Derbedei si mafioti - nu prea inteligenti, dar la putere (Opinii)

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 19:43
5785 citiri
Derbedei si mafioti - nu prea inteligenti, dar la putere (Opinii)
Foto: Arhiva

Judecand dupa ultimul episod, de la Cluj, al serialului de audienta nationala "DNA in actiune", putem deduce ca in Romania coruptia obtine in continuare victorie dupa victorie impotriva societatii.

Politicienii si functionarii corupti fura de sting din banii publici si sufoca sectorul privat prin "taxe de protectie", impiedicand relansarea robusta a economiei intr-o vreme in care pericolele care pandesc Romania din directia crizei Europei se profileaza tot mai amenintatoare.

La Cluj, primarul Sorin Apostu, "delfinul" agreat de premierul Emil Boc la conducerea destinelor primului oras din Transilvania si uneia dintre cele mai puternice filiale PDL din tara, se transformase intr-o copie mioritica a lui Al Capone, incasand "comisioane" si "contributii" de la orice afacere privata care dorea sa prospere pe "mosia lui".

Cam in aceeasi perioada in care Sorin Apostu "taxa" fara mila si jena, direct sau prin intermediul sotiei, cam tot ce misca, economic vorbind, prin Cluj, liderii PDL din Bucuresti se declarau "increzatori" ca vor castiga viitoarele alegeri. Chestiune de perspectiva.

Reputatia primarului de Cluj de om strangator trecuse si Carpatii, ajungand departe, pana in sudul Olteniei, la Dabuleni, o comuna devenita de notorietate dupa ce, recent, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a infratit-o (din vorbe) cu Washington D.C.

Conform DNA, producatorii de pepeni din circumscriptia in care a fost ales senatorul de Romania Mircea Geoana au strans, cu mic cu mare, circa 50.000 de euro, pe care i-au "livrat" lui Sorin Apostu prin persoane "de incredere" (din ce partid oare?), in schimbul permisiunii de a-si vinde pepenii in pietele din Cluj, aflate la discretia "marchizului" Apostu. Asta s-a intamplat in 2011, in "statul de drept" si "economia de piata" care utilizeaza, abuziv, brandul Romania.

Care este morala politica a acestor mizerii? Una foarte importanta. In "parohia" senatorului PSD Geoana, pe care acesta o viziteaza, dupa cum ne-o spune el insusi, cu aceeasi naturalete cu care viziteaza, de exemplu, Colorado, o retea mafiota colecta de la producatorii de pepeni o "taxa de protectie" destinata primarului PDL de Cluj.

Sa mai zica cineva (Ion Iliescu, de exemplu?) ca nu exista "consens" si "sinergie" la nivelul clasei politice romanesti. La cat de "bogati" sunt taranii din Romania, colectarea a 50.000 de euro, la Dabuleni, a presupus, cu siguranta, cateva sute, daca nu mii, de "contributori". Plus "networking", plus "lobby", plus discutii relevante pe telefoanele mobile. Sa nu fi mirosit nimic SRI Dolj pe filiera Dabuleni-Cluj? Sa fim seriosi!

Mai la nord, situatia era similara: Sorin Apostu, steaua in ascensiune a PDL, baciul moldo-vlah de Focsani devenit grof ardelean de Cluj, actiona la randul sau dupa regulile conspirativitatii. Isi folosea sotia pentru a incasa tributul de la "vasali", organiza intalniri nocturne de taina, "livrari impersonale" inspirate de manualele de spionaj si taxa cu 10% afacerile din oras ca un feudal autentic din secolul 10 d.Hr.

Lacomia i-a anesteziat insa progresiv simturile, drept pentru care a inceput sa greseasca, tot mai des si tot mai grav. Si in cazul lui, se ridica aceeasi intrebare: sa nu fi mirosit nimic SRI Cluj din cangrena pestilenta de la Primarie? Cu acelasi raspuns: sa fim seriosi!

Acum aproape un an, la 1 decembrie 2010, cu ocazia aniversarii Zilei Nationale a Romaniei, Mircea Geoana si Emil Boc s-au "incaierat" in presa pe teme de protocol. Motivul: in absenta presedintelui Romaniei, parada militara i-a dat onorul premierului Emil Boc, iar presedintele Senatului, Mircea Geoana, a reclamat faptul ca onorul i s-ar fi cuvenit lui, care este "a doua persoana in stat", si nu premierului, care ocupa a treia pozitie.

