Calin Stoia, condamnat la 2 ani de inchisoare pentru trafic de influenta

Luni, 23 Iulie 2012, ora 18:34
2996 citiri
Calin Stoia, condamnat la 2 ani de inchisoare pentru trafic de influenta
Foto: Arhiva

Omul de afaceri Calin Stoia, judecat pentru trafic de influenta intr-un dosar separat de cel de coruptie in care este judecat si fostul primar al Clujului Sorin Apostu, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Cluj, la doi ani de inchisoare cu suspendare, sentinta nefiind definitiva.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj, judecatorul Petru Urs, a declarat ca aceasta instanta a dispus in cazul omului de afaceri Calin Stoia, judecat pentru trafic de influenta, condamnare la doi ani de inchisoare, cu suspendarea pedepsei.

Astfel, omul de afaceri a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Sentinta poate fi atacata cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Cluj.

Procurorii DNA Cluj l-au trimis in judecata pe Calin Stoia, cercetat in cauza in care este acuzat si fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, intr-un alt dosar dupa ce ar fi promis unor persoane ca va interveni pe langa functionari publici din Guvern pentru alocarea de bani prin HG pentru o comuna valceana.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis in judecata pe Calin Stoia in acest dosar in care este acuzat de trafic de influenta, informa, in 21 decembrie 2011, DNA.

Calin Stoia sustine ca e amenintat cu moartea in inchisoare

In rechizitoriul intocmit, procurorii au stabilit ca, in 28 august 2011, Calin Stoia a lasat sa se creada fata de un denuntator ca are influenta, prin intermediul unor persoane, asupra unor functionari publici cu atributii de decizie in cadrul Guvernului pe care ii poate determina sa aprobe alocarea prin hotarare de Guvern a unei sume de bani pentru Primaria comunei Ionesti, judetul Valcea. Suma ar fi fost provenita din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2011.

Demersul denuntatorului s-a realizat in numele reprezentantilor unei societati comerciale care era interesata in decontarea unor lucrari de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate in perioada 2008 - 2009.

Calin Stoia i-a comunicat denuntatorului ca va interveni doar daca persoanele care urmau sa faca demersuri pe langa functionarii publici in cauza vor primi 100.000 de euro, adica 10% din valoarea totala a sumei solicitate.

Cu toate acestea, Primaria comunei Ionesti nu a primit in anii 2010 si 2011 sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Dosarul a fost judecat la Tribunalul Cluj.

Dupa ce a bagat Politia in ancheta, Stoia plange dupa masaj si piscina

La termenul din 5 martie, Calin Stoia sustinea ca dosarul a fost intocmit pe baza unor supozitii si ca nu stia nimic despre firma sau primaria pe care trebuia sa le ajute prin interventia sa la "Number One" din Guvern.

Stoia spunea ca il cunoaste pe Emil Boc, care este "Number One" la care se face referire in dosar.

Avocatul lui Calin Stoia: Boc este acel "number one" la care se face referire in dosar

"Il cunosc pe Boc, dar nu ma bat pe burta cu el. Ma declar nevinovat de faptele imputate. Pe Bold Bujorel (denuntator in dosar - n.r.) l-am cunoscut in urma cu un an jumatate, la golf. In 25 august, cand eram la Paris, am fost sunat de Bold ca vrea sa discute cu mine o problema, dar nu mi-a zis despre ce era vorba. In 28, l-am sunat si el mi-a spus ca ar fi o societate care are nevoie de recuperat bani. Fara sa imi spuna ce. Cred ca sunt niste speculatii ale acuzarii contra adevarului cu privire la discutie. Nu am lansat niciun zvon ca am influenta asupra unor persoane din Guvern. Dimpotriva, am aratat ca nu pot. Desi il cunosc pe ministrul Boc de cand era primar, nu am nicio relatie cu dansul si nu imi permit sa apelez la dansul pentru nicio problema. Nu ma bat cu el pe burta", spunea Stoia.

La ultimul termen in dosar, din 9 iulie, procurorii DNA sustineau ca Stoia a lasat sa se creada fata de un denuntator ca are influenta, prin intermediul unor persoane, asupra unor functionari publici cu atributii de decizie in cadrul Guvernului, pe care ii poate determina sa aprobe alocarea prin hotarare de Guvern a unei sume de bani pentru Primaria comunei Ionesti din judetul Valcea, provenita din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2011.

Stenograme din dosarul Apostu-Stoia: Pentru 50 de mii nu ma dau jos din pat, frate!

Mai exact, Stoia era acuzat ca i-ar fi spus unui cunoscut al sau, Ion Bujorel Bold, ca poate interveni pentru deblocarea unor sume din fondul de rezerva al Guvernului Romaniei in folosul unei societati comerciale controlate de un om de afaceri din Valcea, Vasile Lepadatu. Fondurile ar fi urmat sa ajunga in contul unei primarii din judetul Arges, de unde trebuiau redirectionate la firma lui Lepadatu, care efectuase lucrari pentru reparatia unor drumuri.

Judecatorii Tribunalului Cluj i-au audiat, la acel termen, pe Bujorel Bold, denuntatorul din acest dosar, si pe omul de afaceri Vasile Lepadatu.

Bold a declarat judecatorilor ca a fost luat de pe strada din Bucuresti si adus la DNA Cluj unde i s-a dat sa asculte convorbirea telefonica avuta cu Stoia. "Am dat acel denunt la DNA pentru ca mi s-a spus ca este vorba de o fapta penala si am vrut sa scap. Stoia nu mi-a spus ca va interveni la Guvern, am dedus asta cu domnul procuror", a spus Bold.

La randul sau, Lepadatu a declarat ca nu are nicio legatura cu acest caz si ca nu i-a cerut niciodata nimic lui Bold, de altfel nici in prezent problema sa nefiind rezolvata.

La ultimul termen, procurorii DNA au cerut condamnarea cu executare a lui Stoia, iar avocatii acestuia au cerut achitarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Calin Stoia inchisoare trafic influenta, #Calin Stoia trimis judecata, #Stoia arest coruptie, #Stoia 2 ani inchisoare , #arestat