Cazul Apostu - poza Romaniei corupte (Opinii)

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 23:59
8418 citiri
Cazul Apostu - poza Romaniei corupte (Opinii)
Foto: Arhiva

Sorin Apostu nu s-a mai atins de vreun ban din salariul incasat in calitate de primar al Clujului din septembrie 2010. Procurorii DNA scriu in rechizitoriul de trimitere in judecata ca dl. Apostu nu mai restras de atunci niciun leut din contul in care primaria ii vira leafa luna de luna. Din ce o fi trait oare un an de zile? Deducem ca Sorin Apostu nu lua mita ca sa-si mai completeze salariul insuficient, ci traia exclusiv din coruptie, aceasta fiind principala sa ocupatie si principala sa sursa de venit.

Emil Boc, cel care inclusiv in urma cu vreo doua saptamani isi exprima convingerea ca Sorin Apostu este un om nevinovat, o fi de acord cu aceasta deductie sau are alt raspuns la intrebare? Asa cum as vrea sa stiu ce explicatie are premierul pentru faptul ca sotia unui om onest a cumparat combustibil pentru masina proprie, in valoare de 11 mii de lei, adica aproximativ 2.000 de litri, folosind carduri puse la dispozitia primariei Cluj de firma de salubritate cu care municipalitatea are contract.

Detaliile aceste mi se par mai graitoare in privinta vinovatiei lui Sorin Apostu decat inregistrarile telefonice pe care DNA le-a atasat la dosar. De fapt, in mai toate marile cazuri de coruptie, socanta nu este infractiunea in sine. Nu e surprinzator nici nivelul la care ea este comisa. Daca toate aceste cazuri ar fi uimitoare, Romania nu ar fi atat de corupta.

Socanta este nerusinarea din detalii. E adevarat ca Sorin Apostu folosea 17 telefoane cu tot atatea cartele telefonice pentru conversatiile cu mituitorii sai. Dar in acelasi timp relaxarea cu care nici macar nu se atingea de leafa sau cu care sotia sa folosea cardurile de combustibil ale primariei ne arata ca primarul Clujului traia, de fapt, sentimentul impunitatii totale. Dincolo de precautia operatiunilor, coruptia sa era ostentativa.

Si de ce era Sorin Apostu atat de relaxat intelegem privind sirul celor care facut coada sa-l viziteze in arest, incepand cu seful politiei locale (l-o fi intrebat Traian Igas ce cauta acolo sau stie deja?). Tot sirul acesta de functionari si oameni de afaceri veniti cu caciula in mana la primar, in speranta ca acesta va mai suferi unele amnezii in discutiile cu procurorii, ne arata intreaga caracatita a mafiei clujene.

Sorin Apostu isi crease pe feuda sa o adevarata S.R.L. sau poate chiar S.A. a coruptiei. Aceasta functiona institutionalizat, fara rabat, si ajungea de la pepenarul din Dabuleni pana la reprezentantul Carrefour, fara discriminare, procentual, cu metoda. Un sistem chiar mai eficient, se pare, decat cel de colectare a taxelor locale.

Asa ceva nu putea fi secret. Si 100 de telefone cu cartele sa fi folosit Sorin Apostu, coruptia aceasta institutionalizata nu putea fi secreta. Si nu este vorba doar despre o notorietate pe plan local. Imi este imposibil sa cred ca ea nu ajunsese la urechile lui Emil Boc, chiar inainte sa fi primit informarea oficiala la care a facut referire presedintele Traian Basescu in urma cu cateva luni. De ce n-a zis nimic? Cea mai probabila explicatie este ca o parte din bani ajungeau in pusculita partidului.

Daca tragem linia, poza celui mai important caz de coruptie al acestui an arata cam asa: coruptie generalizata, institutionalizata, organizata profesionist, ca o firma cu colaboratori la toate nivelurile, coruptie cu sentimentul impunitatii, cu complicitati la nivelul tuturor institutiilor statului si cu binecuvantare, cel putin tacita, de la superiori.

Nu este doar poza de la Cluj. Este o poza valabila in intrega Romanie. Este, din nefericire, chiar poza Romaniei. O Romania in care, nu-i asa, procurorii DNA distrug carierele unor politicieni nevinovati, politicieni pe care parlamentul trebuie sa-i apere la chiar chemarea presedintelui. Tineti bine minte poza aceasta! S-ar putea sa nu o mai vedeti. Nu, nu coruptia este in pericol de disparitie, ci, ma tem, DNA sau macar independenta lui.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...