Amendă penală record în România. Cum a ajuns un șofer să plătească 100.000 de lei

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 19:44
4189 citiri
Amendă penală record în România. Cum a ajuns un șofer să plătească 100.000 de lei
Mașini ale Poliției FOTO Facebook/Poliția Română

Cea mai mare amendă penală dată în România în dosare care au ca obiect conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe a fost de o sută de mii de lei. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti unui bărbat care, iniţial, fusese condamnat la închisoare şi care urma a executa pedeapsa, întrucât avea o condamnare anterioară. Alţi şoferi prinşi drogaţi la volan au primit amenzi penale de zeci de mii de lei.

Un raport realizat de Inspecţia Judiciară cu privire la dosarele cu infracţiuni legate de consumul de substanţe psihoactive arată că amendă penală cea mai mare aplicată în ultimii ani de o instanţă din România pentru o astfel de infracţiune este de 100.000 de lei.

Soluţia a fost dată în iulie anul trecut, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar care are ca obiect conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Iniţial, şoferul trimis în judecată fusese condamnat la închisoare cu executare de Judecătoria Călăraşi, pentru o faptă datând din 23 iulie 2020.

Magistraţii din Călăraşi au constatat că bărbatul trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe fusese condamnat, la finalul anului 2017, la pedeapsa de un an închisoare pentru deţinere fără autorizaţie eliberată în condiţiile legii şi de efectuare fără drept de operaţiuni cu substanţe, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. El fusese condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi sub supraveghere. Judecătoria Călăraşi l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare, a contopit pedepsele, decizând ca şoferul să execute un an şi zece luni de detenţie. Condamnatul a făcut apel, iar Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pedeapsa amenzii penale în cuantum de o sută de mii de lei, reprezentând un număr de două sute de zile-amendă cu un cuantum de 500 de lei ziua-amendă, decizia fiind definitivă.

Amenzi penale pentru aceeaşi infracţiune au fost date şi de alte instanţe, în top în ceea ce priveşte cuantumul acestora situându-se şi o amendă de 33.750 de lei aplicată de Judecătoria Tulcea şi una în cuantum de 20.000 de lei aplicată de Judecătoria Braşov. Tot o amendă penală de 20.000 de lei a stabilit, în anul 2020, şi Curtea de Apel Oradea pentru un şofer care fusese iniţial condamnat la un an de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
Coaliția PSD-PNL scârțâie din ce în ce mai tare, deși mai sunt câteva luni până la alegerile prezidențiale. Fotoliul de la Cotroceni atrage ca un magnet, iar președinții celor două...
„Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
„Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
Dosarul în care fostul lider PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de DNA, că ar fi ajutat principalul asfaltator din Teleorman să obțină peste 12 milioane de euro din fonduri europene, a fost...
#sofer baut, #sofer drogat, #amenda penala , #amenda
  1. Algoritmii social media ar putea determina președintele SUA. Acesta este primul sezon electoral condus de Inteligența Artificială
  2. Rusia a pus recompensă pe primul F 16 doborât pe cerul Ucrainei. Piloții ruși abia așteaptă. Câți bani se oferă
  3. Submarinele nucleare americane ies la suprafață în curtea din spate a Chinei
  4. Pericolul care pândește în Marea Neagră. Avertismentul autorităților FOTO
  5. Accident tragic, după ce un autocar s-a răsturnat. 17 pasageri au murit, iar alţi 34 au fost grav răniţi
  6. Cât de eficientă este strategia statelor europene de a boicota președinția Ungariei și cum se poate întoarce împotriva UE un succes al lui Trump
  7. Copil accidentat grav pe un traseu de mountain-bike din staţiunea Azuga. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital
  8. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  9. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  10. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber