Confesiunea unui șofer despre prăpădul de la STB: ”Când au venit Otokarele, o grămadă de șoferi nu au vrut să pună piciorul, le-a fost frică, sunt foarte proaste”

Duminica, 23 Ianuarie 2022, ora 15:10
11962 citiri
Confesiunea unui șofer despre prăpădul de la STB: ”Când au venit Otokarele, o grămadă de șoferi nu au vrut să pună piciorul, le-a fost frică, sunt foarte proaste”
Șofer: ”Vasile Petrariu a fost consilierul lui Firea. I-a adus voturi din autobaze și d-aia l-a pus consilier general” FOTO Facebook / STB

Un șofer angajat la STB dezvăluie rețeaua infernală de interese care parazitează, de ani de zile, buna funcționare a companiei de transport din Capitală.

Acesta a vrut să-și păstreze anonimatul într-un interviu acordat pentru Buletin de București.

Șoferul spune că greva nu a fost deloc spontană, așa cum sugerează liderii de sindicat.

”Greva era programată de mult. Unii știau lucrul ăsta, pe principiul pune unul autobuzul în porți și nu mai lasă pe nimeni sa iasă din curte. Toată lumea e nemulțumită începând cu personalul de la mătură. Aici nu sunt condiții de muncă, nu există personal suficient, nu au materiale consumabile. Saloanele autobuzelor sunt într-un hal fără de hal. Eu când mă duc seara la alimentat, mașina trebuie igienizată, dacă permite temperatura de afară trebuie să o speli etc. Când e o persoană, când sunt două, când nu-i nimeni la curățenie. Mop nu există și dacă o găsesc pe femeia aia cu mătura e cu noroc. Dacă nu, dă o mătură ăla care alimentează, se uită pe deasupra să nu se vadă hârtii și aia e. Am scos mașina pentru a doua zi”.

”Am ajuns să luăm mai puțin cu 600-700 de lei. Chemări de-acasă nu mai sunt. Eu în 12 luni nu am fost chemat o dată de-acasă. Nu reușim să ne îndeplinim norma de ore, de 170 pe lună, pentru că ne țin prin garaj pentru că s-au scos din curse. De exemplu, ziua de muncă avea 8 ore jumate. Dacă au scos o cursă acum, eu mai am șase ore jumătate. Deci automat pierd bani. Repartizorul, cel care face turele pe linii, iți dă week-end dacă e. Noi suntem acum mai mulți șoferi decât pot ei să ne dea de muncă.”

Despre acuzațiile privind furtul de motorină din cota autobuzelor, șoferul declară:

”Eu pot să garantez că majoritatea șoferilor tineri n-au furat și nu fură un strop de motorină. Ăștia bătrâni fură. Rezervoarele mașinilor sunt prevăzute cu sită. Trebuie găurită sita, în condițiile în care se fac controale inopinate la ele. Vine patrula de la Siguranța Circulației, te așteptă în fața porții la garaj și iți spune să stai pe loc. Și te verifică cu lanterna. Dacă n-ai sită sau e spartă se duce și îți scrie mașina pe foaie. Teoretic, toate mașinile trebuie să aibă sita intactă. Generația tânără nu face așa ceva. Vine omul la muncă si își vede de treabă. RATB-iști ăia bătrâni fac combinațiile.”

”E o ruptură între generații, asta e clar. Când au venit Otokarele, o grămadă de șoferi nu au vrut să pună piciorul, că le-a fost frică, pentru că sunt foarte proaste. Eram într-un birou, într-o zi, și vorbea repartizorul cu șeful de garaj. Că ce să facă cu ăștia noi, să ne dea Otokare sau nu. “N-au hârtie pe care scrie șofer profesionist? Dă-le, bă, Otokare că dacă le îndoaie ei răspund”. Povestea e că la mașinile astea dacă faci o zgârietura sau ceva, ești bun de plată. O secundă dacă nu ești atent, la revedere. Ești bun de plată. Păi câte lunete nu s-au spart, câți n-au dat cu ele de pereți… Eu luna trecută am luat în jur de 3.100 de lei la lichidare și avansul în jur de 1.700 de lei. Într-o lună bună avansul e 3.500 de lei.”

”Vasile Petrariu a fost consilierul lui Firea. I-a adus voturi din autobaze și d-aia l-a pus consilier general. Criț nu a aterizat foaie-verde în STB. El a fost pus special ca să-i demoleze pe ăștia și să facă ordine. Dar a dat de vagabonzi. Problema lui Criț e că a lovit în toți, n-a dat doar într-o parte. Pe mine unul m-a ars doar la numărul de ore.”, a precizat soferul STB.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sofer stb, #interviu, #conducere, #furturi, #salarii , #greva STB