Blejnar, la DNA: Am venit sa cer inchiderea dosarului de coruptie in cazul meu

Joi, 05 Iunie 2014, ora 18:21
2323 citiri
Blejnar, la DNA: Am venit sa cer inchiderea dosarului de coruptie in cazul meu

Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a declarat, joi, ca a depus la DNA un memoriu care are la baza doua decizii penale prin care mai multi judecatori au atestat ca nu este implicare in dosarul in care este cercetat, alaturi de sotii Nemes, precizand ca cere procurorilor sa inchida dosarul in cazul sau.

Sorin Blejnar a spus ca a venit la Directia Nationala Anticoruptie fara sa fie citat, precizand ca a depus un memoriu prin care le solicita procurorilor sa inchida urmarirea penala in cazul sau, in dosarul de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, in care este cercetat alaturi de fostul sau sef de cabinet, Codrut Marta, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Constanta Dan Secareanu, de sotii Radu si Diana Nemes si de mai multi administratori de firme.

Blejnar a precizat ca memoriul are la baza doua decizii in care un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti si alti trei magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au aratat ca el nu are vreo implicare in acest dosar.

Sorin Blejnar, audiat la DNA

Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a mai spus ca, in ultimul an de ancheta, nu au existat persoane sau martori in dosar care sa faca referire la fapte penale in cazul sau.

Intrebat de ce depune acest memoriu abia acum, in conditiile in care cele doua documente sunt din anul 2013, Blejnar a spus ca in urma cu o saptamana anchetatorii DNA i-au pus la dispozitie materialul de urmarire penala, pe un DVD, si ca a hotarat depunerea acestui memoriu dupa studierea integrala a acestuia.

Blejnar a precizat ca este vorba de dosarul penal "54" si ca, potrivit celor doua motivari, judecatorii ar fi constatat ca nu exista indicii in ceea ce il priveste, atunci cand a atacat la instanta ordonanta procurorilor prin care i se stabilea interdictia de a parasi tara.

Blejnar sustine ca nu ii cunoaste pe Radu si Diana Nemes

Intrebat ce mai stie de Codrut Marta, Blejnar a spus ca nu doreste sa fie intrebat in legatura cu acest aspect. Blejnar a mai spus ca pe Radu si Diana Nemes nu ii cunoaste.

Sorin Blejnar a stat in sediul DNA aproximativ o ora.

Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost si in 26 mai la DNA, procurorii aducandu-i atunci la cunostinta ca i-au modificat incadrarea juridica a faptelor de care este acuzat, prin prisma noilor coduri.

Blejnar spunea atunci ca s-a modificat si calitatea sa in dosar, din invinuit in suspect, asa cum prevede noul Cod de procedura penala, si ca a dat o declaratie, mentionand ca este nevinovat.

Sorin Blejnar este acuzat de procurorii DNA ca ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, un grup infractional care ar fi initiat un amplu mecanism evazionist vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Radu Nemes, considerat de procurori coordonatorul grupului infractional organizat, si Diana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala.

Diana Nemes a fost extradata din SUA in 7 mai, iar sotul acesteia a fost adus in tara in 15 mai. Instanta a confirmat, in zilele in care au fost adusi, mandatele de arestare preventiva emise pe numele lor in iulie 2012.

Sotii Nemes au fost adusi in tara dupa ce Curtea Districtuala Washington a dispus extradarea lor. Anterior, acestia au fost arestati de autoritatile judiciare din SUA, in baza cererii de extradare transmisa, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Politiei Romane, in localitatea Yelm, statul american Washington.

Pe numele sotilor Nemes a fost emis, in 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventiva in lipsa. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventiva in lipsa si pentru Codrut Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat, acesta fiind disparut din 25 mai 2012 si dat in urmarire internationala din 30 mai.

Blejnar, dupa audieri in dosarul Motorina: M-am transformat din invinuit in suspect, dar sunt nevinovat

Directia Nationala Anticoruptie arata, in referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane in acest dosar, ca Marta a plecat din tara in mai 2011, dar ca pana in aprilie 2012 a tinut constant legatura cu omului de afaceri Radu Nemes, cu Sorin Blejnar si ANAF.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemes, Diana Nemes, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Citeste si:
Liviu Dragnea se laudă că a plafonat prețul la energie și la gaze: „Acest guvern de trădători îi amenință pe români”
Liviu Dragnea se laudă că a plafonat prețul la energie și la gaze: „Acest guvern de trădători îi amenință pe români”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea și acualul președinte al partidului Alianța pentru Patrie a reacționat miercuri, 19 ianuarie, pe subiectul crizei prețurilor la energie și gaze...
Florin Cîțu vs. Marcel Ciolacu, etapa certificatului COVID. Cine vrea și cine nu vrea introducerea documentului
Florin Cîțu vs. Marcel Ciolacu, etapa certificatului COVID. Cine vrea și cine nu vrea introducerea documentului
Președinții PNL și PSD nu par să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește certificatul COVID. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 19 ianuarie, la Parlament,...