Lista lui Blejnar si secretele elvetienilor - De la cititori

Luni, 14 Martie 2011, ora 22:06
8310 citiri
Lista lui Blejnar si secretele elvetienilor - De la cititori
Foto: Romania Libera

Sorin Blejnar, presedintele ANAF, anunta recent ca se afla in posesia unei liste cuprinzand numele unor cetateni romani care detin sume importante in bancile elvetiene. Cei 12, preciza seful Fiscului, nu sunt politicieni, ci oameni de afaceri, ce au conturi de 50-60 de milioane de euro, dupa aprecierile sale.

Considerand, pe buna dreptate, ca banetul cu pricina nu-i deloc de neglijat, Blejnar a spus ca va dispune demararea unor verificari.

Acestea vor urmari daca duzina de capitalisti a platit impozitele aferente dobanzilor incasate pentru banii din conturile elvetiene. Daca nu, pe depozitari ii asteapta un hotarat 16%. Bonusul majorarilor de intarziere vine de la sine.

Sorin Blejnar, ca un aprig caine de paza a avutiei nationale, n-a omis sa mentioneze ca, in cazul descoperirii unor indicii cu iz penal, ii va activa pe cei indreptatiti in acest domeniu.

"Vreau sa impozitez toate sumele a caror provenienta nu poate fi justificata", a conchis Cerberul de la ANAF.

Cum a aparut insa Lista lui Blejnar, cunoscut fiind statutul aparte de care se bucura bancile din Confederatia Helveta? Notiunea de secret bancar dainuie de cam trei sferturi de veac, iar in 1934 devenea articol de lege in Tara Cantoanelor, protejand depunerile chiar impotriva unor actiuni in justitie demarate de catre terti.

De-a lungul timpului, au existat exceptii de la aceasta regula de fier. In anii '45-'46, Aliatii obligau autoritatile federale elvetiene sa furnizeze date privind averile plasate de fostele capetenii ale Reichului (lingouri, bani, bijuterii).

Ceva mai tarziu, in 1962, la presiunea Congresului Evreiesc Mondial, Consiliul Federal a adoptat o dispozitie legala prin care anunta titularii fondurilor financiare si ai bunurilor celor disparuti dupa razboi.

In urma atentatelor din 2001, Elvetia accepta sa sprijine Statele Unite in cautarea fondurilor destinate actiunilor teroriste. In fine, in 2009, UBS, o mare institutie bancara, oferea guvernului american aproximativ 800 de milioane de dolari si numele a 300 de titulari de conturi.

Tot ca fapt divers, anul trecut, un fost angajat al aceleiasi UBS a primit o condamnare de trei ani si patru luni pentru ca a denuntat fiscului yankeu un numar de 19.000 de clienti care investisera in total circa 14 miliarde de euro.

Drept recompensa pentru serviciile sale, paraciosul Bradley Birkenfeld va incasa pana la 30% din sumele recuperate de stat. Deci, cam 10% per an de puscarie.

In acelasi 2010, cancelarul Angela Merkel anunta ca Germania este dispusa sa cumpere informatiile referitoare la evazionistii din tara sa care isi ascund banii in banci elvetiene.

Sumele avute in vedere ca recuperare se ridicau la 100 de milioane de euro, iar informatiile provenite din partea unui fost functionar al HSBC costau 2,5 milioane de euro.

De altfel, guvernul nemtesc a mai platit in 2008 sapte milioane de dolari pentru un act care nominaliza evazionistii dositori de averi in Liechstenstein.

Bancile din aceasta frumoasa si bogata tara se afla sub presiunea internationala in vederea reformularii regulilor privind secretul bancar, ce ar favoriza banii murdari.

In 2009, presedintele Asociatiei Bancilor Elvetiene, Patrick Oldier, lua in calcul solicitarea declaratiei pe proprie raspundere, unde clientul confirma ca sumele sale au fost impozitate. Masura isi producea efectul doar in cazul statelor cu care Elvetia are acord bilateral.

Lista lui Blejnar contine cu siguranta nume interesante. Cui ii vor fi aplicate impozite si cine, eventual, va intra sub lupa legii penale, ramane insa de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Sorin Blejnar ANAF, #Blejnar lista conturi, #Blejnar lista ANAF, #Blejnar evaziune fiscala, #Blejnar banci Elvetia , #ANAF