Ce ne intereseaza aici este faptul ca Mircea Geoana si Emil Boc ocupa pozitiile 2 si 3 in ierarhia statului roman, dar si faptul ca scandalul de coruptie de la Cluj ii priveste pe amandoi.

In cazul informatiilor privind retelele de crima organizata si coruptie, rapoartele si notele informative ale SRI se distribuie, cu siguranta, unei liste de beneficiari care incepe, in mod logic, cu primii 3 demnitari ai statului. Motivul se regaseste in Constitutie: chiar daca ar fi singurul beneficiar al unor astfel de informatii, presedintele nu ar avea alta optiune decat de a le redistribui Guvernului si Parlamentului, investite cu parghii executive si legislative care lui ii lipsesc.

Emil Boc a incercat sa "manevreze" dupa ultimul interviu al presedintelui la TVR, afirmand ca nu au existat decat informatii "cu caracter general" cu privire la situatia din Cluj. Cu asta, a demonstrat ca tacerea este, intr-adevar, de aur si ca a ratat o mare ocazie de a nu spune nimic.

Sorin Apostu a "crescut" in umbra lui Emil Boc, caruia i-a fost si viceprimar la Cluj. Fara acest pedigree si fara "steagul" sub care a candidat, este greu de crezut ca "domnul 10%" ar fi castigat alegerile municipale in 2009. Din aceste motive, lui Emil Boc ar fi trebuit sa-i sara in ochi, precum piperul, cuvantul-cheie "Cluj" in orice raport al SRI, indiferent cat de "general" i s-ar fi parut.

Ar fi putut sa ceara, imediat, un alt raport, super-detaliat, si nu ne indoim ca SRI i-ar fi livrat totul, mai putin identitatea surselor si metodele folosite. Prin urmare, care este problema domnului Boc? Crede domnia sa ca simpla comparatie cu pseudo-nationalismul si apucaturile securistoide ale lui Gheorghe Funar il pot salva pe Sorin Apostu?

Consilierii lui Emil Boc, printre accesele de vedetism sau feminism, s-ar fi putut stradui mai mult pentru seful lor. Prin comparatie, in acest caz, consilierii lui Mircea Geoana, oricine ar fi ei, par a fi fost mai inteligenti. Presedintele Senatului nu a suflat un cuvant. Votantii sai "iubiti" din Dabuleni au fost jupuiti de bani de o mafie care lucra pentru primarul PDL din Cluj, dar Mircea Geoana nu pare preocupat de problema. Sa se fi stins "amorul" sau pentru electorat? Sa fi ignorat rapoartele SRI pe care si el, in calitate de "number two in Romania", cu siguranta le-a primit?

Dupa toate povestile de cap si spada ale coruptiei romanesti, acumulate in ultimii 20 de ani, putem incerca cateva concluzii. Prima, si cea mai importanta, este ca lacomia atavica a imensei majoritati a clasei politice actuale nu este egalata decat de prostia ei bucolica. Unii isi folosesc nevestele (e.g. Sorin Apostu, Mircea Sandu) pentru afacerile "delicate", pentru ca nu au incredere nici macar in slugile rasplatite regeste.

Altii schimba zeci de cartele SIM pe telefoanele lor mobile, incapabili sa priceapa cum functioneaza interceptarile in secolul 21. Sau se relaxeaza noaptea, la intalniri de taina cu capii Mafiei, uneori dupa "vizite private" la Moscova, convinsi ca nimeni nu-i vede si nu-i aude. Cu totii vorbesc in exces si sufera de complexe grave de superioritate, absolut nejustificate. Mai toti cad pe filaj si interceptari ca potarnichile sub alice, apoi tipa isteric ca "li se insceneaza procese politice".

Urmarind acest spectacol, deopotriva jalnic si tragic (pentru Romania), ne putem intreba: daca in fauna mioritica reprezentata de Sorin Apostu, Antonie Solomon, Constantin Nicolescu & Co. ar fi existat 2-3 indivizi de talia unor "Lucky" Luciano sau Salvatore "Toto" Riina, ce s-ar fi ales de statul roman?

Problema cu acesti "baieti" nu este ca sunt prea inteligenti - in mod clar nu sunt - ci ca detin puterea politica, pe care si-o transmit unii altora, sub zodia FSN-ului originar, in timp ce restul societatii romanesti asista de pe margine neputicioasa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sorin Apostu arestat, #coruptie clasa politica Romania, #Sorin Apostu coruptie Cluj, #Mircea Geoana Dabuleni coruptie , #primar Cluj