Sorin Blejnar nu se pierde, se transforma (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 07:37
4293 citiri
Sorin Blejnar nu se pierde, se transforma (Opinii)
Foto: RealitateaTV

Greu de crezut ca Sorin Blejnar a fost demis de la sefia ANAF pentru ca nu a indeplinit tinta fixata de premier, de a colecta la buget pana pe 17 aprilie echivalentul a 2% din PIB.

Era o naivitate sa crezi ca poti atinge o asemenea performanta cu aceiasi inspectori corupti de pana acum, cu aceleasi increngaturi politico-clientalare de pana acum si, pe deasupra, intr-un an electoral cand partidele se incordeaza cat pot sa stoarca bani si din piatra seaca.

Ca parte din contrabanda alimenteaza partidele politice este deja un fapt bine cunoscut. De remarcat, de altfel, ca noul presedinte ANAF nu mai are de indeplinit aceasta tinta.

Dar Sorin Blejnar, om de incredere al partidului, nu a cazut foarte jos, in pofida neatigerii tintelor si a deficientelor manageriale reprosate. Va deveni seful departamentului de control al marilor averi tot din cadrul ANAF, pozitie extrem de importanta, daca ne gandim macar la doua aspecte: cate mari averi sunt in coalitia de guvernare, chiar in Guvern, si cate mari averi sponsorizeaza campaniile electorale.

Nici sa fi vrut sa-l scoata pe Blejnar cu totul in afara ANAF, nu cred ca Mihai Razvan Ungureanu ar fi putut sa o faca avand in vedere sprijinul politic de care se bucura Sorin Blejnar, omul lui Gheorghe Falca, si avand in vedere toate informatiile pe care le detine Sorin Blejnar dupa atata vreme in fruntea ANAF.

De fapt, inlocuirea lui Sorin Blejnar este o operatiune cu efecte importante de imagine, dar impusa din exterior, avand in vedere ca ANAF urmeaza sa treaca printr-o ampla restructurare, operatiune derulata in urma unei expertize a Bancii Mondiale.

Aceasta reorganziare va fi una dintre principalele conditii ale acordului de imprumut de tip preventiv in valoare de un miliard de euro pe care Romania il va semna in vara cu institutia internationala. Este foarte probabil ca BM sa fi cerut ca reorganizarea ANAF sa fie condusa de un personaj agreat de institutia internationala.

Pentru aceasta varianta pledeaza si cartea de vizita a inlocuitorului lui Sorin Blejnar. Serban Pop a fost seful de cabinet al lui Mihai Tanasescu, pe vremea cand acesta era ministru de Finante in Guvernul Nastase. Ulterior, dl. Pop a fost vicepresedinte al ANAF in perioada 2008-2009, in timpul Guvernului Tariceanu, functie din care a fost eliberat la scurt timp dupa instalarea Guvernului Boc, adica dupa ce in fruntea ANAF a ajuns Sorin Blejnar.

"Noul presedinte are sarcina sa faca reforma ANAF-ului conform parteneriatului cu Banca Mondiala", a precizat si purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Si in plan intern numirea lui Serban Pop este o miscare inspirata. Spre deosebire de Sorin Blejnar, care ajunsese una dintre principalele tinte ale Opozitiei si un personaj cu o imagine publica dezastruoasa, Serban Pop este un personaj discret si foarte legat de partidele din opozitie, adica si de Guvernul Nastase si de Guvernul Tariceanu.

Mai mult, instalarea in fruntea ANAF a unui om apropiat aripii, sa-i zicem, disidente din PNL este inca o mana pe care MRU o intinde catre fostii sai colegi carora nu pierde nicio ocazie sa le aminteasca originea comuna.

In planul imaginii, MRU are numai de castigat din plecarea lui Sorin Blejnar, personaj controversat a carui demitere ii consolideaza imaginea de premier intransigent. Cum spuneam, nu stiu insa daca intransigenta a fost a domniei sale sau a Bancii Mondiale.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Sorin Blejnar demitere ANAF, #Blejnar controlul averilor, #Ungureanu demite Blejnar , #ANAF