Cum pledează avocatul soldatului rus acuzat de crime de război. „Vadim Şişimarin nu este vinovat”

Vineri, 20 Mai 2022, ora 14:23
4237 citiri
Cum pledează avocatul soldatului rus acuzat de crime de război. „Vadim Şişimarin nu este vinovat”
Soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de război în Ucraina "nu este vinovat", a declarat avocatul său FOTO Twitter/ Televize Seznam @televizeseznam

Soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de război în Ucraina "nu este vinovat", a declarat avocatul său în cea de-a treia zi a acestui prim proces de acest gen de la începutul invaziei ruse, al cărei verdict va fi anunţat luni.

"Ţinând cont de toate probele şi mărturiile, cred că Vadim Şişimarin nu este vinovat de crima de care este acuzat", a afirmat avocatul Viktor Ovsiannikov în cursul pledoariei, cerând judecătorior "achitarea clientului său".

"Îmi pare sincer rău", a declarat câteva minute mai târziu sergentul Vadim Şişimarin, 21 de ani, care a recunoscut miercuri că l-a împuşcat pe Oleksandr Şelipov, un civil de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

"Regret ceea ce am făcut", a adăugat tânărul, ras în cap, prezent la proces într-o cuşcă de sticlă. După care a adăugat:"Eram nervos în această situaţie. Nu voiam să ucid'.Vreau să-mi cer scuze pentru ceea ce am făcut!".

Avocatul a asigurat că clientul său nu a dorit să execute ordinul de a trage, argumentând că nu i s-a conformat prima oară. Apărarea a mai subliniat că el s-a predat de bunăvoie forţelor ucrainene şi nu a negat faptele.

Avocatul a mai dat asigurări că soldatul nu încerca decât să-şi salveze viaţa, atribuind responsabilitatea comandanţilor săi.

Argumentele sale au fost respinse de acuzare, care a cerut condamnare la închisoare pe viaţă. "El executa un ordin criminal şi era perfect conştient", a spus unul dintre procurori.

Exprimându-se în limba rusă, militarul avea alături o interpretă care îi traducea intervenţiile rostite în limba ucraineană de alţi participanţi.

Potrivit acuzării, Vadim Şişimarin comanda o mică unitate în cadrul unei divizii de tancuri când convoiul său a fost atacat. Împreună cu alţi patru militari, el furase atunci un autoturism.

În timp ce circulau în apropierea localităţii Şupahivka, în regiunea Sumî (nord-est), ei l-au întâlnit pe Şelipov, care îşi împingea bicicleta, vorbind la telefon în acelaşi timp, înainte ca Şişimarin să-l doboare cu un glonţ.

Joi, acest militar originar din Irkuţk, în Siberia, "ceruse iertare" văduvei lui Şelipov în cursul unui schimb verbal între cei doi în sala unui tribunal din Kiev, justificându-şi actele prin "ordinele" primite în acel moment.

Verdictul în acest proces este aşteptat luni, a anunţat judecătorul.

În acelaşi timp, biroul procurorului general al Ucrainei a comunicat vineri pe contul său Telegram că, în total, 18.477 de crime comise de trupele ruse în cursul actualei invazii, declanşată la sfârşitul lunii februarie, au fost înregistrate de către forţele de ordine, potrivit EFE şi Ukrinform.

Numărul crimelor de agresiune şi crimelor de război comise de trupele ruse se ridică la 12.595, dintre care 12.189 sunt legate de încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului, alte 54 de planificarea, pregătirea, declanşarea şi ducerea unui război de agresiune, iar 15 referitoare la propaganda de război, precum şi 337 de altă natură, se menţionează în comunicatul parchetului.

De asemenea, organele de anchetă au înregistrat 5.882 de delicte împotriva securităţii naţionale, inclusiv 3.890 legate de uzurparea integrităţii teritoriale şi a inviolabilităţii Ucrainei; 921 pentru trădarea statului; 798 pentru activităţi colaboraţioniste; 23 pentru complicitate cu statului agresor; 62 delicte de sabotaj, precum şi alte 188 de infracţiuni diverse, potrivit documentului.

Rusia lansează lovituri cu rachete folosind imagini din satelit furnizate de americani. Cum intră în posesia lor
Rusia lansează lovituri cu rachete folosind imagini din satelit furnizate de americani. Cum intră în posesia lor
Loviturile pe teritoriul Ucrainei sunt efectuate de ruși după țintirea cu ajutorul imaginilor din satelit realizate de companii americane, scrie The Atlantic, citând o sursă militară...
NATO face o mutare colosală în coasta Rusiei: Construiește în România cel mai mare scut împotriva lui Putin din Europa
NATO face o mutare colosală în coasta Rusiei: Construiește în România cel mai mare scut împotriva lui Putin din Europa
Războiul lui Putin din Ucraina a schimbat total strategia de securitate de pe bătrânul continent, dar și a alianței nord-atlantice. Acum, frica unei escaladări a Rusiei spre Occident a dus la...
#soldat rus, #soldat rus crime razboi, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina