Meteorologii ne avertizeaza ca seceta puternica va continua si in luna octombrie

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 14:11
5242 citiri
Meteorologii ne avertizeaza ca seceta puternica va continua si in luna octombrie
Foto: Ziare.com

Seceta puternica din sudul si sud-estul tarii va continua si in luna octombrie, urmand ca rezerva de umiditate din sol sa se refaca abia in cursul lunii noiembrie, a declarat, joi, presedintele Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

"In august, sudul si sud-estul tarii, precum si partea de nord a Moldovei au fost afectate de seceta si vor mai fi afectate de seceta. In septembrie, zone foarte intinse sunt afectate de seceta extrema si puternica si, din pacate, va urma o luna octombrie de asemenea secetoasa", a spus Sandu.

Potrivit acestuia, vara anului 2016 a fost caracterizata de faptul ca, in timp ce in sud se manifesta fenomenul de seceta, in partile de nord, centru si vest ale tarii erau prezente fenomene meteorologice cu vijelii si furtuni violente, cu sute de avertizari.

"Asa va fi si in continuare si, din pacate, si in luna octombrie avem temperaturi mai mari in partea de sud decat mediile multianuale", a continuat presedintele ANM.

El a aratat ca si cantitatile de precipitatii din octombrie vor fi, de asemenea, reduse.

"Cantitatile de precipitatii in luna octombrie in aceeasi zona in care deja avem seceta vor fi mai mici decat normele climatologice. Desi saptamana viitoare, duminica si luni, vor fi cantitati de 30-40 de litri pe metru patrat, nu inseamna ca se va reface rezerva de umiditate", a sustinut Sandu.

Oficialul ANM a mai precizat ca, in luna noiembrie, temperatura medie va fi in continuare ridicata, dar precipitatiile se vor intensifica.

"Temperatura medie va fi mai mare in partea de sud, pare un pic mai cald decat media climatologica, dar incepe sa se refaca rezerva de umiditate, pentru ca in partea de sud-est cantitatile medii de precipitatii sunt mai mari decat normele. Acest lucru inseamna ca precipitatiile din noiembrie vor incepe sa reduca deficitul de rezerva de umiditate", a mai spus Sandu.

Totodata, potrivit acestuia, in luna decembrie va fi putin mai cald decat in mod normal, dar nu se poate anticipa in momentul de fata cand va ploua sau cand va ninge.

"In Romania, fenomenele meteorologice extreme vor fi din ce in ce mai multe. Spun acest lucru de 10 ani, de fiecare data cu alte argumente. Vreau sa arat inca o data ca schimbarile climatice in Romania nu sunt o gluma, ci reprezinta o chestie extrem de serioasa. (...) Populatia trebuie sa inteleaga ca fenomenul de adaptare devine o necesitate, pentru ca altfel nu se va putea supravietui", a subliniat presedintele ANM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#seceta Romania, #seceta octombrie , #vremea