Peste jumătate din români folosesc softuri piratate. Valoarea de piață uriașă la care se ridică programele fără licență

Marti, 19 Septembrie 2023, ora 12:28
2841 citiri
Peste jumătate din români folosesc softuri piratate. Valoarea de piață uriașă la care se ridică programele fără licență
Inclusiv numeroase companii piratează software pentru a reduce costurile FOTO Unsplash

Pirateria software din România a ajuns 53% din numărul total de software instalat, la o valoare de piaţă de aproximativ 130 de milioane de euro, atrag atenţia specialiştii unei companii din domeniu, într-o analiză publicată marţi, 19 septembrie.

Conform Forscope România, un alt aspect îngrijorător al acestui fenomen este că o parte semnificativă a software-ului piratat din România se estimează că este, de fapt, achiziţionată şi utilizată de către companii, în încercarea de a reduce costurile.

Pe lista celor mai căutate soluţii software se află: MS Windows, MS Windows Server şi MS Office.

"Achiziţionarea online a cheilor de activare pentru diverse tipuri de software prezintă numeroase riscuri care pot avea consecinţe grave asupra companiilor. Software-ul ilegal este, de obicei, alterat pentru a bloca actualizările sau pentru a evita verificările de autenticitate. Această practică duce la o scădere semnificativă a performanţei şi creşte vulnerabilitatea dispozitivelor la ameninţări precum viruşi, malware, ransomware şi atacuri cibernetice, în general. O alternativă legală şi la fel de eficientă pentru a economisi bani la achiziţionarea de software este cumpărarea de software second-hand oferit de companii, precum Forscope, care pot oferi suport firmelor şi autorităţilor publice să-şi scadă costurile cu peste 70% din preţul de achiziţie a unui produs nou. Software-ul pre-deţinut funcţionează la fel de bine ca cel nou, dar oferă oportunitatea de a-l achiziţiona la un preţ mult mai accesibil", notează sursa citată.

Experţii din domeniu precizează că software-ul second-hand este o copie a unui program de calculator care a fost vândut anterior de către deţinătorul drepturilor sale (de exemplu, compania Microsoft Corporation). Proprietarul unei astfel de copii a software-ului (cel care a achiziţionat iniţial licenţa) îl poate oferi spre vânzare unei altei persoane care doreşte să continue să-l utilizeze.

Datele centralizate arată că gradul de utilizare a software-ului piratat în România este asemănător cu situaţia din Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina şi Rusia, în regiunea Europei de Est.

În schimb, răspândirea software-ului ilegal nu este atât de pronunţată în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Cehia (26%), Slovacia (29%), Slovenia (35%) sau Polonia (40%).

Pe de altă parte, cu o pondere de 79%, Armenia înregistrează cea mai ridicată rată de software fără licenţă din regiune, fiind urmată de Republica Moldova - cu 77% şi Belarus (76%).

În ceea ce priveşte Europa Occidentală, utilizarea medie de software piratat este estimată la aproximativ 20%, conform analizei Forscope. Estimările se bazează, între altele, şi pe cele mai recente date disponibile public de la Alianţa Software BSA.

Forscope, broker de software din regiunea Europei Centrale şi de Est, se concentrează pe furnizarea de produse software second-hand pentru companii de toate dimensiunile şi instituţii publice.

Cu sediul central în Brno, Cehia, compania operează în alte nouă ţări din regiune.

Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
Producția primei mașini electrice concepute în China și fabricate în Europa a început deja. Leapmotor T03 va intra la producție în masă în luna septembrie și va fi disponibilă și în...
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
Mai multe țări din Europa de Est au fost afectate vineri, 21 iunie, de o pană de curent importantă, din cauza temperaturilor ridicate. Este vorba despre Muntenegru, Bosnia și cea mai mare...
#software piratat, #piraterie online romania, #Windows piratat Romania , #software
  1. Aerul condiționat arde la buzunare. Cu cât crește factura la energie în zilele caniculare
  2. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  6. Samsung Galaxy Buds 3. Totul despre design-ul controversat al căștilor și data de lansare
  7. TikTok lansează Whee: O nouă aplicație de social media pentru partajarea fotografiilor
  8. Îmbunătățirea semnificativă pe care Samsung vrea să o aducă la noul Galaxy S25 Ultra
  9. Samsung lansează Galaxy Book4 Edge, primul laptop Copilot+. Ce știe să facă
  10. MediaTek dezvoltă un cip pentru PC-uri cu Windows: O nouă provocare pentru Qualcomm, Intel și AMD