Prognoza meteo pentru agricultori. Ce conditii sunt in primele zile de primavara pentru muncile campului

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 14:53
4016 citiri
Prognoza meteo pentru agricultori. Ce conditii sunt in primele zile de primavara pentru muncile campului
Cum o sa fie vremea pentru agricultori FOTO Pixabay

Prognoza agrometeorologica pentru intervalul 25 februarie - 3 martie 2021 a fost publicata de Administratia Nationala de Meteorologie si arata bine din anumite puncte de vedere pentru agricultori.

De exemplu, nivelul de apa din sol va atinge un nivel aproape optim, pentru cultivarea graului de toamna, iar lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in conditii bune.

Au fost emise inclusiv o serie de recomandari, printre care si administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu si efectuarea unor lucrari de intretinere in vii si livezi.

Caracteristici meteorologice generale

In acest interval va predomina un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -1...15 grade C, abaterile termice pozitive fiind de 1...12 grade C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 5...20 grade C, pe intreg teritoriul.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -6...11 grade C in aproape toata tara,

determinand producerea inghetului superficial la sol.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare),

insotite de intensificari temporare ale vantului. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. In zonele de campie, vor fi conditii de producere a cetii, izolat, asociata cu burnita.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, regimul hidro-termic din aer si sol va fi in general favorabil reluarii treptate a

proceselor fiziologice ale speciilor de camp, indeosebi in zonele de campie. De asemenea, la

cerealierele de toamna, izolat, datorita alternantei inghet-dezghet la sol se va putea semnala fenomenul de "descaltare" a plantelor.

Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge fazele de aparitia

frunzei a treia si infratire (10-100%), iar la culturile infiintate dupa 20 octombrie 2020, se vor inregistra rasarirea si formarea frunzei a treia (25-100%), in cea mai mare parte a tarii.

Sub aspect fenologic, rapita se va afla la infrunzire, plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si o densitate redusa.

La pomii fructiferi si vita-de-vie se va continua starea de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

Lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, taieri in vii si livezi etc.) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari

  • Efectuarea controlului biologic pentru determinarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
  • Administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere (taieri, fertilizari cu ingrasaminte organice) in vii si livezi.

Mai puteti citi:

Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Ministrul Agriculturii din Ucraina, suspect într-o anchetă privind achiziția ilegală a unui teren al statului în valoare de peste 7 milioane de dolari
Agenţia ucraineană anticorupţie îl tratează pe ministrul Agriculturii Mikola Solski ca suspect într-o investigaţie asupra achiziţiei ilegale de teren în proprietatea statului în valoare...
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
#Vreme, #agricultura, #precipitatii, #grau, #rapita, #vita de vie, #sol , #vremea