In guvernarea Nastase ar fi existat un "caz Apostu"? (Opinii)

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 23:59
8329 citiri
In guvernarea Nastase ar fi existat un "caz Apostu"? (Opinii)
Foto: Napocanewsfoto/Otilia Chis

Cazul Apostu este o lovitura grea pentru imaginea PDL. Nu este vorba despre vreun primar de tara, prins cu trei saci de cartofi in portbagajul Daciei, primiti pentru eliberarea autorizatiei de constructie pentru vreo magazie de lemn.

Este vorba despre primarul unuia dintre cele mai mari orase ale tarii, despre un fief si una dintre cele mai puternice organizatii PDL, despre urmasul lui Emil Boc la primaria Clujului, omul pentru care premierul a garantat personal, este vorba despre o adevarata operatiune organizata de luat mita si despre mai multe luari de mita, este vorba despre bani publici care au intrat in buzunare private.

In aceste conditii, nauceala initiala a liderilor partidului este de inteles. Efectul a fost sintetizat de chiar Traian Basescu: "PDL risca sa devina tot mai slab din cauza scandalurilor de coruptie". Coruptia, nu austeritatea, este principalul motiv pentru care PDL este blocat in sondaje. Dar dincolo de acest prim nivel de perceptie, mai sunt cateva adevaruri care trebuie spuse si care sunt in favoarea PDL.

Pe de-o parte, daca se confirma afimatia lui Radu Berceanu, potrivit caruia noul Cod Etic a intrat in actiune si Sorin Apostu a fost suspendat automat din partid, reactia PDL este una corecta. Nu aveam de ce sa asteptam declaratii de infierare din partea colegilor de partid la adresa primarului cazut in pacat. Reactia institutionala - daca se confirma, repet - este suficienta si adecvata.

Pe de alta parte, e cineva care crede cu sinceritate ca in vremea guvernarii Nastase ar fi fost posibil un caz Apostu? Adica vi-i imaginati cumva pe procurorii lui Amariei luand pe sus un primar greu, apropiat al premierului Nastase, dintr-un fief PSD? S-a intamplat vreodata asa ceva? Sau crede cineva ca PSD pur si simplu nu avea corupti si procurorii aveau de ales intre a soma si a haitui controlorii de bilete din tren?

Sa fim seriosi! PDL a adoptat cu mare veselie sistemul corupt si clientela administratiei pesediste, la toate nivelurile, dar cel care a inventat acest sistem este PSD. Un PSD care insa era imun la orice forma de justitie.

Ambele partide sunt corupte, diferenta este ca acum Parchetul anticoruptie functioneaza. Nu spun ca justitia functioneaza, caci, din nefericire, mai toate cazurile de mare coruptie se blocheaza in instante. Insa ceea ce scrie in fiecare raport de monitorizare elaborat la Bruxelles, vedem si cu ochiul liber: DNA loveste in toate partile fara a tine cont de culoarea politica.

Sigur ca nu au fost saltati toti coruptii si nici nu vor fi saltati vreodata, caci in nicio tara fenomenul nu a fost eradicat complet, precum ciuma. Dar este clar ca ne aflam in fata unei ofensive anticoruptie fara precedent, care loveste fara mila inclusiv in Putere.

Si sunt convins ca, in fond, aceasta ofensiva nu convine Opozitiei pentru ca ii slabeste cel mai important refren, cantat pe toate vocile cu putinta in cazul oricarei operatiuni impotriva vreunui pesedist corupt: dosar politic intocmit de o institutie aflata la ordinul lui Traian Basescu.

A incercat Adrian Nastase sa faca un scenariu care sa dovedeasca, pasamite, ordinul presdintelui si in cazul Apostu. Daca e cum zice domnul Nastase, si presedintele a dat DNA ordin de atac impotriva unui primar de baza dintr-o organizatie de baza a PDL, acest ordin este meritoriu pentru Traian Basescu. Caci orice atac la coruptie este benefic. Domnul Nastase si domnul Iliescu au dat vreodata un asemenea ordin?

Ca dovada ca explozia de la Cluj a trimis cateva schije si in curtea PSD este reactia lui Victor Ponta care, brusc, afirma ca DNA este o institutie necesara care va continua sa functioneze si daca USL va castiga alegerile. Ma indoiesc teribil ca ar fi asa, dar, macar la nivel declarativ, Victor Ponta face o volta semnificativa.

Vorbim despre acelasi om care, in urma cu cateva luni, cand DNA il salta pe presedintele CJ Arges, ameninta explicit orice magistrat care se va mai atinge de vreun pesedist ca va da explicatii pentru acest gest dupa ce USL va ajunge la putere.

Faptul ca DNA este lasat sa-si faca treaba, atat cat poate si se pricepe, este o premiera in politica romaneasca si reprezinta un merit cert al actualei puteri, pe care niciun om de buna cedinta nu il poate contesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Sorin Apostu DNA, #caz coruptie Nastase, #Apostu anticoruptie , #DNA