Cum te împiedică televizorul să dormi bine: S-a descoperit ce macină creierul noaptea

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 01:00
6909 citiri
Cum te împiedică televizorul să dormi bine: S-a descoperit ce macină creierul noaptea
Somnul este afectat dacă ne uităm la TV înainte de culcare FOTO: Daily Mail

Un studiu condus de către cercetătorii de la Universitatea din Salzburg, Austria, și publicat în revista JNeurosci pe 17 ianuarie 2022, a demonstrat faptul că obiceiul de a te uita la televizor înainte de culcare te împiedică să ai un somn odihnitor.

Experții au monitorizat activitatea creierului unor adulți care dormeau, ca răspuns la vocile familiare și necunoscute. Ei au constatat că, creierul uman acordă atenție vocilor necunoscute în timpul somnului, pentru a rămâne atent la potențialele amenințări, potrivit Daily Mail.

Auzirea vocilor necunoscute pe durata somnului a făcut ca creierul adulților să se ”acordeze”, fără mișcări oculare rapide în această perioadă de timp (NREM), prima etapă a somnului.

Cu toate astea, cercetătorii de la Universitatea Salzburg nu au observat efectul în timpul REM (Rapid eye movement – mișcarea rapidă a ochilor), cea mai profundă etapă a somnului, probabil din cauza modificărilor microstructurii creierului.

Chiar dacă ochii noștri sunt închiși și nu mai sunt în legătură cu tot ceea ce ne înconjoară (în timpul somnului), creierul continuă să monitorizeze mediul în această perioadă, echilibrând nevoia de a proteja somnul cu aceea de a ne trezi.

În general, studiul arată că vocile necunoscute, precum cele care vin de la televizor, înainte de culcare, împiedică un somn odihnitor, deoarece creierul este în alertă mai mare.

Descoperire importantă în lupta cu cancerul. Două plante medicinale ar avea efect în suprimarea tumorii

”Descoperirile noastre evidențiază discrepanțe ale răspunsurilor creierului la stimulii auditivi pe baza relevanței acestora pentru persoana care doarme”, au spus cercetătorii.

”Rezultatele sugerează că nefamiliaritatea vocii este un promotor puternic al răspunsurilor creierului în timpul somnului REM”, se spune în studiul, la care au participat 17 voluntari (din care 14 femei), cu o vârstă medie de 22 de ani.

Descoperire care avertizează oamenii: Cel mai mare dușman al inimii, un factor de risc independent

Adulții, care nu aveau tulburări de somn raportate anterior studiului, au fost echipați cu un echipament special de monitorizare în timpul nopții, când dormeau.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#somnul, #televizor sanatate, #afectiuni psihice, #creierul uman, #creier studii, #creier functionare , #descoperire