Blejnar (ANAF): Controlul averilor trebuie sa fie arma statului, nu a Puterii

Luni, 05 Martie 2012, ora 23:50
3756 citiri
Blejnar (ANAF): Controlul averilor trebuie sa fie arma statului, nu a Puterii
Foto: Realitatea TV

Seful ANAF, Sorin Blejnar, a tinut sa sublinieze luni seara ideea ca verificarea veniturilor bogatilor nu face parte din campania Puterii de castigare a alegerilor.

"Acest control al averilor trebuie sa fie o arma a statului, nu a Puterii. Puterea este trecatoare", a declarat seful ANAF, la Realitatea TV.

Blejnar a precizat ca vor fi verificate persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei, sumele declarate la Fisc, iar acestea vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Marile averi din Romania, luate la control de ANAF

"Acum avem posibilitatea de a verifica un patron bogat, care conduce o masina scumpa, insa care are o firma falimentara, odata cu schimbarea Codului Fiscal", a mentionat Blejnar.

El a pus accent pe ideea ca pentru Fisc nu conteaza cat de mare este averea, ci daca aceasta este declarata. Pentru verificarea bogatilor se vor folosi mai multe mijloace, precum schimbul de informatii cu mai multe institutii, precum primarie sau banci.

De asemenea, se vrea ca impozitarea bunurilor sa devina un obicei pentru cei bogati.

"Vrem sa la aducem la cunostinta ca e mai bine sa le fie impozitate veniturile in Romania, pentru ca sa-si faca oricand o plata cu cardul, fara ca sa fie atentionati, ulterior, de catre Fisc", a explicat Blejnar.

"Noi nu vanam artisti sau fotbalisti, ci orice categorie socio-profesionala care nu isi plateste taxele. Vointa Guvernului Boc ne-a dat posibilitatea de a utiliza metodele indirecte de control si speram ca vom reusi sa redimensionam veniturile, pe baza cheltuielilor", a continuat acesta.

El a spus ca se va face o analiza de risc, pe baza careia se va intocmi o lista ce ii va cuprinde pe cei care nu isi declara veniturile. Iara daca diferenta dintre cele reale si cele verificate va fi mare, de cel putin 50.000 de lei, atunci se va declansa verificarea prealabila, care la va permite celor de la ANAF sa aiba acces la asa-numitele "surse deschise", precum conturi, cadastru si alte informatii de la primarii.

In 2011, Fiscul a colectat venituri nedeclarate de aproximativ 0,4% din PIB, intr-o luna. Blejnar a precizat ca spera ca celelate institutii ale statului care ajuta ANAF in combaterea evaziunii fiscale sa ajute la marirea colectarii de la 0,8%, in doua luni, la 1,5% din PIB, cat cere premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Casa lui Blejnar, motiv de scandal in presa

Casa lui Blejnar a fost de curand motiv de scandal in presa, unele persoane declarand ca locuinta sefului ANAF nu a fost evaluata la pretul sau real.

"Am cumparat casa asta cu bani impozitati si care au fost deja verificati. Pretul a fost de 500.000 de lei, insa valoarea de impozitare este de 200.000 de lei, de unde a pornit scandalul. In 25.03.2011, Agentia Nationala de Integritate m-a verificat. ANI a zis ca nu exista o diferenta mai mare de 10.000 de euro intre venituri si cheltuieli si ca toate operatiunile facute de mine au fost legale", s-a aparat Blejnar.

Sorin Blejnar si scandalul cu Victor Ponta

Victor Ponta a cerut, luni, demisia din functia de sef al ANAF a lui Sorin Blejnar, pe motiv ca a folosit cu scop politic institutia pe care o conduce.

"M-am obisnuit cu actiunile astea mediatice ale lui Ponta. Insa nu exista niciun fel de razboi, eu nu am o disputa cu el, eu am treaba cu contribuabilul Ponta. El a primit niste bunuri si servicii, de vreo 300.000 de dolari, de la o firma din Cluj, pe care le-au folosit pentru finantarea actiunilor sale", a declarat seful ANAF.

"Aceste beneficii nu sunt elemente de crestere a patrimonului, dar din punct de vedere fiscal, orice suma care e folosita contrar directiei de activitate a unei firme este impozabila", a explicat Blejnar.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ANAF averi bogati, #ANAF verificare venituri bogati, #ANAF venituri bogati, #Blejnar averi bogati, #Blejnar verificare venituri bogati, #Sorin Blejnar Victor Ponta, #scandal casa Sorin Blejnar , #ANAF