Dormitul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și poate duce la probleme grave de sănătate STUDIU

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 20:41
3847 citiri
Dormitul cu o sursă de lumină în cameră îngrașă și poate duce la probleme grave de sănătate STUDIU
Un studiu publicat la începutul acestui an de Zee și echipa sa a examinat rolul luminii în somnul adulților sănătoși în vârstă de 20 de ani FOTO Pixabay

Un studiu recent arată că expunerea la orice fel de lumină în timpul somnului poate crește riscul de obezitate şi poate aduce și alte probleme de sănătate.

Chiar și lumina slabă poate perturba somnul, crescând riscul unor probleme grave de sănătate la adulții în vârstă, potrivit unui nou studiu, scrie cnn.com.

„Expunerea la orice formă de lumină în timpul perioadei de somn a fost asociată cu un risc crescut de a diabet, obezitate şi hipertensiune arterială atât la bărbaţii, cât şi la femeile în vârstă", a declarat autorul principal al studiului, Phyllis Zee, de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

"Oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite sau să reducă la minimum cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului", a adăugat ea.

Un studiu publicat la începutul acestui an de Zee și echipa sa a examinat rolul luminii în somnul adulților sănătoși în vârstă de 20 de ani. Dormitul timp de o singură noapte cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut glicemia și ritmul cardiac al tinerilor în timpul experimentului din laboratorul de somn.

Un ritm cardiac ridicat pe timp de noapte s-a dovedit în studii anterioare a fi un factor de risc pentru viitoarele boli de inimă și pentru moartea timpurie, în timp ce un nivel mai ridicat al glicemiei este un semn de rezistență la insulină, care poate duce în cele din urmă la diabet de tip 2.

Lumina slabă a pătruns în pleoape și a perturbat somnul tinerilor adulți, în ciuda faptului că participanții dormeau cu ochii închiși, a declarat Zee. Cu toate acestea, chiar și acea cantitate infimă de lumină a creat un deficit de somn cu unde lente și de somn cu mișcare rapidă a ochilor, etapele somnului în care are loc cea mai mare parte a reînnoirii celulare, a spus ea.

Noul studiu s-a concentrat pe persoanele în vârstă care "prezintă deja un risc mai mare de diabet și boli cardiovasculare", a declarat Dr. Minjee Kim, profesor asistent de neurologie la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.

"Am vrut să vedem dacă există o diferență în frecvențele acestor boli legate de expunerea la lumină pe timp de noapte", a spus Kim.

Cercetătorii au dat la 552 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani un actigraf, un mic dispozitiv purtat ca un ceas de mână care măsoară ciclurile de somn, mișcarea medie și expunerea la lumină.

"Măsurăm de fapt cantitatea de lumină la care este expusă persoana cu un senzor pe corp și comparăm acest lucru cu activitatea de somn și de veghe pe o perioadă de 24 de ore", a spus Zee. "Ceea ce cred că este diferit și notabil în studiul nostru este că avem date cu adevărat obiective cu această metodă".

Zee și echipa sa au declarat că au fost surprinși să constate că mai puțin de jumătate dintre bărbații și femeile care au participat la studiu au dormit în mod constant în întuneric timp de cel puțin cinci ore în fiecare zi.

"Mai mult de 53% sau cam așa ceva au avut puțină lumină în timpul nopții în cameră", a spus ea. "Într-o analiză secundară, am descoperit că cei care aveau o cantitate mai mare de lumină pe timp de noapte erau, de asemenea, cei mai predispuși să aibă diabet, obezitate sau hipertensiune."

Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Surpriza scoasă în față de PNL pentru alegerile la Primăria Capitalei: ”Face parte din Generaţia de Aur”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni, 4 martie, despre persoanele testate în sondaje de PNL pentru Primăria Capitalei. Nicolae Ciucă a declarat la Digi24, vorbind despre...
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Liderul PNL, răspuns neclar despre candidatul la Cotroceni: ”Funcţia de preşedinte nu se negociază”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit luni seară, 4 martie, despre candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Întrebat dacă PNL va avea un candidat comun cu PSD, Ciucă a...
#somn, #odihna, #lumina, #studiu , #stiri life style