FOTO Doua avioane ROMBAC, fabricate pe vremea lui Ceausescu, clasate in patrimoniul national la categoria "tezaur"

Autor: N.G.
Luni, 01 Martie 2021, ora 21:00
30637 citiri
FOTO Doua avioane ROMBAC, fabricate pe vremea lui Ceausescu, clasate in patrimoniul national la categoria "tezaur"
Cele doua avioane sunt "garate" pe aeroportul Henri Coanda. Foto: aeronews.ro

Doua avioane ROMBAC 1-11 ale fostei Societati ROMAVIA, inmatriculate YR-BRE si YR-BRI, au fost clasate in patrimoniul cultural national mobil, categoria TEZAUR.

Ordinul Ministrului Culturii a fost emis in 11 februarie 2021. "Sunt bucuros ca primele dosare de clasare pe care le-am facut, in calitate de expert acreditat, au fost incununate de succes. Multumesc frumos tuturor celor care au sprijinit acest demers", a transmis expertul Sorin Turturica.

Avionul ROMBAC YR-BRE a operat primul zbor pe 27 martie 1986 si a intrat in flota ROMAVIA. A fost inchiriat catre Aero Asia, revenind apoi in flota companiei romanesti. In prezent se afla pe aeroportul Henri Coanda (OTP) din anul 2010.

YR-BRI a fost ultimul ROMBAC 1-11 construit vreodata. A efectuat primul zbor in aprilie 1989, intrand apoi in serviciul ROMAVIA. Ulterior, YR-BRI a fost inchiriat catre companii precum Citylink Airaways, Aero Asia, Air Memphis si Aerotrans Airlines. YR-BRI se afla tot pe platforma aeroportului Otopeni, alaturi de YR-BRE.

ROMBAC 1-11 (sau Rombac One-Eleven) este primul avion de pasageri cu reactie produs in Romania. A fost construit la Intreprinderea de Avioane Bucuresti, dupa licenta avionului englez mediu curier BAC 1-11⁠(en), avion proiectat la inceputul anilor '60 si produs intre anii 1963-1982 de compania British Aircraft Corporation.

Foto: Facebook/ Sorin Turturica

Primul avion (YR-BRA) a fost terminat in luna august 1982 si a fost prezentat presei si oficialitatilor romane la 27 august 1982. Primul zbor oficial de prezentare al acestui avion in fata conducerii statului a fost executat la 20 septembrie 1982, pe aeroportul Baneasa.

Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 a avut loc la 28 ianuarie 1983, pe ruta Bucuresti-Timisoara, iar prima cursa externa a acestui aparat fiind efectuata la 23 martie 1983 pe ruta Bucuresti-Londra.

Inainte de 1989, Intreprinderea de Avioane Bucuresti, actuala Romaero Baneasa, a construit 9 aparate de acest tip (plus doua neterminate), fiind singurul avion comercial cu reactie din Europa comunista, cu exceptia URSS. Toate au fost cumparate de Tarom si Romavia, ulterior fiind operate si de catre alte companii. Proiectul ROMBAC prevedea a fi construite un numar total de 80 de avioane.

Aparatul ROMBAC 1-11 este un avion echipat cu doua turboventilatoare cu dublu flux Rolls-Royce Spey Mk 512-14DW, produse sub licenta la Turbomecanica Bucuresti, capabile de o forta de impingere de circa 6.000 kgf. Are o greutate maxima de 47.400 kgf la decolare si poate transporta cu viteza de 870 km/h maximum 119 pasageri cu un echipaj de doi piloti pe o distanta maxima de 3.500 km.

A fost construit in versiunea 1-11-560 (de 119 locuri), corespunzand variantei BAC One-Eleven 500. O a doua versiune, 1-11-495 (de 89 locuri), corespunzand variantei BAC One-Eleven 475, a fost, de asemenea, planificata, dar nu mai fost produsa.

De ce nu vrea Ilie Bolojan să fie președintele României cu normă întreagă. "M-au îndemnat mulți să profit de poziția pe care o am acum"
De ce nu vrea Ilie Bolojan să fie președintele României cu normă întreagă. "M-au îndemnat mulți să profit de poziția pe care o am acum"
Ilie Bolojan, preşedintele interimar al României, a mărturisit luni, 24 martie, că apropiaţi ai săi l-au sfătuit să profite de vizibilitatea de care dispune şi să candideze pentru...
"Nu-i treaba mea să-i fac rost de susținători". Victor Ponta, luat peste picior de un rival în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni
"Nu-i treaba mea să-i fac rost de susținători". Victor Ponta, luat peste picior de un rival în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni
"Nu-i treaba mea să-i fac rost de susținători lui Ponta", a afirmat luni seară, 24 martie, Crin Antonescu, în momentul în care a fost întrebat cine crede că îl va susține pe rivalul său...
#avioane, #rombac, #clasare, #patrimoniul tezaur, #mobil, #Ministerul Culturii , #vremea
  1. Turcia încearcă să oprească criza financiară iminentă. Măsuri de urgență pentru a stopa prăbușirea piețelor
  2. Crin Antonescu cere mărirea bugetului și reconfigurarea Armatei Române, după un nou model. Ce spune despre serviciul militar obligatoriu. „Nu avem unde să ne mutăm cu ţara de aici”
  3. Nicușor Dan, amenințat de Piedone. Șeful ANPC a închis toate locurile de joacă pentru copii din Parcul Herăstrău. "Lui îi va reveni responsabilitatea exclusivă"
  4. Mercenarii lui Horațiu Potra rămân după gratii. ÎCCJ le-a prelungit mandatele de arestare pentru încă 30 de zile
  5. Șeful Pentagonului a transmis planuri secrete de război unui jurnalist printr-o aplicație de mesagerie. Pete Hegseth, fostul prezentator pus de Trump să conducă Armata, de râsul Twitter
  6. Aliații SUA se tem că Trump îi va priva de umbrela nucleară SUA. Unii dintre au toate capacitățile tehnice pentru a crea o bombă atomică
  7. A plecat în pădure cu detectorul de metale și a descoperit ceva mai vechi decât piramidele din Egipt. "Era un simbol al puterii la comunitățile neolitice" FOTO
  8. Serviciile secrete de la Viena au descoperit o rețea de dezinformare a Rusiei care viza țările de limbă germană, mai ales Austria
  9. Fostul ministru Paleologu sugerează că-și dorea să candideze la Președinția României și că era mai bun decât Nicușor sau Lasconi. Ce spune despre Crin Antonescu
  10. Ultimele informații despre militarul găsit împușcat în cap, la Târgu Jiu. "I se administrează tratament de susţinere a funcţiilor vitale"