Hruba din Vrancea unde Nicolae Vacaroiu a tinut o sedinta de guvern. Ce sampanie celebra se pastreaza astazi in ea

Sambata, 03 Aprilie 2021, ora 22:55
7136 citiri
Hruba din Vrancea unde Nicolae Vacaroiu a tinut o sedinta de guvern. Ce sampanie celebra se pastreaza astazi in ea
Hrubele din Panciu, locul unde se invecheste sampania

Regiunea Panciu este cunoscuta in toata tara pentru podgoriile intinse si vinul de calitate, dar mai ales pentru celebra sampanie de Panciu, care din pacate e pe cale de disparitie.

Legendele spun ca Dealul Crucii, din vecinatatea orasului Panciu, a fost capitala vechii Tracii, iar locuitorii ei au construit o retea de tuneluri in scop de aparare. Studiile cercetatorilor pentru confirmarea istorica a acestei ipoteze nu au mai continuat dupa 1990, dar cert este ca s-au descoperit o serie de galerii care legau aceasta zona de Magura Odobestilor.

Cum alegi corect o sampanie. Primul pas: eticheta

In aceste galerii se pastra vinul, iar marturii despre ele avem din perioada domnitorului Stefan cel Mare, care se spune ca isi sarbatorea aici victoriile uneori, alaturi de ostenii lui. Desi sunt atestate documentar la sfarsitul secolului al XVII-lea, hrubele sunt asociate numelui lui Stefan cel Mare, pe portile de intrare in galerii fiind gravat portretul domnitorului.

"Infometat si insetat dupa un razboi, domnitorul s-a oprit la hrube unde i-a cerut unei batrane ceva de mancare si de baut. Femeia i-a adus un vin rosu care, desi era foarte savuros, nu avea nicio denumire. Atunci, Stefan cel Mare a hotarat ca vinul sa fie cunoscut sub numele de Babeasca Veche", este una din legendele care circula despre hrubele din Panciu.

In timpul Primului Razboi Mondial pivnitele de la Panciu au servit ca depozite de munitie, fiind bombardate. Cu toate acestea, ele au fost redescoperite si puse in valoare.

Chiar daca au fost bombardate si acoperite cu pamant, ulterior au fost redescoperite si puse in valoare, iar in anul 1949 s-a realizat electrificarea lor. Construite sub forma de tuneluri, acestea sunt alcatuite dintr-un culoar principal din care se ramifica nu mai putin de 36 de galerii laterale.

Sampania Brukenthal, facuta manual in Romania, lansata de Ziua Nationala

Ulterior, ele au fost transformate in spatii pentru pastrarea vinurilor. Abia in 1968 hrubele au fost populate cu butelii de sampanie, fiind un loc foarte bun pentru invechire. In anii buni, aici au fost pastrate aproximativ 200.000 de sticle de sampanie fabricate de cunoscuta firma Veritas Panciu.

Din 1997, hrubele au fost declarate obiectiv de patrimoniu national. Au reprezentat si un punct de atractie important, fiind declarate monument istoric. Cea mai mare afluenta de turisti a a fost in anul 2005, cand hrubele au fost vizitate de peste 6.000 de persoane. In pivnitele de la Panciu a avut loc chiar si o sedinta a Guvernului Vacaroiu, cu participarea a 12 ministri.

Astazi, celebra sampanie de Panciu este in suferinta, dupa ce societatea care administreaza istoricele hrube este in faliment.

Stii sa alegi o sampanie deosebita?

Citește și:
Fiul lui Adrian Mititelu, bătaie în club, după ce a udat lumea cu șampanie
Fiul lui Adrian Mititelu, bătaie în club, după ce a udat lumea cu șampanie
Fiul lui Adrian Mititelu, patronul echipei de fotbal FCU Craiova 1948, a fost implicat într-un conflict într-un club de la Predeal. Cunoscut pentru escapadele sale la distracție, Adrian...
Pedeapsa definitivă primită de un bărbat pentru violarea unei femei cu handicap grav. Cum a stabilit instanța numărul anilor de pușcarie
Pedeapsa definitivă primită de un bărbat pentru violarea unei femei cu handicap grav. Cum a stabilit instanța numărul anilor de pușcarie
Un bărbat de 30 de ani din Vrancea, care a fost judecat pentru violarea unei femeie de 62 de ani, cunoscută cu dizabilități, a primit condamnarea definitivă. Inițial, bărbatul fusese...