Walkman-ul a implinit 30 de ani

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 13:09
1000 citiri
Walkman-ul a implinit 30 de ani
Foto: Daylife

La sfarsitul anilor "70, Sony a inventat un dispozitiv care a schimbat radical modul in care consumam muzica: walkman-ul.

Se implinesc 30 de ani de la lansarea pe piata a acestui gadget, in 1979, o un aparat inovator, adoptat imediat de tineri si devenit, in prezent, sub forma sa evoluata de mp3 player, aproape nelipsit din buzunarele tuturor.

Insa compania producatoare, Sony, nu o duce prea bine. In anul fiscal incheiat in martie, a inregistrat pierderi de 1,02 miliarde de dolari, primele rezultate negative din ultimii 14 ani, relateaza AP.

Producatorul de electronice japonez nu a mai reusit sa scoata pe piata un produs de succes, precum Walkman-ul, de ani de zile, iar, pe segmentul de playere portabile, se lupta cu iPod-ul celor de la Apple.

In cei 30 de ani de la aparitie, s-au vandut 385 de milioane de aparate Walkman, evoluand de la mini-casetofon portabil la player de CD-uri, apoi mini discuri - o versiune mai mica a CD-ului - si, in sfarsit player de fisiere digitale.

In doar opt ani, Apple a vandut peste 210 milioane de iPod-uri, in intreaga lume.

Desi Walkman a marcat istoria Sony, exista zvonuri in piata potrivit carora compania ar putea renunta la acest brand. Analistii sunt de parere ca Sony ar putea inregistra un succes notabil cu PlayStation 3 si PlayStation Portable.

Cand iPod a inceput sa se vanda ca painea calda, Walkman-ul celor de la Sony era criticat pentru faptul ca nu reda decat fisiere in formate de nu permiteau copierea, protejand astfel drepturile de autor. Insa iPod, care reda fisiere mp3, a fost preferat de utilizatori.

Cand a fost lansat, Walkman-ul cantarea 390 de grame si costa destul de mult, mai ales pentru acele vremuri, respectiv 340 de dolari. Desi castile erau asociate cu batranii mai tari de ureche, reprezentantii Sony erau convinsi ca noul lor produs va avea succes, si l-a vandut drept simbol al tinerilor rebeli, pe skateboard.

"Tot ce putem face este sa ne vindem Walkman-urile, unul cate unul", a declarat, recent, purtatorul de cuvant al Sony, Yuki Kobayashi. "Treizeci de ani reprezinta un succes important pentru Sony, dar speram ca oamenii sa nu priveasca Walkman-ul ca pe o "bucata" din istorie", a adaugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#aniversare Walkman, #pierderi Sony Corp , #stiri Sony