Cluj-Napoca SRL, orasul unde presa a ramas fara stapan (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 19:02
3624 citiri
Cluj-Napoca SRL, orasul unde presa a ramas fara stapan (Opinii)

Comenteaza zilele astea oamenii prin Cluj-Napoca asa: la vara, pepenii de Dabuleni vor fi aproape moca, deoarece producatorii vor scadea din costul devenirii lor intru fiinta spaga incasata de Sorin Apostu, 4.000 de euro de fiecare amplasament - fapt consemnat in motivarea sentintei de arestare.

Pentru cine-l cunostea, primarul nu parea un tip lipsit de inteligenta. Dimpotriva. Ramane, atunci, un mare semn de intrebare: cum i-a functionat mintea de vreme ce a avut incredere ca un strain, seful pepenarilor din Dolj, nu le va spune cotizantilor ca suma, organizata probabil in cadrul unui proiect de finantare multianual, ca e cam mare, nu reprezinta obolul pentru ungerea administratiei orasului?

Cunosc raspunsul doar colegii sai de paradigma, academicienii, si, probabil, muierea care ii este tovarasa de munca si de viata. Incredibila Monica Undina, care nu trecuse pe la serviciu timp de patru luni, se dadea jos din pat doar ca sa indice traseul in concursul de orientare turistica prin Clujul multicultural ce-l adapostea pe acest Midas modern, pe numele sau "inculpat Apostu Sorin".

Altceva ma preocupa insa: unde se va opri ancheta procurorilor? Cunosc ei oare si nume de jurnalisti care folosesc in scopuri comerciale spatiile primite de la primarie ca sa scrie poezii, punand astfel umarul la prejudicierea bugetului local? Este posibil sa aflam ca primarul le-a cerut unor firme de unde lua spaga sa dea publicitate unor cavaleri ai pixului, ca sa-si asigure pacea?

Asa-i, sunt invidios ca n-am primit nici locuinta, nici sponsorizari sa fac gale, excursii, jocuri si concursuri, nu am tiparit afise, n-am intermediat afaceri. Nu sunt solidar. Cu cine? Cu un grup de lepadaturi mereu flamande care se bazeaza pe teama autoritatilor de a fi criticate si sug tot, de vreme ce nimeni nu le spune sa-si bage amenintarile in fund?

Este un adevar pe care nu-l rosteste nimeni desi il cunoaste toata lumea, iar Clujul nu reprezinta un caz particular. Ironia face ca, in alte vremuri, jurnalistii se dadeau de ceasul mortii ca faceau anchete in urma carora procurorii nu se autosesizau, iar acum au ocazia sa faca anchete pe baza informatiilor scapate de procurori, dar nu au niciun interes. Daca se vor transforma in autodenunturi?

Desigur ca nu acesti slujbasi ai stirilor pe care le are toata lumea reprezinta principalul pericol al subrezirii autoritatii statului. Insa transformarea cainelui de paza al democratiei in milog al spagarilor, avand o unica miza, un concediu in Antile (sefii de redactii) sau macar la Lehliu, pe urmele lui Tanta si Costel (corespondentii), favorizeaza starea despre care vorbeam: pierderea mintilor.

Cu o presa obedienta, aflata mereu in cautare de scame senzationale, alesii romanilor vor capata convingerea ca le este permis orice. Rezultatul? Povestea unor oameni care se simt rusinati din cauza primarului lor se va putea repeta oricand.

O veste buna exista, totusi: de Craciun, brazii clujenilor vor fi mai ieftini. Si inca una: in oras exista si jurnalisti cinstiti. Vai de capul lor!

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com