Cum va fi vremea până pe 3 octombrie. Curbă a temperaturilor maxime și primele ninsori prognozate la munte

Luni, 20 Septembrie 2021, ora 14:02
3619 citiri
Cum va fi vremea până pe 3 octombrie. Curbă a temperaturilor maxime și primele ninsori prognozate la munte
Plimbările în parc încă vor fi posibile în următoarea perioadă FOTO Hepta

Vremea va fi rece în primele zile ale săptămânii în toată ţara si se va incalzi usor dupa data de 24 septembrie în mai multe regiuni, arată prognoza Administraţiei Naționale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 20 septembrie-3 octombrie 2021.

La munte vremea va fi uşor ploioasă şi rece, cu încălziri timide pana în jurul datei de 28 septembrie iar in prima săptămână a lunii octombrie vor aparea şi primele temperaturi negative pe timpul nopţii şi ninsori spre finalul intervalului analizat.

Vremea pe regiuni, potrivit ANM

În Banat, vremea se va raci pâna în dimineaţa zilei de 23 septembrie şi va deveni rece pentru aceasta perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsa între 14 .i 18 grade, iar a minimelor între 5 şi 9 grade. Va urma o încalzire treptată, ce va culmina în jurul datei de 28 septembrie, când media maximelor termice va fi de 23...25 de grade, iar a minimelor de 10...12 grade. În ultimele zile ale intervalului tendin.a va fi de racorire uşoara. Perioade cu ploaie vor fi relativ puţine, cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului şi după data de 28 septembrie.

În Crişana, intre 20 si 23 septembrie, vremea va fi rece, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 13 şi 17 grade şi a minimelor între 4 şi 7 grade. Va urma o încalzire semnificativa, pâna în jurul datei de 28 septembrie, când media maximelor termice va ajunge sa se situeze în jurul a 24 de grade, iar a minimelor va fi de 9...11 grade. În ultimele zile de prognoza tendinţa vremii va fi de uşoară racorire.

Vor fi intervale cu ploaie, cel mai probabil în jurul datelor de 20 .i de 22 septembrie,

precum şi după data de 28 septembrie.

În Transilvania, tendinţa de răcire a vremii se va menţine pâna în jurul datei de 22 septembrie, când maximele termice vor fi în medie în jurul a 12 grade, iar media minimelor de 2...4 grade. Va urma o perioada de încalzire, cu aproximativ 10 grade la valorile maxime .i 5 grade la cele minime, pâna în data de 28 septembrie, apoi se va racori uşor. Vor fi câteva intervale de timp cu ploaie, probabilitatea mai mare de apariţie fiind în zilele de 20, 22, 24 septembrie, precum .i dupa data de 27 septembrie.

În Maramureş, vremea va fi rece până în dimineața zilei de 24 septembrie și se va caracteriza printr-o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 12 și 15 grade, iar a minimelor între 3 și 6 grade. Până spre mijlocul celei de a doua săptămâni valorile termice maxime vor crește cu aproximativ 8 grade, iar minimele cu 5...6 grade. În zilele care vor urma va fi posibilă o ușoară răcorire. Vor fi intervale cu ploaie, cel mai probabil în zilele de 22, 24 septembrie și începând cu data de 28 septembrie.

În Moldova, media temperaturilor maxime va scădea până în data de 22 septembrie, când se va situa în jurul valorii de 13 grade, apoi va crește, astfel că la sfârșitul primei săptămâni și în primele zile ale celei de a doua săptămâni va atinge 20...21 de grade. În ultimele zile de prognoză va începe să scadă ușor și treptat. Media minimelor termice va coborî de la 8 grade în prima dimineață, până spre 5 grade în dimineața zilei de 24 septembrie. Ulterior va crește, astfel că în intervalul 25-29 septembrie va avea valori între 9 și 11 grade. Tendința pentru ultimele zile de prognoză este de ușoară răcorire. Vor fi intervale de timp cu ploaie, cu o probabilitate mai mare în zilele de 20, 22, 24 septembrie și din nou după data de 27 septembrie.

In Dobrogea, vremea se va răci până în jurul datei de 23 septembrie, când media maximelor termice va fi de 15...16 grade, iar a minimelor de 8...9 grade. În următoarele 3 zile se va încălzi, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 23 de grade, iar minimele între 12 și 14 grade. În cea de a doua săptămână se va răcori treptat. Zilele cu ploaie vor fi puține, iar cel mai probabil vor apărea în jurul datelor de 20 și 22 septembrie și posibil după data de 27 septembrie.

În Muntenia, vremea se va răci accentuat până în data de 22 septembrie, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 15 grade. Va urma o încălzire, care în zilele de 26 și de 27 septembrie se va concretiza prin maxime termice ce vor atinge în medie 23...35 de grade. În zilele care vor urma se va răcori. Minimele termice vor urma un scenariu asemănător, dar cele mai mici medii se vor atinge în diminețile zilelor de 23 și 24 septembrie, când vor fi de 6...7 grade, iar cele mai ridicate în jurul datei de 21 septembrie, când media se va situa în jurul valorii de 12 grade. Zilele cu ploaie vor fi puține, îndeosebi la începutul intervalului de prognoză și spre sfârșitul acestuia.

In Oltenia, media temperaturilor maxime va fi în scădere accentuată, de la 24 de grade în prima zi, până la 16 grade în ziua de 22 septembrie. În zilele următoare se va încălzi, astfel că, în jurul datei de 27 septembrie, maximele termice vor atinge în medie 23...25 de grade. În ultimele zile de prognoză se va răcori. Media minimelor termice va scădea de la 11 grade în prima dimineață până la 6 grade în datele de 23 și 24 septembrie, apoi vor crește, iar între 27 și 29 septembrie se vor situa între 11 și 13 grade. Primele zile ale lunii octombrie vor fi cu medii în jurul a 9 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, șansele de ploaie fiind în creştere în primele și în ultimele zile de prognoză.

La munte, vremea va fi rece până în data de 24 septembrie; media maximelor termice va fi cuprinsă între 4 și 10 grade, iar a minimelor între -2 și 3 grade. Va urma o încălzire de aproximativ 4...5 grade până în jurul datei de 28 septembrie, apoi nu vor mai fi variații termice semnificative. Pe alocuri vor fi precipitații aproape în fiecare zi. Va ploua, dar în prima săptămână, la altitudini în general de peste 1500, trecător vor fi posibile și ninsori slabe.

Citește și:
Cod galben de ceaţă în localităţi din 9 judeţe. Toamna își intră în drepturi
Cod galben de ceaţă în localităţi din 9 judeţe. Toamna își intră în drepturi
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi, 6 octombrie, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă valabile în localităţi din 9 judeţe. Până la ora 9:30, în...
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii octombrie. Toamna rămâne blândă
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii octombrie. Toamna rămâne blândă
Ne așteaptă câteva zile reci în prima jumătate a lunii octombrie, însă apoi temperaturile cresc din nou, astfel că toamna va fi blândă, cu temperaturi medii situate în jurul a 20 de...