Europa a trecut prin cea mai racoroasa primavara din ultimii ani. Temperaturi similare au fost inregistrate in 2013

Luni, 07 Iunie 2021, ora 23:40
2421 citiri
Europa a trecut prin cea mai racoroasa primavara din ultimii ani. Temperaturi similare au fost inregistrate in 2013
Europa a trecut prin cea mai racoroasa primavara din 2013 FOTO Unsplash

Un sistem persistent de joasa presiune in Europa a condus la cea mai racoroasa primavara inregistrata pe continent din 2013, a anuntat luni serviciul european pentru monitorizarea schimbarilor climatice Copernicus, relateaza dpa.

Temperatura medie din martie pana in mai anul acesta a fost cu 0,45 grade Celsius sub cea inregistrata din 1991 pana in 2020, a anuntat luni agentia in Reading, Anglia.

In zone intinse din Europa au fost raportate temperaturi mai scazute decat media pe termen lung, se arata in raportul Copernicus, exceptii facand Scandinavia si sud-vestul Peninsulei Iberice.

"In mai 2021, cea mai mare parte a Europei a cunoscut temperaturi sub medie, cu centrul anomaliei meteo localizat deasupra Germaniei", a mai spus Copernicus.

"Luna a fost caracterizata de conditii meteo ciclonice nespecifice sezonului si acest lucru a condus la cea mai rece luna mai dupa 2010 inregistrata in Germania, iar temperaturile maxime din Regatul Unit sa fie unele dintre cele mai scazute inregistrate", se mai arata in raport.

Cu toate acestea, la nivel global, cercetatorii au inregistrat temperaturi mai ridicate in luna mai decat media pe termen lung: astfel, in aceasta luna temperatura medie a depasit cu 0,26 grade Celsius temperatura medie din ultimii 20 de ani.

Vestul Groenlandei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu si nordul si vestul Rusiei au fost extrem de afectate. Pe o perioada de 12 luni pana in mai, temperatura globala a fost cu 0,29 grade Celsius mai mare decat media inregistrata din 1991 pana in 2020.

Avertisment privind terorismul în Europa
Avertisment privind terorismul în Europa
Îngrijorarea că teroriști islamiști ar putea încerca să comită un atentat în UE nu a apărut odată cu atentatul de la Moscova. Însă, până acum, numai Franța și-a ridicat nivelul de...
Naționala europeană care a ajuns la 137 de meciuri la rând fără victorie
Naționala europeană care a ajuns la 137 de meciuri la rând fără victorie
Selecţionata de fotbal a statului San Marino, ocupanta locului 211 (ultimul) în clasamentul FIFA, a terminat la egalitate pe teren propriu, scor 0-0, cu naţionala din St Kitts şi Nevis,...
#Europa, #primavara, #temperaturi scazute , #vremea