Viața de zi cu zi a celor mai mulți dintre noi este atât de plină și de agitată, încât abia dacă mai avem timp rămas și pentru odihnă. Carențele de somn nu înseamnă doar că nu dormim suficient, ci și atunci când dormim foarte mult în încercarea de a ne simți din nou odihniți.
Prea puțini dintre noi mai știu ce înseamnă un somn sănătos, odihnitor, așa că iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te odihnești corespunzător, lucru esențial pentru un echilibru fizic și psihic cât mai bun.
1. Creează-ți o rutină a somnului
Pentru a dormi toată noaptea și pentru a avea parte de un somn sănătos, trebuie să înveți să îți ajuți corpul să se odihnească. Ai nevoie de o rutină pentru somn: încearcă să mergi la culcare devreme și să te trezești tot devreme. Pe cât posibil, păstrează aceeași oră de culcare și de trezire câteva zile la rând. Astfel, corpul se va obișnui cu acest ritm și vei vedea că te vei trezi singur, fără ajutorul alarmei.
2. Setează mai multe alarme
Pentru cei care au tendința de a dormi profund și prea mult, este indicat să folosească telefonul mobil și să seteze mai multe alarme. Este o practică ce poate fi utilă și în cazul celor care au un somn superficial și al celor care adorm mai greu. Setează o alarmă pentru când este timpul să mergi la culcare și încă una pentru trezire. Respectă orele și, în scurt timp, corpul va învăța ce are de făcut, fără să i se mai comande.
3. Renunță la ecrane
Încearcă să eviți folosirea telefonului sau a tabletei înainte de somn. Renunță și la televizorul din dormitor, dacă ai unul și dacă ți se pare că e mai ușor să adormi cu el pornit. Ecranele nu lasă creierul să se odihnească și, implicit, ne perturbă somnul. Patul este un loc pentru odihnă și pentru somn!
4. Găsește activități care te relaxează înainte de culcare
Cei mai mulți dintre noi sunt năpădiți de tot felul de gânduri atunci când se întind în pat. Fie că sunt legate de muncă, fie că sunt legate de persoanele dragi, fie că sunt legate de o vacanță, toate ideile care ne vin în acele momente ne împiedică să adormim. Te-ar putea ajuta să bei o cană cu ceai de mușețel, să faci o baie sau un duș fierbinte sau să faci câteva exerciții de respirație și să „gonești” gândurile din minte. Încearcă mai multe tehnici de relaxare, până le găsești pe cele care ți se potrivesc.
5. Respectă timpul normal de somn
Medicii și psihologii au stabilit că avem nevoie, de regulă, de opt până la nouă ore de somn. Depășirea acestui timp poate fi foarte periculoasă pentru sănătate, deși o zi în care să dormi mai mult de atât sună foarte bine.
Chiar dacă ai crede că mai multe ore de somn te vor face să te simți mai odihnit, efectul este exact invers. Corpul va fi extenuat, te vei simți obosit, ca și când nu ai dormit destul. Un alt efect pot fi durerile de spate și de cap.
Și dacă dormi frecvent mai puțin de opt ore, este periculos. Vei avea tot mai frecvent dureri de cap, stări de oboseală și slăbiciune și poți ajunge chiar la insomnie, depresie, halucinații și, în cazuri extreme, la boli mintale.
6. Evită "puiul de somn" de după-amiază
O oră sau două de somn în mijlocul zilei ar trebui să ne facă să ne simțim mai odihniți, însă nu este deloc așa. Acest obicei dereglează tiparul de somn sănătos, iar seara vei adormi mai greu. Corpul uman este făcut să se odihnească cel mai bine în timpul nopții, dar dacă este absolut necesar, încearcă să moțăi doar o jumătate de oră. Ai grijă ca timpul dintre moțăială și somn să fie de mai mult de patru ore.
7. Creează o atmosferă propice pentru somn
Pentru a avea un somn bun în timpul nopții, folosește lumina difuză în dormitor sau chiar oprește toate sursele de iluminare. Lumina stimulează ochii și, din această cauză, va fi mai greu să adormi. Oferă ochilor tăi o odihnă bună într-un spațiu liniștit și întunecat.
8. Evită cafeina, tutunul și alcoolul
Aceste substanțe au un impact nesănătos asupra corpului și asupra sănătății noastre mentale. Cu toții iubim cafeaua și energia pe care ne-o dă, dar trebuie să avem grijă să nu consumăm prea multă. Cafeina forțează creierul să rămână alert, dar pentru perioade scurte de timp, iar acest lucru îl obosește teribil. Alcoolul ne poate ajuta să adormim mai repede, dar ne deshidratează și afectează calitatea somnului. Tutunul și fumul de țigară îngreunează circulația sângelui, iar de aici decurg mai multe probleme care ne vor împiedica să ne odihnim sănătos.
Dacă te simți în continuare obosit, nervos și neliniștit, nu ezita să apelezi la ajutor specializat. Dacă resimți o stare de epuizare care ajunge uneori să îți afecteze gândirea și ai modificări iraționale de dispoziție, este timpul să mergi la doctor. Acesta va face mai multe teste și analize și îți va face recomandările necesare pentru a avea un somn sănătos și o stare optimă de sănătate.
Somn bun!