de Huffingtonpost.com.

Efectele imediate se vor simti in Europa si America de Nord, temperaturile fiind peste valoarea normala, iar precipitatiile lichide foarte reduse. Acest nou episod al fenomenului El Nino, de incalzire a apei la suprafata Pacificului, are o mare influenta asupra climei si se datoreaza interactiunilor la scara mare ale oceanului si atmosferei.

Potrivit OMM, temperatura suprafetei apei in Pacificul tropical a crescut in iulie si august pana la niveluri ce corespund unei anomalii El Nino, considerata de slaba intensitate. Caracteristicile atmosferice ale unei anomalii El Nino, respectiv presiune la nivelul marii, alizee si nebulozitate, nu s-au manifestat inca, dar acestea urmeaza sa apara, in perioada urmatoare, pentru ca este necesar un timp de reactie atmosferica pentru ca fenomenele sa se produca la nivel global.

Potrivit majoritatii modelelor de previziune climatica, este destul de probabil sa se dezvolte in octombrie conditii caracteristice unui episod El Nino, care sa persiste in timpul iernii boreale 2012/2013, care este previzionata ca mai calda decat in mod normal in prima perioada, urmata de episoade de vreme severa si precipitatii solide abundente de tipul celor care au avut loc si anul trecut.

OMM publica buletinelor El Nino care vin in ajutorul prognozelor pe termen mediu si lung cu scopul cresterii preciziei acestora pentru a preveni la minimum riscurile si cu scopul principal al gestionarii rationale ale resurselor de apa.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#el Nino vreme 2012, #vreme octombrie noiembrie, #iarna temperaturi ridicate , #vremea