DNA, despre Bendei: S-a comportat ca o victima, fiind presat zi de zi

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 21:47
2704 citiri
DNA, despre Bendei: S-a comportat ca o victima, fiind presat zi de zi
Foto: Evenimentul Zilei

Procurorii DNA fac profilul lui Ioan Bendei - persoana santajata de Sorin Alexandrescu, cu complicitatea lui Dan Voiculescu si a fiicei acestuia, Camelia -, si arata ca administratorul RCS&RDS ajunsese sa fie presat zi de zi si nu poate fi vazut ca un agent provocator, ci ca o victima a celor trei.

In rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata, printre altii, pe Dan Voiculescu, pe fiica acestuia Camelia si pe Sorin Alexandrescu, procurorii DNA arata, la capitolul "Analiza pozitiei numitului Bendei Ioan", ca particularitatile infractiunii de santaj necesita o analiza atenta a pozitiei celui care a denuntat fapta - Ioan Bendei.

"Jurisprudenta nationala, dar si jurisprudenta CEDO au fost de acord, in esenta ca, daca in fata unei amenintari reale, cu potential intimidant serios, victima reuseste totusi sa-si pastreze calmul, sa-si stapaneasca temerile, nu inseamna ca trebuie sa fie lipsita de protectie penala.

Doctrina a considerat ca, si daca victima si-ar da consimtamantul nu are nici un fel de valoare, fiind in prezenta unor drepturi inalienabile ce nu pot fi judecate.Victima este preluata de stat, organul judiciar este cel care apreciaza si nu victima, pentru ca ceea ce intereseaza este periculozitatea infractorului, 'legiuitorul a construit fapta pentru infractor, nu pentru victima'", se mentioneaza in documentul transmis instantei de judecata.

DNA: Bendei a fost santajat

Procurorii constata ca Ioan Bendei a actionat intocmai ca o persoana amenintata, a sesizat organele judiciare in 19 aprilie si nu a actionat ca "provocator" dupa aceasta data, asa cum s-a incercat acredierea acestei idei de catre autor si complici.

"Decizia sesizarii organului judiciar nu a influentat formarea manifestarii de vointa a acestuia. Sub acest aspect, atat literatura juridica de specialitate, cat si practica judiciara sunt unanime in aprecierea ca infractiunea de santaj ca infractiune tipica de pericol, se consuma in momentul cererii.

Nu are importanta ca victima a dat sau nu curs cererii, faptuitorul nu se poate apara aratand ca in realitate el nu a venit sa vada daca victima a dat curs cererii sale sau ca, in termenul dat victimei, aceasta nu si-a indeplinit obligatia si, deci, el nu a comis infractiunea respectiva", noteaza procurorii, in rechizitoriu.

DNA: Dan Voiculescu, fiica lui si Sorin Alexandrescu au tergiversat ancheta

Potrivit DNA, perceptia lui Bendei ca este santajat a fost corecta, in acest sens stand marturie comportamentul celor trei (Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu), prin care acestia ar fi continuat zi de zi sa-l preseze pe administratorul RCS&RDS, si dupa ce acesta a sesizat organele judiciare, si sa foloseasca si sa adauge noi mijloace de accentuare a intimidarii, pentru a-l constrange sa cedeze presiunilor si sa accepte conditiile impuse.

"Probele aratate mai sus, demonstreaza ca pretinderea sumei de bani anuale de 6.450.000 de euro pe o durata de cinci ani, sub presiunea amenintarilor si intimidarilor, imprejurarile si implicarea invinuitilor, care sub diferite forme conduceau trusturile de presa folosite pentru succesul constrangerii, constituie continutul constitutiv al santajului. Mai mult, faptul ca inculpatul a beneficiat si de sprijinul unui inalt functionar al statului roman in persoana invinuitului Serban Pop care si-a folosit functia publica in interesul inculpatului oferindu-i documente ale institutiei publice, reprezinta o alta premisa a reusitei infractionale", se mai arata in rechizitoriu.

Constrangerile asupra lui Bendei, exercitate o perioada indelungata

In privinta starii de temere inspirata lui Bendei, "exercitarea actelor de constrangere prin amenintarea cu publicarea numelui sau, in calitate de semnatar al unui act care, in opinia inculpatului si invinuitilor, ar fi demonstrat o presupusa fapta de coruptie, a fost de natura sa-i provoace temere", sustin anchetatorii.

"Aceasta temere rezida in primul rand in aducerea la cunostinta publicului a unei fapte calificate ca fiind infractiune, situatie in care asocierea numelui partii vatamate cu savarsirea acesteia, raporta la pozitia sociala a acestuia si la situatia familiei sale, ar fi fost de natura sa-l supuna oprobiului public. Nu lipsita de importanta este perioada indelungata, respectiv 16 aprilie - 30 mai, in care partea vatamata a trebuit sa suporte exercitarea actelor materiale de constrangere, exprimate verbal, prin inscrisuri si audiovizual, atat de catre inculpat cat si de complicii sai, pentru a o determina sa accepte incheierea unui contract de redifuzarea a posturilor de televiziune apartinand Antena Tv Group", se mai arata in rechizitoriu.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, si fiica sa Camelia au fost trimisi in judecata, alaturi de dierctorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, si de fostul sef ANAF, Serban Pop, in dosarul privind santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ioan Bendei dosar santaj victima, #rds antena santaj, #dosar rds antena , #arestat
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
DNA face sluj in fata lui Bendei in loc sa ancheteze modul in care