Fiscul ia la puricat si presa - Jurnalistii cu venituri mari pe drepturi de autor vor fi verificati

Luni, 06 Iunie 2011, ora 22:30
3281 citiri
Fiscul ia la puricat si presa - Jurnalistii cu venituri mari pe drepturi de autor vor fi verificati

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a anuntat ca in scurt timp aproximativ 300 de romani, care au venituri foarte mari, vor fi verificati, pe lista figurand si persoane din presa.

"In perioada urmatoarea va functiona directia de verificari fiscale. Pana in prezent ne-am creat cadrul fiscal, suntem pe la jumatate - trei sferturi, din punct de vedere legislativ. Cei care vor fi inclusi in aceasta directie vor face o analiza de risc pentru selectarea de control a persoanelor, iar aici vorbim despre anumiti indivizi care au realizat profituri foarte mari", a declarat presedintele ANAF, la B1 Tv.

Facand referire la cei din presa, Sorin Blejnar a precizat ca vor fi verificate acele persoane care au castigat profituri foarte mari si le-au justificat pe drepturile de autor.

"In loc sa isi repartizeze suma la profit, iar ulterior sa o repartizeze la dividende si sa plateasca impozite, ei au ales o cale simpla: au scos acel castig pe drepturi de autor. De exemplu, avem un caz: o persoana a declarat ca a castigat pe drepturi de autor cateva milioane de euro. Am fost socat. Asta a fost o facilitate care a fost exploatata in mod ilicit. La directia de verificari fiscale vor fi 20 - 25 de persoane, care se vor concentra pe un numar de 200 - 300 de persoane", a mai declarat seful ANAF.

Sorin Blejnar a mai spus ca colegii l-au avertizat ca isi va pune in "cap" toti jurnalistii.

"Cand am pornit verificarile la jurnalisti, colegi de-ai mei mi-au spus: ai innebunit! Ti-i pui pe toti in cap. Verificarile lor au inceput la sfarsitului anului 2010 si comunicatul de presa a a fost dat in luna februarie", a declarat acesta.

Sorin Blejnar a precizat ca pe lista se mai afla si romani care au conturi de milioane de euro in Elvetia.

"Am luat 12 persoane, majoritatea din Bucuresti, care au incasat dobanzi substantiale pe anumite conturi din Elvetia si asa am ajuns la concluzia ca au milioane de euro. De exemplu, unul dintre ei are 12 de milioane de euro in conturile din Elvetia. Printre acestia se afla si persoane publice", a precizat seful Fiscului.

Ce s-a intamplat la Realitatea?

Sorin Blejnar a fost intrebat cum au stat de fapt lucrurile la controlul pe care l-a facut ANAF la Realitatea, in conditiile in care cei de la trustul de televiziune au clamat ca e vorba de o razbunare politica. Seful ANAF a precizat ca nu poate fi vorba de asa ceva, controlul fiind demarat cu patru luni inainte de alegeri.

"Noi nu am pornit controlul la Realitatea imediat dupa alegeri. Controlul la RTV a pornit undeva in iulie sau august. Noi ne-am dus acolo dupa ce au solicitat o rambursare de TVA, iar o alta societate comerciala din grup depusese o cerere de insolventa. Acel control este acum intr-o forma de contestare administrativa - e in faza de judecata", a conchis presedintele ANAF.

Citeste si:
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la actualul ministru al Agriculturii Petre Daea. În timpul erei Dragnea, Daea ocupa același portofoliu, iar între cei doi exista o...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...