Se schimba generatiile. Dar regulile? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 19:03
6302 citiri
Se schimba generatiile. Dar regulile? (Opinii)

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, uitati-va bine la cazul Sorin Alexandrescu! Nu este doar un caz punctual al unui CEO de trust de presa care a calcat pe bec.

Este un caz care spune foarte multe, esentialul, despre ceea ce a ajuns presa romaneasca in ziua de astazi. Despre felul in care se face presa la "nivel inalt".

Santaj. In spatele acestui cuvant sta mecanismul mizerabil care a transformat cainele de paza intr-unul de lupta, in lesa si la ordinul stapanului.

A transformat presa intr-un instrument de macel politic si economic. Dai banul, dai contractul, dai imunitatea, dai ce iti cer sau te fac ferfenita la ora de maxima audienta, cu sau fara motiv.

Pana acum, ne raportam mereu la epoca Adrian Nastase drept cea mai rea pentru presa libera din istoria ultimilor 23 de ani. Am trait-o si pe aceea pe viu, am simtit presiunea, am platit-o cu o demisie. Dar ceea ce se intampla acum mi se pare cu mult mai perfid si mai periculos.

Aparitia marilor moguli, intersectarea intereselor lor economice cu imense interese politice, sufoca aproape tot, mai ales in zona audiovizualului. In plus, nu mai avem doar un Adrian Nastase, avem mai multi, in pantaloni, in fusta, unii la vedere, altii inca ascunsi, oameni care isi folosesc intreaga putere politica si economica doar pentru a lua in stapanire, ca pe niste feude, cat mai multe institutii de presa pe care apoi sa le foloseasca drept ciocane de strivit capul adeversarilor sau de colectat taxe de protectie.

Teritoriile sunt impartite, se duc razboaie de cucerire si de anihiliare a adversarului. Prin aceste afaceri politice sunt plimbati bani mai multi decat pot aduce o televiziune de nisa intr-o tara cu o piata de publicitate modesta.

Da, este posibil ca acum sa se scufunde Dan Voiculescu, asa cum s-a scufundat si Vantu, impins la fund de Teszari si Ghita. Se prabuseste pe zi ce trece Crin Antonescu, se ridica Victor Ponta. Se schimba personajele, dupa cum remarca Dan Tapalaga, ne aflam in plin proces de schimbare a generatiilor.

Dar regulile? Regulile venite din amestecul sulfuros dintre presa, politica, servicii? Nu sunt optimista. Pentru ca nu cred ca marii moguli sunt principalii vinovati pentru situatia in care a ajuns presa. Niciunul dintre ei nu scrie, nu modereaza, nu filmeaza, nu monteaza.

Daca nu ar exista atat de multi jurnalisti dispusi sa se vanda pe bani mai multi sau mai putini, n-am fi ajuns acolo unde am ajuns.

Santajul nu ar fi posibil daca nu ar exista mercenari dispusi sa puna in practica un ordin de masacrare mediatica sau sa tina o investigatie la sertar pentru ca ea sa fie folosita ca instrument de santaj.

Mi-e frica sa ma gandesc cat la suta din presa romaneasca mai este una care serveste cu adevarat interesul public, mai urmeaza reguli deontologice cat de laxe, mai are principii si cat din ea a devenit strict o arma politica si de extorcare.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...