Metoda scandinavă de odihnă îți poate îmbunătăți calitatea somnului, dar și relația. Cum funcționează

Duminica, 14 Ianuarie 2024, ora 18:44
7529 citiri
Metoda scandinavă de odihnă îți poate îmbunătăți calitatea somnului, dar și relația. Cum funcționează
Tânără care nu poate să doarmă FOTO Pixabay

Trăiești cu cineva care acaparează întreaga pătură? Iată de ce ar trebui să încerci Metoda Scandinavă de Somn și cum ar putea îmbunătăți somnul tău în fiecare noapte.

Dacă jumătatea ta te ține treaz în timpul nopții, nu ești singur. Unul din trei americani declară că partenerul le afectează negativ somnul lor. Indiferent cât de mult îi iubim pe partenerii noștri, uneori, ei sunt motivul pentru care nu putem dormi noaptea. Fie că este vorba de sforăit sau de faptul că fură toate păturile în timpul nopții, afectează în mod semnificativ calitatea somnului tău.

Dacă te afli în pragul epuizării și ai nevoie de odihnă, metoda de somn scandinavă ar putea îmbunătăți semnificativ felul în care dormi noaptea.

Care este metoda scandinavă de somn?

Metoda scandinavă de somn este obișnuită în unele părți ale lumii - Suedia, Norvegia, Danemarca și în alte zone din Europa.

Ideea este simplă: în loc să împărțiți o pătură noaptea, tu și partenerul tău aveți fiecare câte una. Nu este vorba despre evitarea intimității sau sacrificarea unei părți a relației voastre. Este vorba despre prioritizarea nevoilor voastre de somn, astfel încât amândoi să vă puteți trezi odihniți și plini de energie.

Majoritatea oamenilor folosesc două cuverturi sau pilote pentru metoda scandinavă de somn. Acest stil de dormit funcționează în mod tipic cel mai bine pe saltele king size pentru a oferi cuverturilor separate mai mult spațiu, dar saltelele queen sunt suficiente pentru majoritatea oamenilor.

Tradițional, renunți la cearceaful comun pentru această metodă. Dacă îți place să folosești cearceaful, poți opta întotdeauna pentru două cearceafuri separate, în plus față de păturile individuale. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a o face.

Două pături pot contribui la îmbunătățirea calității somnului

Împărțirea unei pături cu partenerul tău s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru nevoile tale, și asta e în regulă. Somnul este o activitate individuală. Nu este ceva ce ești obligat să împarți cu partenerul tău. Pentru mulți oameni, împărțirea unei pături ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru calitatea somnului. Un studiu a arătat că împărțirea cuverturilor duce la 30% mai mult somn întrerupt.

Prin faptul că fiecare are propria pilotă, se elimină bătălia tragerii de pătură și toate momentele în care te trezești pentru că îți este frig și ești neînvelit. De asemenea, poți să-ți ajustezi pozițiile în timpul nopții fără să îți faci griji că îți vei deranja partenerul.

Metoda scandinavă de somn nu este rezervată doar celor care trăiesc cu cineva care acaparează întreaga pătură. Este o opțiune bună pentru oricine se rostogolește în pat sau are un model de somn diferit care ar putea trezi partenerul.

Poți personaliza experiența de somn

A avea două cuverturi permite personalizarea temperaturii. Temperatura este esențială atunci când dormim; ea declanșează momentul în care adormim și ne trezim. A-ți fi prea cald sau prea rece ne poate perturba ritmul circadian.

Dacă partenerului tău nu îi place căldura în timpul somnului și vrea să folosească doar un cearceaf, în timp ce ție îți place să te înfășori într-o pătură, atunci ai această libertate cu lenjeria separată. Ai opțiunea de a folosi o pătură, o pătură pufoasă sau una ușoară, în timp ce partenerul tău ar putea să nu folosească nimic sau ceva mai consistent, cum ar fi o pătură grea.

Două pături vor rezolva toate problemele tale?

Dacă problemele tale de somn sunt cauzate de tulburări de somn subiacente, folosirea a două cuverturi nu va rezolva totul, deși poate ajuta să te protejeze de perturbările suplimentare.

Somnul este esențial pentru sănătate. Când dormim, corpul nostru intră în modul de reîncărcare. A avea suficient somn va duce la o memorie și concentrare mai bune, un sistem imunitar mai puternic și o sănătate cardiovasculară îmbunătățită. Dacă nu dormi suficient noaptea, este important să afli de ce.

S-ar putea să fie ceva la fel de simplu precum folosirea unui perne nepotrivite sau dormitul pe o saltea prea veche care trebuie înlocuită. Poate fi ceva mai serios, precum apneea de somn sau insomnie, care pot perturba semnificativ somnul. Este indicat să vorbești cu medicul tău dacă nu dormi bine pentru a explora cauzele subiacente, scrie cnet.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Profesorul de 62 de ani care ar avea o relație cu o elevă de liceu a fost arestat. Sesizarea a fost făcută după o filmare în care apar cei doi
Profesorul de 62 de ani care ar avea o relație cu o elevă de liceu a fost arestat. Sesizarea a fost făcută după o filmare în care apar cei doi
Profesorul în vârstă de 62 de ani din București, acuzat că ar avea o relație cu o elevă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, anunță Antena 3 CNN. Totul a pornit de la o filmare...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#somn, #odihna, #metoda scandinava, #imbunatatire, #relatie, #mod functionare , #somn