Ultima licitatie a lui Apostu favorizeaza Polonia in detrimentul Romaniei?

Marti, 08 Mai 2012, ora 10:48
4251 citiri
Ultima licitatie a lui Apostu favorizeaza Polonia in detrimentul Romaniei?
Foto: stiridecluj.ro

Clujenii se pregatesc sa intampine primele patru tramvaie din lotul de 12 pe care municipalitatea le-a cumparat de la firma poloneza PESA in urma unei licitatii care a facut tastaturile jurnalistilor din orasul de sub Feleac sa zbarnaie.

Silentioase, dotate cu Internet in sistem wireless, tramvaiele vor fi puse pe sine in aceasta vara, insa povestea aducerii lor in Romania pare sa nu se fi terminat aici. Si asta deoarece sursele noastre ne spun ca juristii firmei care a pierdut licitatia - Astra Vagoane Arad - studiaza posibilitatea introducerii unui denunt penal pentru abuz in serviciu - nu am obtinut o confirmare oficiala, deoarece proprietarul societatii, Valer Blidar, nu se afla in tara, si in absenta sa, niciun angajat nu doreste sa comenteze situatia.

Mostenirea lui Apostu

In 26 septembrie 2011, cu o luna si jumatate inainte ca primarul Clujului, Sorin Apostu, sa fie arestat pentru o mita de 100.000 de euro, municipalitatea a publicat pe portalul Sistemului Electronic de Achizitii Publice un anunt de licitatie privind cumpararea de tramvaie destinate transportului in comun, in valoare maxima de 19 milioane de euro.

In 23 decembrie, comisia de atribuire a comunicat rezultatul procedurii, dand castig de cauza polonezilor de la firma PESA. Astra Vagoane a cerut Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor sa anuleze licitatia, pe motiv ca documentatia de atribuire a fost intocmita deficitar, dar a semnalat si nerespectarea caietului de sarcini.

Si - surpriza! - desi a respins solicitarile legate de balbaielile din documentatie, pe motiv ca au fost introduse tardiv, CNSC a admis chestiunile punctuale legate de parametrii tehnici, prin urmare a anulat licitatia si a cerut Primariei sa cantareasca mai bine ofertele.

Decizia CNCS

Astra a adus o sumedenie de argumente foarte tehnice, dar si unele punctuale legate de conditii nerespectate de polonezi, impuse prin caietul de sarcini. De pilda: podeaua trebuia sa aiba o inaltime de 350 mm de la inaltimea sinei pe toata lungimea tramvaiului, iar cerinta este respectata doar pe 50 la suta din lungime.

Aspectul a fost considerat neintemeiat de catre CNSC, care desi nu contesta discrepanta, spune ca normele internationale prevad posibilitatea unei variatii intre 8 si 12 la suta din inaltime.

Expertii care s-au pronuntat au facut insa o confuzie. Normele respective spun ca mijloacele de transport destinate publicului pot avea rampe, cu exceptia tramvaielor cu podea complet coborata, unde circula calatori in picioare. Mijloacele de transport cu suprafete inclinate fac parte din generatia de acum 35 de ani, cele moderne neavand denivelari - de altfel, produsul aradenilor a fost cumparat recent de Lisabona, Budapesta si 12 orase din Germania, printre care si Munchen.

In plus, dar semnificativ, caietul de sarcini a vorbit in mod explicit despre tramvaie cu podea coborata pe toata suprafata.

Exista insa si puncte cu care specialistii Consiliului s-au declarat de acord. In acelasi caiet de sarcini se cere ca numarul usilor, obligatoriu duble, sa fie de 4, cu o latime minima de 1.300 mm, cu deschidere simultana in doua parti, iar vatmanul sa aiba tot o usa dubla. CNSC apreciaza critica Astra intemeiata, in sensul ca tramvaiul polonez are o usa simpla, cu dimensiuni mai mici decat cele cerute.

Consiliul subliniaza ca PESA a intrebat Primaria daca permite ofertarea de usi simple si i s-a raspuns ca "raman valabile prevederile caietului de sarcini, cu mentiunea ca numarul de usi va fi de cel putin 4". Cum polonezii au propus cu tramvai cu 6 usi, dintre care numai 4 duble, CNCS spune: "operatorul economic castigator nu indeplineste toate cerintele caietului de sarcini solicitate de autoritatea contractanta".

Si nu numai atat. Consiliul invoca HG 925/2006, care impune comisiilor de evaluare sa analizeze si sa verifice ofertele atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere financiar, iar "propunerea tehnica trebuie sa corespunda cerintelor din caietul de sarcini", sub sanctiunea respingerii, in caz de neconformitate. Mai mult, OUG 34/2006 prevede "obligatia ofertantilor de a elabora oferta in conformitate cu documentatia de atribuie".

Deci Primaria Cluj-Napoca avea obligatia sa respinga oferta PESA, conchide CNSC, care anuleaza licitatia cerand reanalizarea ofertelor.

Bani pe care i-a pierdut bugetul Romaniei

Primaria lui Apostu, condusa intre timp de viceprimarul acestuia, devenit edil-sef interimar, a contestat insa Decizia nr. 285/C2/2012 a CNSC si instanta a admis-o. Pe cale de consecinta, in locul lui Imperio, un tramvai facut de romani la Arad dupa licenta Siemens si cu mentenanta RATB, care va pleca anul acesta spre Brazilia, Argentina si Malaezia, pe sinele Clujului va circula unul produs de muncitorii polonezi.

De remarcat insa ca pretul produsului castigator - 1,47 milioane de euro pe bucata, fata de 1,52 milioane de euro, aspect care nu a fost primul criteriu de adjudecare - mai inseamna ceva: banii pleaca in Polonia, pentru a plati din ei impozit, contributii la sanatate, pensii si somaj.

In plus, mentenanta la tramvaiul polonez se va face in Romania pe costul companiei RATUC (transportul urban din Cluj-Napoca), adica din bani publici, pe cand in situatia ca era ales Imperio, aceste costuri ar fi fost suportate de catre producator.

"Reprezentantul firmei PESA a spus in fata instantei ca ei au deja tramvaie pregatite. Inseamna ca palma a fost batuta demult. Aranjamentul a fost facut. Licitatia era doar o formalitate. Asa se explica si faptul ca rezultatul a fost dat in ajun de Craciun, cand toata lumea era in vacanta", a declarat la finalul infatisarii decisive de la Curtea de Apel Cluj Valer Blidar, citat de publicatia oradecluj.ro.

Cu privire la un posibil abuz in serviciu, avand in vedere ca exista o sentinta care valideaza decizia comisiei de atribuire, lucrurile se afla deja pe masa avocatilor. Codul Penal spune astfel, la articolul 246: "fapta functionarului care, in exercitiul atributiunilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin asta cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani".

Asta cu privire la persoane. Caci s-ar putea sa fie in dauna statului, stat aflat intr-o cumplita goana pentru resurse bugetare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#tramvaie Polonia Cluj, #Sorin Apostu licitatie tramvaie, #tramvaie Cluj firma Polonia , #DNA