„Sindrofia șpăgilor” de la vârful Fiscului, pe final. Cum încearcă să se eschiveze elegant soții Andreea și Sorin Blejnar

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 21:30
9354 citiri
„Sindrofia șpăgilor” de la vârful Fiscului, pe final. Cum încearcă să se eschiveze elegant soții Andreea și Sorin Blejnar
Andreea Blejnar și soțul ei, Sorin Blejnar, la Curtea de Apel București (colaj). FOTO: Ionuț Mureșan

Andreea Blejnar și soțul ei – fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar – vor fi audiați ca inculpați la termenele următoare din procesul de la Curtea de Apel București, în care sunt acuzați că ar fi primit șpăgi de 1,2 milioane de euro.

Cum procesul e pe final, avocații celor doi cer judecătorilor să fie aduși în instanță martori noi, cum ar fi șoferul lui Codruț Marta, ori a soției acestuia, Andreea Marta, care a mai fost audiată.

Florin Țapu era șoferul lui Codruț Marta în anul 2012, chiar în perioada în care acesta din urmă a dispărut. Fost șef de cabinet al lui Sorin Bejnar, Codruț Marta e de negăsit de atunci, iar unii cred că ar fi mort.

Nici fostul șofer nu a putut fi chemat în instanță, iar procurorii au propus, miercuri, 14 septembrie, renunțarea la audierea lui. Numai că avocații soților Marta insistă că acesta ar fi un martor-cheie. De altfel, poziția procesuală a lui Sorin Blejnar este că acceptă să dea declarații, însă doar după ce va fi audiat Florin Țapu.

„Am observat eforturile concertate pentru a da de urma acestui martor, dar au fost făcute toate demersurile posibile. E un martor important, dar acum suntem în momentul în care putem ajunge la o singură concluzie: martorul nu poate fi găsit și audiat. El a dat o declaraţie la urmărirea penală și puteți aprecia în funcție de aceasta”, a arătat procurorul de ședință.

Avocații au insistat că șoferul lui Codruț Marta trebuie găsit și, mai mult, alți martori deja audiați ar trebui chemați din nou în instanță.

„Ștefan Pușcașu și Eduard Rareș Stamate sunt martori care au relatat despre acuzația adusă doamnei Blejnar și au dat detalii despre o persoană care trebuie reaudiată, am detaliat în cererea scrisă. Cu privire la remiterea unor sume de bani prin cabinetul de avocatură (n.r. – la care lucra soția lui Blejnar) secretara, cea care era assistant manager, este persoana prin intermediul căreia au fost remise aceste sume de bani. Este vorba despre o împrejurare nouă, apărută în timpul cercetării judecătorești. Observăm un dezechilibru în egalitatea de arme: au fost audiați doar martorii Parchetului. Am solicitat reaudierea fostei soții a lui Codruț Marta (n.r. – Andreea Marta, de la a cărei audiere Ziare.com a relatat aici), care poate releva informații care să confirme sau să conteste probatoriul administrat”, a declarat avocatul Andreei Blejnar.

Procurorul de ședință a cerut respingerea probelor testimoniale solicitate. Procesul va continua pe data de 28 septembrie, când va începe audierea inculpaților.

Sorin Blejnar, trimis în judecată pentru o mită de 1,2 milioane de euro

În august 2019, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, alături de Viorel Comăniţă (fost vicepreşedinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor), Sorin Florea (comisar general adjunct al Gărzii Financiare) şi soţia sa, Andreea Florentina Blejnar.

Potrivit DNA, Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă şi Sorin Florea au primit, în perioada mai 2011 - aprilie 2012, mai multe sume de bani de la Radu Nemeş, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de firma SC Excella Real Grup SRL, coordonată de omul de afaceri.

Ajutorul dat de soţia lui Blejnar a constat în primirea banilor destinaţi fostului şef al ANAF de la doi interpuşi ai omului de afaceri.

Concret, cei trei inculpaţi au primit drept mită următoarele sume de bani:

  • Sorin Blejnar - 1,2 milioane euro,
  • Viorel Comăniţă - 960.000 euro,
  • Sorin Florea - 300.000 euro.

Procurorii spun că sumele primite drept mită de cei trei inculpaţi au avut caracterul unei „taxe de protecţie” pentru ca activitatea ilegală a societăţii controlate de Radu Nemeş să nu fie observată, şi nici oprită de organele fiscale.

Activitatea comercială a societăţii din domeniul comercializării carburanţilor era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea şi vânzarea produselor accizabile s-a desfăşurat în timp, iar sumele obţinute erau date celor trei pe măsură ce banii erau obţinuţi din comercializarea lor fără plata accizelor.

Sorin Blejnar – condamnat, apoi eliberat condiționat

În luna mai 2019, Curtea de Apel l-a condamnat pe Sorin Blejnar la 5 ani de închisoare într-un dosar de corupție. În primă instanță, Blejnar fusese condamnat la 6 ani de închisoare. Blejnar fusese trimis în judecată în decembrie 2016 de DNA Ploiești pentru săvârșirea unei fapte de trafic de influență.

Mai precis, procurorii DNA l-au acuzat pe Blejnar că în 2011 ar fi primit mită 12,5 milioane de lei de la un om de afaceri, administratorul firmei Romsys, pentru atribuirea unor contracte cu Fiscul. Ar fi vorba de un comision de 20% din valoarea contractului atribuit de ANAF. Pe data de 15 octombrie 2021, Sorin Blejnar a fost eliberat condiționat din penitenciar.

Pe data de 15 aprilie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat pe fostul șef al ANAF Sorin Blejnar în așa-numitul dosar „Motorina”, în care era acuzat de complicitate la evaziune fiscală și sprijin acordat unei grupări infracționale organizate. În primă instanță, la Curtea de Apel București, Blejnar fusese condamnat la 5 ani de închisoare.

În același dosar, omul de afaceri Radu Nemeș a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, iar soția sa, Diana Nemeș, a fost achitată. În primă instanță, ea primise o condamnare la 7 ani de închisoare.

Acuzațiile DNA în mega-dosarul „Motorina”, cu un prejudiciu record

Sorin Blejnar şi soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată în iulie 2014, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

De asemenea, fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă la cinci ani de închisoare.

Instanţa i-a mai condamnat pe Dumitru Chirvăsitu la opt ani de închisoare, pe Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan şi Pavel Ghişe la câte şapte ani de închisoare.

Fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu şi Lucian Florin Ionescu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare.

Mariana Vrânceanu a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare, iar Nicolae Belba a fost condamnat la trei ani şi cinci luni.

Instanţa a mai dispus ca inculpaţii să plătească ANAF despăgubiri civile de 242 milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş şi alte şapte persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de fostul şef al vămilor, Viorel Comăniţă, şi de fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu, printre alţii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Un poliţist din judeţul Tulcea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi pretins bani de la mai multe...
#Sorin Blejnar ANAF, #Codrut Marta disparut, #luare de mita, #curtea de apel bucuresti , #justitie