Un șofer care lucrează în regim de ride-sharing în Capitală a furnizat o statistică a veniturilor sale înregistrate în raport cu numărul de ore lucrate.
Economistul Andrei Caramitru a publicat câștigurile săptămânale ale unui șofer Uber, într-o postare pe pagina sa de pe Facebook.
"Venituri pe Uber în București: 2.500 Ron pe săptămână, cu ore fix că la un job normal (poză e primită de la un șofer de Uber care mi-a trimis toată secvența lui săptămânală - face suma asta consistent).
Majoritatea trag mai mult (bagă nu 8, ci 9-10 ore pe zi plus un pic în weekend) și sunt activi și pe Bolt. Se ajunge așa la 13.000 RON pe lună."
Postarea a strâns peste 1.000 de aprecieri și sute de comentarii.
"Cât de ușor își găsesc oamenii scuze. Și grasă și frumoasă și devreme acasă! Nu se poate. Cine vrea să facă bani mulți trebuie să muncească, să facă sacrificii."
"Jumătate din banii ăia se duc. Comisionul Uber, benzină, reparații mașină, amortizare vehicul, taxe, comisionul firmei dacă nu ai tu. Plus că ți-a trimis o perioadă bună. Ianuarie nu e nici pe departe la fel de fericit. La fel și vara."
"Dacă muncești de luni până duminică înseamnă că ești SCLAV!"
"Ideea acestor postări, după mine, era de a arăta că se pot face bani okay și în România. Așa este, și eu am cunoscut oameni care căștigă în România cel puțin la fel (uneori chiar mai mult!) decât în Occident."
"În zona viticolă din Valea Călugărească. Un zilier fără școală câștigă 150...200 lei pe zi cazare și o masă asigurată. Știți ce-i grav? Că nu-i găsești.
Am amici care au venit din Italia după 10-15 ani. Lucrători în construcții. Betoniști și zugravi. Nu fac față la comenzi. Electricianul mi-a băgat instalația în 6 camere și doar pozată (nu pe cărămidă). Am plătit manoperă 12.000 lei pentru 6 zile doi inși. Menționez că tipul este foarte aglomerat."
"Ținând cont că la brut ai costuri salariale de 45% - pe net e aproape jumătate. Pe PFA ar fi vreo doar vreo 17% dacă nu îți faci și carte de muncă, deci asta înseamnă că rămâne să zicem cu 8.000 de lei la net.
Apoi, ca și costuri, o mașină mănâncă enorm: combustibil, întreținere, taxe, prețul de achiziție. Eu nu fac taxi, și costurile auto ma duc undeva la 2500 de lei /lună, fără a avea o mașină cu pretenții. De fapt, omul rămâne net cu 1200-1300 de euro pe lună, ceea ce nu e rău, dar nu e minunat."
"Dacă toți am face uber, ne-am plimba între noi!"
"Am avut un prieten bun care vorbea numai în venituri, fără să ia în calcul și cheltuielile. Acum e în faliment."
"1. 44 de ore pe sapt înseamnă 190 pe luna, adică 15% mai mult că un om normal.
2. Dacă lucrezi în week end ai o zi liberă și bani (din grafic rezultă că lucrează în week end și are DOAR bani)
3. Taxele
4. Pune și benzină (o fură, o primește moca, o are moștenire)...
5. celelalte consumabile
6. mașina e a lui (e o investiție), sau e a altuia (plătește chirie)
7. plătești taxe de franciză
Rămâne cu mai mult de 800 lei pe sapt banii lui, cu week end normal (legal)."
"Al treilea semn pe ziua de azi că am făcut facultatea degeaba."
"Nu prea înțeleg teoria ta! Nici scopul ei!? Ce încerci să ne demonstrezi? Că se trăiește mai bine în România decât în Vest? Da, pentru multă lume. Cu o constantă: evaziunea fiscală. Nimănui nu îi place să platească impozite. Pari să uiți totalmente, că în România impozitul pe venit este cel mai mic din Europa (chiar cu noire " inovaţîi" ale PSD ului) Iar impozitul pe salarii este în termeni de procentaj cam același ça în Franța.
Dar toată lumea urlă ça din gură de șarpe, çă nu au aceleași servicii medicale, școală, infrastructură ca în Vest.
Se fură la nivel înalt? Da, cu siguranță, dar furtul sau /și banii la negru, sunt sacralizaț începând de la instalator și până la ministru. Desigur mai sunt și idioți ça mine care plătesc toate dările, nu că mor după ele, dar că nu am de ales. Problema este că nu văd rezultatul. Și că, România, nu va deveni niciodată o țară " normală " pentru că aceste mentalități sunt prea adânc ancorate!
Ce faci? Ne dai ca exemplu venitul BRUT de 600€ al unui șofer de Uber? Da, ar însemna 2400€ pe lună, dar este cifra de afaceri nu un venit! Că în România există învârteli prin care acesta devine un venit se poate, dar acel șofer va ieși într-o zi la pensie, nu a cotizat o centimă deci va urlă că nu poate trăi cu 750 de lei pe lună, PSD ul (tot la putere prin 2045) îi va mari pensia și va dublă impozitele. Pe care le vor plății copii săi... Superbă perspectivă, trăiască economia paralelă!"
"Iar un șofer uber în Belgia câștigă cam tot atât dar în euro. La Paris ajung și la 3000 pe săptămână."