Motivarea pentru ramanerea lui Apostu in arest: "criminalitatea gulerelor albe"

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:29
1324 citiri
Motivarea pentru ramanerea lui Apostu in arest: "criminalitatea gulerelor albe"
Foto: Arhiva

Curtea de Apel Cluj a motivat respingerea cererii de eliberare sub control judiciar a lui Sorin Apostu, judecata luni, prin faptul ca exista un risc real ca acesta sa influenteze martorii sau sa compromita probele daca va fi pus in libertate.

Un alt motiv invocat de instanta este "calitatea inclupatului Apostu Sorin, aceea de primar al municipiului Cluj-Napoca". Aceasta calitate, spun magistratii, "potenteaza pericolul social al faptelor de comiterea carora este banuit, determinand o stare de neliniste si insecuritate in randul societatii, rezultata din posibila implicare a alesilor din cadrul unor institutii importante ale statului in fapte de coruptie", informeaza Ziua de Cluj in editia electronica de miercuri.

Apostu a demisionat de la Primaria Cluj din arest: Cariera mea se incheie astazi

Totodata, Curtea de Apel face trimitere la complexitatea anchetei penale, referindu-se la natura infractiunilor, numarul persoanelor acuzate, procedura complexa de strangere a probelor si "masurile speciale legate de criminalitatea gulerelor albe (denumire sub care este cunoscut ansamblul de infractiuni, comise de persoane respectabile cu statut social inalt in cursul activitatii lor profesionale)".

Nici scrisorile de sustinere a lui Sorin Apostu depuse de aparatorii sai nu au convins Curtea de Apel: "Multiplele caracterizari in favoarea inculpatului Apostu Sorin depuse in dosarul de fond si in prezentul dosar nu sunt in masura a oferi garantii pentru lasarea inculpatului in stare de libertate, ele provenind de la prieteni si cunoscuti ai inculpatului, neavand astfel caracter obiectiv. Inculpatul avea posibilitatea inca din cursul urmaririi penale sa solicite efectuarea unui referat de evaluare de catre Serviciul de Probatiune de langa Tribunalul Cluj, dar nu a apelat la aceasta".

Pe de alta parte, revolta generata in randul opiniei publice de gravitatea presupusei activitati infractionale este un alt motiv pentru mentinerea arestului, apreciaza judecatorul Curtii de Apel: "Fata de natura si gravitatea presupusei activitatii infractionale, prin prisma celor de mai sus, se poate aprecia ca sentimentul de nesiguranta, de revolta, de neincredere in institutiile statului, ce s-a indus in randul comunitatii, la nivelul opiniei publice, este la fel de puternic ca si la data arestarii, fiind necesara in continuare privarea de libertate a inculpatilor, pentru a garanta buna desfasurare a procesului penal."

Apostu si Stoia raman in arest

Faptul ca cei doi inculpati, Sorin Apostu si Calin Stoia, nu si-au recunoscut vinovatia, cantareste greu in decizia Curtii de Apel de a respinge cererile lor de liberare sub control judiciar:

"Din actele dosarului rezulta ca inculpatii nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzati, sustinand ca in esenta ca nu se poate stabili o legatura intre atributiile de serviciu ale primarului si incheierea contractelor de salubritate ori a contractelor de asigurare a parcului auto apartinand regiilor autonome, cu privire la aceste activitatii avand atributii consiliul local, ca sumele de bani date si primite prin intermediul Cabinetului de avocatura Apostu Monica au acoperire in contraprestatiile oferite de avocat Apostu Monica.

Avand in vedere caracterul imprevizibil al comportamentului uman, tinand seama de datele de la dosar care indica pentru inculpati o atitudine de negare a faptelor de care sunt acuzati, coroborate cu presupusa incercare de a ascunde faptele prin intocmirea unor inscrisuri care sa ateste nereal provenienta banilor, curtea constata ca nu exista garantii ca lasati in libertate inculpatii nu ar incerca sa influenteze martorii, modul in care se pare ca au fost comise faptele permitand sa se intrevada acest risc".

Sorin Apostu, aflat in arest preventiv de trei luni pentru coruptie, si-a semnat, marti, demisia din functia de edil. Apostu a refacut, de fapt, demisia, in cursul dupa-amiezii de marti, dupa ce, de dimineata, a semnat o demisie redactata gresit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Sorin Apostu arest, #Sorin Apostu primar Cluj Napoca, #Sorin Apostu mita, #Apostu DNA Cluj , #arestat