Care sunt maşinile pe care le conduc şoferii cu "tendințe psihopatice". Culorile alese şi tipul de combustibil preferat STUDIU

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 03:45
32954 citiri
Care sunt maşinile pe care le conduc şoferii cu "tendințe psihopatice". Culorile alese şi tipul de combustibil preferat STUDIU
Rezultatul certifică „reputația” de care se bucură în trafic șoferii de BMW FOTO bmwblog.ro

Accidentele cu șoferi neexperimentați, drogați, beți sau, pur și simplu, inconștienți la volan s-au înmulțit și teama altor conducători auto de a nu fi acroșați într-un astfel de context teribil creşte simțitor de la an la an.

Şoferi care conduc defensiv au declarat pentru Ziare.com că se tem și devin mult mai prudenți când, în oglinda retrovizoare, le apare un BMW, mai ales cel de culoare albă, sau mașini foarte scumpe, toate fiind asociate cu “șoferii cocalari cu bani”, cei care gonesc cu 200 km/h şi nu au teamă de accidente.

Mai mult, conducătorii autor au început să se teamă şi de șoferii tineri, fiind catalogati drept "teribilisti", "fără experienţă" sau "fără carnet de şofer", în orice caz, din categoria: pericol la orizont.

Încercarea noastră de a afla care sunt mărcile cel mai des implicate în accidentele din România și care ar fi profilul psihologic al șoferului nu a dat pentru moment roade, Poliţia Rutieră necolectând astfel de date.

Motiv pentru care, între timp, vă oferim informațiile unui studiu realizat de site-ul britanic scrapcarcomparison.co.uk, în care realizatorii cercetării au explicat ce este acela un "șofer cu tendințe psihopatice", care sunt mașinile preferate de aceștia, ce culori caută și care ar fi tipul de combustibil utilizat.

Reputaţia pe care ţi-o aduce marca maşinii pe care o conduci

Se pot face o mulțime de generalizări despre tine ca șofer, oamenii îți pot cataloga stilul de condus pe baza vârstei, sexului și chiar pe baza rolului pe care îl ai la muncă. Tipul de mașină pe care o conduci îi poate determina pe alți şoferi să te judece, în funcţie de anumite mărci sau chiar culori care aduc cu sine o anumită "reputație".

Expresia „conduce ca un psihopat” s-ar putea referi la cineva care conduce periculos, însă sunt unii șoferi mai psihopati decât alții? Și chiar împărtășesc oamenii caracteristici asemănătoare cu alţii care conduc aceeași marcă de mașină? Sunt valabile unele dintre aceste "reputații"?

Psihopatia este o trăsătură de personalitate caracterizată prin comportament antisocial, capacitate redusă de a avea remușcări și empatie, alături de lipsa de control a comportamentului.

Pentru a fi catalogați drept ”psihopați”, șoferii au adunat puncte semnificative la întrebările legate de ”farmecul superficial”, ”sentimentul grandios al valorii de sine” și ”lipsa remușcărilor sau a sentimentului de vinovăție”.

În urma rezultatelor de la acest test a fost calculat apoi un scor mediu de psihopatie pentru diferite categorii de șoferi, care au fost clasificați în funcție de marca mașinii pe care o conduc, de culoarea și personalizarea acesteia.

Proprietarii de BMW au punctat aproape dublu

În urma studiului, a reieșit faptul că cei mai mulți conducători auto cu tendințe psihopatice sunt șoferii de BMW, aceștia înregistrând un scor mediu de 12,1 din punctajul maxim de 36.

Rezultatul certifică „reputația” de care se bucură în trafic șoferii de BMW. În urma unei căutări rapide pe Google, folosind cuvintele-cheie „de ce sunt șoferii BMW…”, este urmată de rezultate care includ termene precum: „atât de aroganți”, „idioți” "atât de urâţi" șamd.

Scorul mediu al tuturor celor 2.000 de respondenți a fost de 6,6, ceea ce înseamnă că proprietarii de BMW au punctat aproape dublu. Șoferii de BMW sunt urmați îndeaproape de posesorii de mașini Audi (scor 11,7), despre care britanicii spun că pot avea trăsături precum „narcisismul și minciuna patologică”.

Top 5 este completat de șoferii de Fiat (7,0), Mazda (6,4) și Honda (6,3). La polul opus se află șoferii de SEAT (4,3), Kia (4,2) și Skoda (3,2).

În clasamentul de 20 de poziții nu figurează și posesorii de modele Dacia, ceea ce s-ar putea traduce cu faptul că aceștia stau bine la capitolul tendințe psihopatice.

În ceea ce privește tipul de combustibil, cei de la scrapcomparison.co.uk au întocmit și un clasament care ține cont de tipul sistemului de propulsie. Astfel, pe primul loc s-au situat posesorii de vehicule electrice (scor 16,0), urmați de cei de hibride și PHEV (9,8), diesel (7,0) și benzină (5,2).

Şoferii cu tendinţe psihopatice preferă auriul

La capitolul „culoarea mașinii”, primul loc a fost ocupat de șoferii cu automobile aurii (12,7), urmați de cei cu mașini maro (12,2) și cu mașini verzi (8,5). Această ierarhie este închisă de argintiu (5,5) și de roșu (4,9).

La final, studiul mai punctează informaţii și despre numerele de înmatriculare. Cei care și-au ales numere preferențiale au demonstrat tendințe agresive mult mai evidente decât cei cu numere atribuite întâmplător (13,8 vs 5,3).

Încep înscrierile în programele Rabla și Rabla Plus. Calendarul de desfăşurare a activităților
Încep înscrierile în programele Rabla și Rabla Plus. Calendarul de desfăşurare a activităților
Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, începând de marţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar...
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
#soferi, #conducatori auto, #volan, #masini, #tendinte psihopatice, #psihopatie, #bmw, #audi, #honda , #stiri auto