Regina spagii rade de fraierii trasi in teapa justitiei (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 19:05
6895 citiri
Regina spagii rade de fraierii trasi in teapa justitiei (Opinii)

Filmul arestarii si eliberarii "nasilor" din trenurile CFR a fost de la bun inceput o productie jenanta.

Cand pe imaginile politiei se aude vocea unui procuror care ii intreaba victorios pe controlorii speriati ce au ascuns ei in cutia de gunoi, pentru ca apoi sa il vedem pe "omul legii" cum numara un fasic de bancnote, nu mai gros de un deget, burdusit doar cu hartii de cate un leu si cinci lei, am fost convins ca iarasi urmarim unul dintre cele mai penibile filme anticoruptie turnat vreodata in Romania.

Macar in cazul descinderilor din vami, elicopterele cu care mascatii au realizat desantul erau spectaculoase si dadeau actiunii un aer de forta si determinare.

In cazul vamesilor si sumele banuite a fi obtinute din spaga erau colosale - zeci de milioane, daca nu chiar sute de milioane de euro doar intr-un an. Din pacate procurorii nu au reusit sa-i convinga pe judecatori ca vamesii faceau vreun lucru nelalocul lui si nici sa demonstreze in justitie ca ei ar prejudicia statul cu sute de milioane de euro.

Drept urmare, aproape toti vamesii luati pe sus cu elicopterul si plimbati pana la Bucuresti cu catuse la maini sunt astazi liberi. Iar procurorii nici nu mai au cine stie ce dovezi care sa-i inchida definitiv.

Nici casele, nici masinile si nici conturile lor si ale sefilor lor nu au fost de ajuns pentru procurori sa ia urma banilor si sa dea, cu dovezi concrete, de sursa banilor. Toate s-au pierdut in timp, impreuna cu martorii, iar in urma lor nu au ramas decat inregistrarile fimelor sexy si porno la care se uitai in tura domnii vamesi.

In cazul amaratilor de "nasi" din vagoane, procurorii nu cred ca vor mai avea nici macar bucuria asta. In speta de la CFR, judecatorii au respins din prima cererile de arestare ale marilor investigatori, cu atat mai mult cu cat, oricat de bizar suna, controlorii CFR chiar au dreptul si obligatia de a incasa bani de la calatori in mers, daca ei vor sa achizitioneze bilet in timpul calatoriei. Eliberarea intregului lot de "nasi" nu inseamna ca sunt nevinovati si nici ca nu ar fi trebuit inceputa de undeva lupta impotriva coruptiei.

Doar ca asta nu se lupta impotriva marii coruptii si, mai ales, nu astfel se pune capat fenomenului. Nasii sunt actorii care fac posibil circuitul banului in sistem, insa principalii vinovati sunt directorii, sefii de departament si supra-control, care stiu, ingaduie si in multe cazuri organizeaza mecanismul.

La fel ca si in cazul coruptiei din vami, unde partea leului revine intotdeauna sefului de tura, directorului de punct vamal sau al directiei vamale, si in circuitul spagii de la CFR principalii vinovati sunt sefii si directorii fara complicitatea corora nici un as nu ar fi avut viata lunga "in sistem".

Altfel, daca procurorii - care stiu sa produca mai degraba un film decat un dosar bun si fac mai mult fum decat dovezi - ar merge pana la capat cu metoda lor de a aresta in primul rand toti gainarii "sistemului ticalosit", ar trebui sa vedem si sa avem in prima faza mai bine de jumatate din Romanie in catuse.

Luati si profesorii care fac meditatie si nu platesc taxe, si medicii care mai primesc o gaina sau o cutie de bomboane, si functionarii care isi mai indeasa in buzunar o ciocolata primita cadou. Si apoi toti popii care cer fara rusine bani pentru orice miscare pe care o fac enoriasilor. Arestati-i pe toti, si? Crede-ti ca Romania va fi mai cinstita? A doua zi, locurile lor vor fi ocupate de altii.

Ei toti fac posibila marea coruptiei, dar nu ei sustin fenomenul si nu ei produc marile gauri bugetului national. Ei intretin economia subterana, dar rezultatul "muncii" lor se scurge in alte buzunare, in alte conturi.

Priviti mai degraba spre directorii, sefii si presedintii de institutiii, intr-un cuvant spre cei care fura cu adevarat si praduiesc economia. Priviti spre casele, vilele, masinile si conturile pe care le ridica si le umfla pana la cer, pana sufoca prin nesimtirea lor pana si pe cel mai harnic dintre corupti.

Dar procurorii stiu prea bine acest lucru. Sunt parte a sistemului doar, traiesc in aceeasi tara unde isi merg la acelasi doctor, au copii pe care ii duc la acelasi profesor si stau si ei in fata aceluiasi ghiseu. Stim cine suntem. Dar, daca vrem sa pastram sistemul in functiune, ii zgariem coada, nu-i sarim la cap. Ceea ce si vedem ca se petrece.

Citeste si:
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Reacția ministrului de Interne după ce a primit facturi de 1.700 de lei la energie și gaze: ”Speranţele de a beneficia de o compensare sunt zero”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi, 27 ianuarie, că ”s-a uitat cu îngrijorare” pe facturile la energie pe care le-a primit pentru luna decembrie, valoarea acestora fiind de...
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Guvernul a adoptat joi, 27 ianuarie, modificarea Codului Rutier, care prevede majorarea unor amenzi și sancționarea comportamentului agresiv în trafic. La finalul ședinței de guvern,...
Comentarii
ORD
rank 5
Justitia "SUSTINE MAFIA " dar si coruptia.Caracatita e in Justitie