Scandalul Antenelor se extinde - Serban Pop, fost sef ANAF, urmarit penal

Joi, 25 Iulie 2013, ora 14:45
3656 citiri
Scandalul Antenelor se extinde - Serban Pop, fost sef ANAF, urmarit penal

Fostul sef al ANAF, Serban Pop, este urmarit penal in dosarul in care Sorin Alexandrescu este acuzat ca l-a santajat pe administratorul RCS&RDS.

Procurorii au dispus "extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de invinuitul Serban Pop, presedinte al ANAF la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii de foloase pentru altul", se arata intr-un comunicat al DNA, remis Ziare.com.

Antena 3, urmarita penal pentru complicitate la santaj - urmeaza Gadea si Ciuvica?

Pop este acuzat ca in perioada ianuarie - aprilie 2013, in virtutea atributiilor de serviciu, a fost informat in mod oficial cu privire la faptul ca o echipa de control a Garzii Financiare - Comisariatul General a efectuat un control incrucisat la doua societati comerciale, din care una era reprezentata de partea vatamata.

Prin intermediul echipelor de control, Pop a intrat in posesia unor documente si, cu toate ca era tinut sa pastreze confidentialitatea asupra activitatilor desfasurate, in luna aprilie 2013, Pop Serban i-a prezentat lui Sorin Alexandrescu documente ce nu erau destinate publicitatii, referitoare la derularea controlului dispus de conducerea Garzii Financiare, dar si cu privire la documente a caror publicare ar fi compromis imaginea publica si credibilitatea persoanelor juridice supuse controlului Garzii Financiare.

In acest context, Pop i-a remis efectiv lui Alexandrescu copii ale documentelor a caror lansare in spatiul public ar fi fost de natura sa compromita atat partea vatamata cat si societatea comerciala reprezentata de aceasta, mentioneaza sursa citata.

Scandalul Antenelor: Ciuvica, nervos la DNA - a jignit jurnalistii

Si postul de televiziune Antena 3, reprezentat de directorul Mihai Gadea, a fost pus sub urmarire penala. Presa a anuntat pe surse ca si Mihai Gadea si Mugur Ciuvica au fost pusi sub invinuire in acelasi dosar, fiind acuzati tot de complicitate la santaj.

Totusi, pentru ca cei doi au venit neinsotiti de avocat la DNA, nu li s-a putut aduce la cunostinta faptul ca sunt invinuiti.

Sorin Alexandrescu este cercetat in libertate in dosarul in care este acuzat ca l-ar fi santajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei sa semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

De asemenea, Camelia Voiculescu, actionarul majoritar al trustului Intact, este urmarita penal in cazul Sorin Alexandrescu. Fiica lui Dan Voiculescu este acuzata de complicitate la santaj.

Cum a decurs santajul

Anchetatorii spun ca, in perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, inculpatul Sorin Alexandrescu, director general al Antena TV Group, a constrans un administrator al unei societati comerciale (parte vatamata) sa semneze un contract in conditii prestabilite, impuse de inculpat, sub amenintarea ca, in caz de refuz, va da in vileag fapte presupus compromitatoare pentru persoana in cauza si ca, in acest scop, va fi realizata o ancheta jurnalistica.

Stenograme in dosarul Antenelor - Convorbiri cu o femeie, despre un plic: "Mi-a dat tata grija aia"

Pe de alta parte, inculpatul a dispus trimiterea, catre partea vatamata si catre alte persoane, a unor adrese de informare emise de catre Intact Publishing SRL si semnate de invinuitul George-Daniel Matiescu, in calitate de director general, prin care, sub pretextul desfasurarii anchetei jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.

Stenograme in dosarul Antenelor - Alexandrescu catre seful RCS-RDS: "Iti dau si documentele"

In tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune apartinand Antena Tv Group au aparut informatii cu privire la compania al carei administrator era partea vatamata, "aspect de natura sa accentueze convingerea ca ar putea fi date publicitatii materialele compromitatoare care sa vizeze si partea vatamata", explica DNA.

Din 9 mai 2013, pe doua posturi TV din cadrul Antena Group a fost difuzat un spot publicitar in cuprinsul caruia se facea referire la ancheta jurnalistica ce ar fi vizat imprejurari presupus compromitatoare pentru partea vatamata.

Cu prilejul mai multor intalniri, Alexandrescu i-a reamintit partii vatamate ca singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara in cadrul companiei este semnarea contractului cu Antena Tv Group, in conditiile impuse.

Din rechizitoriu reiese ca Alexandrescu a purtat in "mod constant", discutii pe marginea intalnirilor avute cu partea vatamata, atat inainte cat si dupa finalizarea acestora, cu invinuita Camelia Voiculescu, "reiesind ca acesta din urma avea cunostinta de actele materiale intreprinse de inculpat, sprijinindu-l constant in acest sens".

#scandal Antene Serban Pop, #Serban Pop ANAF Alexandrescu, #DNA santaj Alexandrescu Pop, #Gadea Ciuvica santaj Antena , #DNA