Aproximativ 1.500 de persoane care au refuzat anul trecut un loc de muncă sau participarea la cursuri de formare profesională au rămas fără dreptul de a mai beneficia de ajutorul social sau indemnizaţia de şomaj.
"În medie, în jur de 120 de persoane, în fiecare lună, au fost scoase din evidenţă şi plată pentru refuz de loc de muncă sau curs de calificare. Majoritatea lor provin din rândul beneficiarilor fostului venit minim garantat, un total de aproximativ 1.500 de persoane. Această măsură va fi păstrată şi în 2024. Şomerilor indemnizaţi, neindemnizaţi, inclusiv beneficiarilor noului venit minim de incluziune, li se oferă un loc de muncă, în momentul în care Agenţia îi poate pune la dispoziţie unul, sau un curs de calificare. Refuzul înseamnă automat anularea plăţilor", a declarat, pentru AGERPRES, Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.
La sfârşitul lunii decembrie 2023, numărul total de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Buzău a fost de 7.960 de persoane. Rata şomajului la sfârşitul lunii decembrie, calculată la o populaţie activă de 145.400, a fost de 5,47%, în creştere faţă de luna noiembrie (5,32%).
"La începutul anului 2024, din totalul şomerilor indemnizaţi şi neindemnizaţi, aproximativ 6.000 de persoane sunt beneficiare ale venitului minim de incluziune, dar numărul lor va creşte în acest an", a precizat Ionel Tociu.
Anul trecut, la final, 4.828 dintre cei 7.960 de şomeri figurau ca persoane inexistente în Revisal, respectiv nu au avut niciodată un contract de muncă legal încheiat cu un angajator, cifra reprezentând 60,65 la sută din totalul şomerilor înregistraţi. Potrivit datelor AJOFM, 2.090 de persoane, respectiv mai bine de jumătate din totalul celor care nu au lucrat vreodată legal, au studii primare ori nu au urmat niciodată cursurile unei instituţii de învăţământ, 383 de persoane au terminat un liceu, 6 persoane figurează cu studii postliceale şi 15 cu studii universitare.