Instanta suprema decide daca Blejnar poate parasi tara

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 12:20
1422 citiri
Instanta suprema decide daca Blejnar poate parasi tara

Procurorul DNA a cerut, vineri, instantei supreme sa mentina interdictia lui Sorin Blejnar de a parasi tara, aratand ca exista interceptari si filaje care dovedesc legatura directa a acestuia cu inculpatii din dosarul evaziunii fiscale, sustinerile fiind insa infirmate de avocatul fostului sef ANAF.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 10 octombrie, ridicarea interdictiei de a parasi tara stabilita de procurorii DNA in cazul lui Sorin Blejnar, in dosarul in care este cercetat, alaturi de Codrut Marta si Viorel Comanita, pentru ca ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro.

Decizia a fost contestata de procurorii anticoruptie la instanta suprema, care vineri a luat in discutie recursul.

Procuror DNA: Exista interceptari care sustin acuzatiile

Procurorul a aratat in fata instantei ca exista indicii temeinice ca Sorin Blejnar a savarsit fapte de natura penala, respectiv ca a sprijinit o grupare care s-a ocupat cu evaziunea fiscala, iar prejudiciul in acest caz este de aproximativ 16 milioane de euro.

El a precizat ca aceste aspecte rezulta din interceptari, care au aratat ca au existat discutii directe, "nemijlocite", intre Sorin Blejnar si restul inculpatilor din dosar.

De asemenea, procurorul a aratat ca exista si procesele verbale ale unor supravegheri operative, filaje, de la "intalnirile conspirative avute de Sorin Blejnar cu membrii grupului, in care discutau mijloace de eludare a legii".

Potrivit procurorului, "in mod surprinzator", Curtea de Apel Bucuresti a retinut, de aceasta data, ca din cele 16.000 de file ale dosarului de urmarire penala nu rezulta ca ar exista vreo proba in ceea ce-l priveste pe Blejnar.

Procurorul a mai spus ca in acest dosar exista persoane care se sustrag urmaririi penale, acesta fiind un motiv in plus pentru care ar trebui mentinuta interdictia in cazul fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Avocat: Nu exista nici mandat de interceptare pe numele lui Blejnar

Avocatul lui Blejnar, Ovidiu Budusan, a spus ca instanta Curtii de Apel Bucuresti a facut o analiza riguroasa a tuturor probelor din dosarul de urmarire, in sensul ca a evaluat toate declaratiile date in cauza si nu a gasit referiri la Sorin Blejnar.

Budusan a aratat in fata instantei ca inregistrarea comunicatiilor a fost evaluata de judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti, care de asemenea nu a gasit referiri la Sorin Blejnar. El a precizat ca "la dosar nu se gasesc interceptari directe cu Sorin Blejnar, in cazul acestuia nu exista nici macar mandat de interceptare pe numele sau".

Avocatul a mai spus ca nici rapoartele de supraveghere operativa nu fac referire directa la Blejnar, precizand ca atunci cand a fost chemat telefonic prima oara de catre anchetatori Sorin Blejnar si-a anulat calatoria in strainatate in care se afla si s-a intors imediat in tara pentru a oferi lamuriri procurorului.

Budusan a mentionat ca, dupa declaratia data de Blejnar procurorului, magistratul nu a mai dorit sa-l audieze sau sa-i ceara relatii, desi fostul sef al ANAF in mod expres si-a aratat disponibilitatea de a sprijini ancheta.

Blejnar nu intentioneaza sa plece, dar vrea acest drept

In ultimul cuvant, Sorin Blejnar a cerut instantei supreme respingerea recursului DNA si ridicarea interdictiei de a parasi tara. Blejnar a precizat in fata instantei ca nu intentioneaza sa plece momentan, dar ca isi doreste sa se bucure de acest drept. El a mai spus ca are doi copii minori in intretinere si ca nu se fereste de vreo ancheta penala sau de vreun proces.

Instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa stabileasca daca mentine decizia Curtii de Apel Bucuresti sau daca Blejnar ramane cu interdictia de a parasi tara.

In 3 octombrie, procurorul DNA care instrumenteaza dosarul fostului sef al ANAF a emis o ordonanta prin care a prelungit cu 30 de zile masura prin care lui Blejnar i-a fost interzis sa paraseasca tara.

Procurorii DNA il acuza pe fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Sorin Blejnar ca ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, un grup infractional care a initiat un amplu mecanism evazionist, vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In acest caz mai sunt cercetati Viorel Comanita - fostul director al Autoritatii Nationale a Vamilor, Dan Secareanu - fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Codrut Marta - fostul sef de cabinet al lui Blejnar, sotii Radu si Dana Nemes, Mihai Gulea, Stefan Puscasu si Ovidiu Ioan Moldovan.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand lui Sorin Blejnar, Codrut Marta si Viorel Comanita.

Sorin Blejnar este judecat, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, si intr-un alt dosar, fiind acuzat de procurorii DIICOT Brasov pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Citeste si:
Rafila spune că nu va demisiona, deși recunoaște că nu are ”niciun apetit” pentru funcția de ministru
Rafila spune că nu va demisiona, deși recunoaște că nu are ”niciun apetit” pentru funcția de ministru
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că nu vrea să demisioneze, precizând că, spre deosebire de multe alte persoane din politica românească, el are o profesie. Alexandru Rafila...
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Ciprian Ciubuc, deputat în Parlament din partea AUR, a postat pe Facebook o listă de măsuri pe care România ar trebui să le ia în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Unele din...