Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Chinul prin care a trecut un șofer român rămas fără permis în Bulgaria. Vina autorităților care era să-l bage pe om în pușcărie

Marti, 31 Mai 2022, ora 06:11
11519 citiri
Chinul prin care a trecut un șofer român rămas fără permis în Bulgaria. Vina autorităților care era să-l bage pe om în pușcărie
Șofer român cu permisul reținut în Bulgaria, judecat în România pentru fals FOTO ziuaconstanta.ro

Un șofer român a fost condamnat de judecătorii gălățeni, initial la închisoare cu suspendare și ulterior la plata unei amenzi penale, fiind găsit vinovat pentru fals în declarații, deși instanța din România a admis că, în parte, vina pentru fapta săvârșită de bărbat aparține autorităților.

Laurențiu Anghel, un cetățean din Galați, de profesie șofer, a fost sancționat de polițiștii rutieri din Bulgaria după ce, în timpul unei curse de noapte, din data de 4 mai 2018, a încălcat prevederile codului rutier din țara vecină.

Pentru faptul că a mers cu camionul pe un drum unde era interzisă circulaţia rutieră pentru autovehiculele cu masă totală mai mare de 12 tone, gălățeanul a fost amendat cu 300 de leva, totodată polițiștii bulgari reținându-i permisul pentru o lună de zile.

Sancțiunea a fost valabilă pentru perioada 04.05.2018 – 02.06.2018, restituirea permisului urmând a fi făcută în România.

Cum la finalul perioadei șoferul nu a primit nicio informație cu privire la situația permisului său de conducere, a luat legătura telefonic cu autoritățile din Bulgaria, dar și cu reprezentanții Secţiei Consulare a Ambasadei României, fără să reușească să se lămurească dacă și când va primi documentul.

Omul a mai așteptat două săptămâni în speranța că polițiștii bulgari îi vor restitui permisul de conducere, doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Convins fiind că actele sale s-au rătăcit undeva pe drumul dintre Bulgaria și România, gălățeanul a decis să se descurce singur, așa că a mers la poliția din Galați, a anunțat că și-a pierdut permisul de conducere, solicitând altul în schimb.

Conform procedurilor, în astfel de situații șoferii sunt puși să declare pe propria răspundere că documentul a fost pierdut. Cum permisul gălățeanului figura ca reținut de autoritățile din Bulgaria, respectiv dreptul de a conduce suspendat, șoferul a fost acuzat de fals în declarații, iar pe numele său a fost întocmit dosar penal, fiind deferit justiției pentru această faptă.

Judecătoria Galați a decis că Laurențiu Anghel să fie condamnat la șase luni de închisoare cu amânare, și muncă în folosul comunității pe o perioadă de 30 de zile. În plus, judecătorii au dispus ca șoferul să plătească și cheltuieli judiciare în valoare de 600 de lei, omul fiind găsit vinovat de fals în declarații.

Curtea de Apel Galați a fost mult mai îngăduitoare cu șoferul, anulând pedeapsa închisorii, dar a decis ca acesta să plătească o amendă penală în valoare de 3000 de lei. În motivarea sentinței definitive, Curtea a ținut seama de culpa autorităților care nu au restituit permisul în termen util, astfel încât restrângerea dreptului de a conduce să nu depășească termenul de 1 lună.

”împrejurarea că permisul de conducere a fost reținut de autoritățile din Bulgaria, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe o durată de 1 lună, în perioada 04.05.2018 – 02.06.2018, dar a fost restituit autorităților române abia la data de 19.06.2018, cu mult deci după expirarea sancțiunii, iar inculpatul a formulat o cerere de obținere a unui nou permis la data de 14.06.2018, aspecte ce diminuează întrucâtva gravitatea faptei”, se arată în motivarea instanței.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
#soferi, #Bulgaria, #politia Bulgaria, #politisti Bulgaria, #permis conducere suspendat, #condamnare , #soferi