Descoperire alarmantă la oamenii cu probleme de somn: Risc ridicat la o boală gravă

Vineri, 10 Iunie 2022, ora 04:45
6669 citiri
Descoperire alarmantă la oamenii cu probleme de somn: Risc ridicat la o boală gravă
Somnul inconsevent produce creșterea tensiunii arteriale FOTO: Sleep

O cercetare amplă a oamenilor de știință de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, care a fost publicată pe 25 mai 2022 în revista Sleep Research Society, dezvăluie faptul că neregulile legate de timpul somnului și durata acestuia constituie un risc crescut de hipertensiune arterială.

Studiul a analizat peste 2 milioane de nopți de somn al persoanelor participante, cu vârste între 18 și 90 de ani, potrivit News Medical.

Rezultatele arată că neregularitatea duratei somnului a fost asociată cu o creștere cu 9 până la 15% a riscului de hipertensiune arterială. În plus, o mărire cu 38 de minute a neregularităților din timpul mijlocului somnului a fost asociată cu o creștere a riscului cu 11%, iar o mărire de 31 de minute a neregularității timpului de începere a somnului a produs un risc de hipertensiune arterială cu 29%.

Cum să-ți menții rinichii sănătoși: O băutură previne și reduce mult bolile renale

”Această nouă abordare a monitorizării nocturne non invazive a duratei și a timpului somnului din casele oamenilor pentru o perioadă de șase luni fiecare, combinată cu monitorizarea regulată a tensiunii arteriale, ne-a arătat cât de important este pentru sănătatea dumneavoastră să aveți o rutină regulată de somn și să dormiți suficient, în acest caz sănătatea inimii dumneavoastră”, a spus Hannah Scott, autorul principal al studiului, de la Universitatea Flinders din Australia.

”Aceste date noi aruncă o lumină nouă asupra beneficiilor reparatoare ale somnului și ridică potențiale preocupări pentru proporția substanțială de salariați care lucrează în schimburi în societatea noastră modernă de 24 de ore”, a explicat expertul.

Cafea cu zahăr sau fără, cum este mai bine: Care reduce riscul de deces prematur?

Cercetătorii au analizat datele colectate pe parcursul a 9 luni de la 12.300 de participanți care aveau între 18 și 90 de ani. Valorile au fost înregistrate cu un dispozitiv pus sub saltea și un monitor portabil de măsurare al tensiunii arteriale.

Neregularitățile observate privind timpul somnului și durata acestuia au influențat negativ sănătatea oamenilor, constatându-se o creștere a tensiuni arteriale. Practic este necesar ca oamenii să aibă un somn regulat, la aceleași ore și cu o durată constantă, fiind de o importanță esențială sincronizarea somnului cu ceasul biologic al organismului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#somn sanatate, #tulburare somn, #somn insuficient sanatate, #somn insuficient, #somn sfaturi, #durata somnului , #stiri sanatate