Experții în recrutare spun că găsesc din ce în ce mai greu șoferi profesioniști, deși sectorul e în creștere.
Un studiu recent arată că transportul rutier de mare tonaj a înregistrat o creștere de 44%, doar în prima parte a anului trecut, la nivel european, dar șoferii de TIR profesioniști sunt tot mai greu de găsit. Deficitul se observă deja în piață. Pentru fiecare 3 soferi pensionați până în 2023, există doar un înlocuitor, confom datelor furnizate de studiul ”World road transport organisation”.
Experții spun că tot mai puțini tineri aleg să își ia licența de șofer de TIR profesionist.
Salariul unui conducător profesionist de TIR care lucrează în țările din Europa de Vest pornesc de la 2.500 euro pe lună.
Alexandru Cioc, expert în recrutarea șoferilor profesioniști, a vorbit într-un interviu pentru Ziare.com despre cum piața de recrutare a șoferilor profesioniști la începutul anului 2023.
„Anul 2023 a început cu o mică scădere a volumelor de marfă transportate la nivel european și asta s-a văzut imediat și în piața muncii din domeniul transporturilor. Firmele au primit mai multe CV-uri, de șoferi disponibili, asta ducând și la stabilizare a salariilor, după ce în 2022 salariile au avut o creștere constantă.
Abia la începutul lunii aprilie, observăm o revenire a cererii de șoferi profesioniști, semn că volumele de mărfuri transportate din toate domeniile sunt în creștere. Noi am înregistrat, în ultima perioadă, cereri în creștere pentru șoferi specializați pentru transport container/ intermodal, mărfuri și lichide ADR, produse siderurgice, produse alimentare”, spune Alexandru Cioc.
Expertul în recrutare explică ce trebuie să facă cei care vor să fie șoferi de camioane.
„Pentru a obține un loc de muncă, trebuie doar să vrei, având în vedere că în domeniul transporturilor există un necesar de forță de muncă constant, iar dacă ai și câteva luni de experiență, deja poți spera chiar la un salariu atractiv. Securizarea locului de muncă este un proces care se întâmplă în timp, perioadă în care se creează o relație între angajat și organizația în care își desfășoară activitatea. Sunt foarte apreciați șoferii serioși, care se țin de un program de muncă bine stabilit împreună cu angajatorul. Din pacate, în acest domeniu sunt multe persoane ce „dezertează” fără un minim preaviz, punând în dificultate firma de transport în a-și onora contractele de transport și aici vorbesc de firme ce apreciază factorul uman”, a adăugat expertul.
Mulți români lucrează pentru transportatori din străinătate.
„Angajatorii din străinatate cer o limbă străină la un nivel minimal, cum spunem noi „să te descurci printre străini”, pentru a putea exista comunicare între dispecerat și sofer, să aibă grijă de camion, remorcă și de marfa transportată și, nu în ultimul rând, să fie punctuali, caracteristică specifică domeniului transporturilor.
Dacă discutăm despre documentele necesare acestea sunt: permisul de conducere pentru categoriile necesare tipului de transport, atestatul pentru transport marfa, cardul tahograf, atestat ADR unde este necesar, atestat transport marfa agabaritic, avizele medicale, precum și cazierul judiciar și cazierul auto. Cazierul judiciar este foarte solicitat în ultimul timp, pentru că se transportă foarte multe mărfuri valoroase.
Șoferii români sunt preferați pentru ca au abilitatea de a învăța repede limba țării unde își desfășoară activitatea, cât și modalitatea de utilizare a diverselor remorci / diverse tipuri de transporturi, fiind persoane mai puțin rigide. Majoritatea sunt persoane ce tratează camionul precum casa lor, atunci când au timp îl mențin curat, atât la interior, cât și exterior, iar acest aspect este foarte apreciat de către firmele de transport, pentru că șoferul ți camionul sunt imaginea firmei”, a adăugat specialistul.
Cel mai des se fac angajări prin intermediul rețelelor sociale.
„Șoferii își doresc ceea ce cred că fiecare dintre noi ne dorim, să fim tratați la fel ca cei din Vest, adică cu respect, seriozitate, condiții de muncă bune și un salariu bun, calculat transparent și plătit la timp.
Pe lângă modalitatea de recrutare, care este preponderentă numai prin social media, căutam să fim aproape de angajații noștri astfel încât să le oferim suportul ori de câte ori este nevoie și în orice problemă legată de muncă și nu numai, aceasta devenind parte din „serviciile standard” oferite angajațiilor noștri. Căutăm să le oferim și alte beneficii celor ce fac parte din organizația noastră, de exemplu avantaje la banca cu care lucrăm noi și multe altele”, spune expertul în recrutare.