Scandalul interceptarii Basescu - Blejnar. Lege si controverse

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 14:42
8382 citiri
Scandalul interceptarii Basescu - Blejnar. Lege si controverse
Foto: Arhiva

Aparitia in presa a unei interceptari telefonice a presedintelui Traian Basescu, o premiera in Romania, s-a transformat in doar 12 ore intr-un mare scandal, care s-ar putea solda inclusiv cu sanctiuni penale pentru o serie de magistrati.

Tulburarile declansate vineri in PNL prin decapitarea unor conduceri de filiale au fost lasate brusc deoparte de analisti dupa ce, seara tarziu, site-ul Money.ro a publicat stenograme din dosarul "Motorina" in care fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, este trimis de aproape doua luni in judecata sub acuzatia de favorizare a infractorului.

In respectivele stenograme, datate septembrie 2010, apar mai multe conversatii purtate de Blejnar cu diverse persoane, printre care Elena Udrea sau Traian Basescu, dar si discutii intre Elena Udrea si sotul ei sau intre diversi democrat-liberali, fara o legatura evidenta cu dosarul in cauza.

Traian Basescu, interceptat in dosarul lui Blejnar - stenograme

Ce vorbea Elena Udrea cu Sorin Blejnar - vezi interceptarea din dosarul "Motorina"

Comentatorii au atras imediat atentia asupra faptului ca presedintele Romaniei a fost interceptat pe telefonul din Palatul Cotroceni, caz in care respectivele convorbiri ar fi trebuit sa fie secretizate, potrivit legii.

Administratia Prezidentiala a remis in scurt timp un comunicat de presa in care s-a precizat ca subiectul convorbirii purtate de presedinte cu fostul sef al ANAF era recuperarea creantelor Rompetrol de catre Romania. La randul sau, Elena Udrea a explicat intr-un comunicat ca dialogul purtat cu Blejnar se referea la ajutoare acordate sinistratilor pe vremea cand era ministru.

Cum explica Traian Basescu convorbirea cu Sorin Blejnar

Udrea explica discutiile cu Blejnar: Vorbeam despre ajutoare pentru sinistrati

Sambata dimineata, si alte mijloace de presa au publicat diverse alte stenograme cu interceptari din dosarul lui Blejnar, in care se vorbeste despre numirile facute in vami si in care este mentionat liderul de sindicat Vasile Marica.

Noi stenograme in dosarul Blejnar: Basescu il trimite la Boc

Sindicalistul Marica, in stenogramele din dosarul Blejnar

In replica, Sorin Blejnar a remis agentiei Mediafax un comunicat in care a cerut buna credinta celor care lectureaza toate cele 213 stenograme care se regasesc la dosarul instrumentat de catre DIICOT Brasov, sustinand ca acestea demonstreaza ca nu are nicio legatura cu dosarul de evaziune fiscala instrumentat.

"De altfel, avand in vedere maniera neprofesionista in care a fost instrumentat acest dosar, am sesizat pentru prima data, inca din 2010, CSM si DIICOT-structura centrala, urmand ca, in functie de rezultatul acestor verificari, sa analizez oportunitatea sesizarii institutiilor internationale", a declarat pentru Mediafax Sorin Blejnar.

Blejnar replica la stenograme cu un atac la procurorul amic cu Ponta

Aflat in vizita particulara, sambata, in judetul Covasna, Traian Basescu a refuzat sa comenteze subiectul, in ciuda insistentelor jurnalistilor care ii incojurasera Loganul.

CSM declanseaza o ancheta

Gravitatea faptului ca discutii private ale presedintelui au ajuns in spatiul public a determinat Consiliul Superior al Magistraturii sa ceara Inspectiei Judiciare declansarea unei anchete, atat la DIICOT Brasov, cat si la Tribunalul Brasov, unde se judeca procesul "Motorina".

CSM s-a autosesizat: Verifica de ce nu au fost secretizate interceptarile cu Basescu

Inspectorii vor verifica daca procurorul Marian Drilea a respectat procedurile, nesecretizand interceptarile presedintelui si atasand la dosar convorbiri care nu au legatura cu cauza.

De regula, astfel de stenograme sunt distruse de anchetatori, dupa finalizarea dosarului.

Pe de alta parte, potrivit agentiei Mediafax, inca din 6 septembrie, Inspectia judiciara a CSM a fost sesizata in acest caz de catre seful DIICOT, Codrut Olaru, dupa ce procurorul Marian Drilea a dat publicitatii rechizitoriul lui Sorin Blejnar inainte ca dosarul sa devina public, adica sa ajunga la instanta de judecata.

Un procuror controversat

Surse din PSD declarau presei in luna august ca Marian Drilea urma sa fie sustinut de USL pentru preluarea functiei de procuror sef al DNA. Asta se intampla inainte ca Mona Pivniceru sa devina ministru al Justitiei si ca liderii Comisiei Europene sa solicite public Guvernului de la Bucuresti proceduri transparente de numire a sefilor de la Parchetul General si de la DNA.

Procurorul Marian Drilea era de multa vreme un personaj controversat. In cursul anului 2010, el a fost reclamat de Sorin Blejnar la CSM sub acuzatia de hartuire, insa sesizarea a fost clasata.

In schimb, Drilea este de ani de zile partener de raliuri al premierului Victor Ponta, care, la randul sau, e in conflict cu Sorin Blejnar de mai mult timp, fostul sef al ANAF acuzandu-l de diverse nereguli pe actualul premier si pe Dan Sova.

Ponta il vrea sef la DNA pe un partener de raliuri - surse PSD

Conform mass-media, Marian Drilea ar fi avut sanse mari sa fie viitorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, chiar daca el a fost pus sub acuzare intr-un dosar de falsificare a unor documente DGIPI, fiind cercetat sub acuzatia ca, impreuna cu nasul sau, capitanul SRI Daniel Diaconu, ar fi falsificat un document clasificat "strict secret".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Basescu interceptari Blejnar, #Udrea Blejnar interceptari, #stenograme Basescu Blejnar , #ANAF