Valurile de frig care au lovit recent, provocate de anomalii ale vortexului polar. Temperaturi mai ridicate in unele parti din Groenlanda si Alaska, decat in Texas

Joi, 18 Februarie 2021, ora 02:01
4832 citiri
Valurile de frig care au lovit recent, provocate de anomalii ale vortexului polar. Temperaturi mai ridicate in unele parti din Groenlanda si Alaska, decat in Texas
Oameni pe strada, iarna FOTO Unsplash

Vortexul polar din jurul Polului Nord este fenomenul responsabil de neobisnuitele manifestari meteorologice din ultima perioada, care au adus mase de aer rece, polare, deasupra unor latitudini la care, de obicei, venirea iernii insemna doar necesitatea de a-ti pune o jacheta cand ieseai pe strada, conform unui material publicat miercuri de apnews.com.

In jurul Polului Nord, iarna, aerul extrem de rece se mentine de obicei la altitudini de 25 - 50 de kilometri, formand un vortex polar, care se invarteste asemenea unui ciclon. Cateodata insa, aceasta masa de aer extrem de rece este dislocata din aceasta pozitie si o parte din ea se propaga spre sud. Acest fenomen se produce mai frecvent decat de obicei, iar oamenii de stiinta nu stiu exact care este cauza. Unii dintre ei sunt insa de parere ca la originea acestui fenomen s-ar afla fenomene meteorologice naturale dar si incalzirea globala de origine antropica.

Temperaturi negative record inregistrate in Texas si Oklahoma au dus la intreruperi ale furnizarii de energie electrica. O tornada a lovit Carolina de Nord. Alte regiuni din sudul Statelor Unite au inregistrat ninsori insotite de tunete. Dar ninsorile abundente nu au lovit doar aceste zone de pe continentul nord-american ci si Grecia si Turcia, unde astfel de fenomene meteorologice sunt foarte rare.

Temperaturi mai mari in Alaska decat in Texas

In schimb, in ultimele zile, in unele parti din Groenlanda, Alaska, Norvegia si Suedia s-au inregistrat temperaturi mai ridicate decat in Texas si Oklahoma. Iar localnicii din sudul Floridei s-au plans de temperaturi pozitive record pentru aceasta perioada a anului, care au provocat inflorirea timpurie a plantelor.

Astfel de anomalii meteorologice se produceau cu o frecventa de o data la cativa ani, insa studiile arata ca in ultima perioada se produc mult mai frecvent, aproape in fiecare an, conform lui Judah Cohen, expert din cadrul companiei Atmospheric Environmental Research, din Boston.

Vortexul polar ramane in locatia sa normala, la mare altitudine deasupra Polului Nord, pana cand se loveste de un alt front atmosferic. De obicei, astfel de fronturi atmosferice nu sunt suficient de puternice pentru a disloca vortexul polar. Cateodata insa au suficienta energie si atunci aerul extrem de rece din vortexul polar ajunge sa fie impins spre latitudini sudice, conform specialistilor.

Cateodata masa de aer rece este fragmentata in mai multe valuri - ceea ce este legat de obicei de manifestarea unor puternice furtuni de zapada in estul SUA, la fel ca in urma cu cateva saptamani. Alte dati, masa de aer rece se deplaseaza in totalitate spre un alt loc, ceea ce coincide cu instalarea unor ierni extrem de reci in anumite parti ale Europei. Anul acesta, conform meteorologilor americani, s-au inregistrat doua astfel de fragmentari ale masei de aer rece ce formeaza vortexul polar la inceputul lunii ianuarie si respectiv la mijlocul acestei luni. Apoi, la sfarsitul lui ianuarie s-a produs acea deplasare a masei de aer rece ce a avut ca rezultat fenomene de iarna extreme in Europa si in SUA.

Incalzirea din zona Arctica

Procesul de incalzire care afecteaza zona Arctica si produce subtierea banchizelor marine, alimenteaza cu energie fronturile de aer care se ciocnesc de vortexul polar. Astfel, aceste fronturi de aer devin din ce in ce mai puternice, amenintand sa disloce vortexul polar.

"Exista dovezi ca schimbarile climatice pot slabi vortexul polar, ceea ce creste riscul ca aerul rece polar sa se deplaseze spre latitudini mai scazute", conform profesorului de meteorologie Marshall Shepherd, de la Universitatea din Georgia.

Astfel de disturbari puternice ale vortexului polar s-au produs si in anii '80, cand au existat, de asemenea, manifestari de iarna extrema la latitudini de obicei mai calde, conform lui Judah Cohen. "Nu cred ca aceste fenomene (produse in aceasta iarna) sunt fara precedent. Trebuie sa tinem cont de contextul in care s-au produs. Planeta este mult mai calda decat era", a adaugat el.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#vortex polar vreme ciudata, #iarna, #Texas, #groenlanda, #frig , #vremea