Sorin Blejnar, judecat pentru o spaga de 1,2 milioane de euro de la "Regele Motorinei"

Joi, 22 August 2019, ora 13:18
10737 citiri
Sorin Blejnar, judecat pentru o spaga de 1,2 milioane de euro de la "Regele Motorinei"
Foto: Octav Ganea/Mediafax/Hepta.ro

Fostul sef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost trimis, joi, in judecata, intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi primit mita 1.200.000 de euro, in perioada mai 2011-aprilie 2012, in schimbul protejarii societatii Excella Real Grup, care era controlata de afaceristul Radu Nemes, cunoscut drept "Regele Motorinei."

Si sotia lui Sorin Blejnar, Andreea Florentina Blejnar, este judecata pentru complicitate la infractiunea de luare de mita, potrivit unui comunicat de presa al DNA, remis Ziare.com.

Sorin Blejnar executa in prezent o pedeapsa de 5 ani de inchisoare intr-un dosar in care a fost condamnat pentru ca a primit spaga 12,5 milioane de lei in schimbul traficarii influentei de sef al Fiscului.

Potrivit DNA, in dosarul de acum au mai fost trimisi in judecata pentru luare de mita:

- Viorel Comanita, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu rol de conducator al Autoritatii Nationale a Vamilor;

- Sorin Florea, comisar general adjunct al Garzii Financiare.

Procurorii anticoruptie acuza ca Blejnar, Comanita si Florea ar fi primit bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, in schimb, prin incalcarea atributiilor de serviciu, sa protejeze activitatea nelegala desfasurata de societatea comerciala coordonata de omul de afaceri.

Andreea Florentina Blejnar ar fi primit banii destinati lui Sorin Blejnar de la doi interpusi ai afaceristului.

"Taxa de protectie"

DNA sustine ca trei inculpati au primit drept mita urmatoarele sume de bani:

- Sorin Blejnar - 1.200.000 euro in perioada mai 2011-aprilie 2012;

- Viorel Comanita - 960.000 euro in perioada mai 2011- mai 2012;

- Sorin Florea - 300.000 euro in perioada mai 2011- iunie 2012.

"Sumele primite drept mita de cei trei inculpati au avut caracterul unei taxe de protectie incasate de cei trei functionari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegala a societatii controlate de omul de afaceri care platea respectiva taxa sa nu fie observata si nici oprita de organele fiscale", acuza DNA.

Procurorii precizeaza ca activitatea societatii din domeniul comercializarii carburantilor era organizata astfel incat sa se asigure premisele evaziunii fiscale.

Cumpararea si vanzarea produselor accizabile s-ar fi desfasurat in timp, iar sumele obtinute erau date functionarilor publici, pe masura ce banii erau obtinuti din comercializarea produselor fara plata accizelor.

Societatea, dizolvata

"Societatea respectiva (alaturi de alte persoane fizice si juridice) a fost trimisa in judecata, fiind condamnata prin decizie definitiva, pentru infractiunea de evaziune fiscala, la plata unei amenzi penale si pedeapsa complementara a dizolvarii", explica DNA.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca este vorba de Excella Real Grup, care era controlata de milionarul Radu Nemes, cunoscut drept "Regele Motorinei."

Afaceristul executa in prezent o condamnare la 7 ani si 6 luni inchisoare intr-un dosar in care Sorin Blejnar a fost achitat. Fostul sef al Fiscului fusese acuzat in acest caz de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala si pentru constituire a unui grup infractional organizat.

Sechestru pe avere

DNA mai anunta ca in cauza s-a dispus luarea masurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpatilor Sorin Blejnar, Viorel Comanita si Sorin Florea, pana la concurenta sumelor reprezentand obiectul infractiunilor de mita retinute in sarcina fiecaruia dintre cei trei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse in cauza cu privire la bunurile inculpatilor.

I.S.

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#Sorin Blejnar spaga, #Viorel Comanita spaga, #Sorin Florea spaga, #saga anaf , #ANAF