Sorin Blejnar, cercetat de DNA - procurorii vor sa afle daca a luat mita de la vamesi

Marti, 19 Iulie 2011, ora 20:27
3786 citiri
Sorin Blejnar, cercetat de DNA - procurorii vor sa afle daca a luat mita de la vamesi
Foto: Arhiva

Seful ANAF Sorin Blejnar si seful Politiei de Frontiera, chestorul Ioan Buda, sunt anchetati de procurorii DNA in dosarul coruptiei din vami, dupa ce s-a decis ca acestia sa fie cercetati separat, se arata in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata lotul Moravita 2.

Sorin Blejnar nu are calitatea de inculpat, ci procurorii verifica veridicitatea unor declaratii date de vamesi, implicati deja in acest dosar, care sustin ca seful ANAF a primit mita, informeaza Press Alert.

Astfel, in urma declaratii de acest fel, s-a decis disjungerea si continuarea cercetarilor fata de Sorin Blejnar si altii. Cercetarile in cazul acestora vor fi efectuate de serviciul teritorial Timisoara al DNA.

Blejnar: M-am saturat de aberatiile lui Ponta. Il dau in judecata!

DNA Bucuresti, contactat de Antena 3, nu a confirmat cercetarile. In schimb, biroul teritorial al DNA Timisoara a confirmat ca exista o disjungere in acest dosar, dar nu a confirmat daca e vorba de Sorin Blejnar si Ioan Buda.

Denuntat de vamesi

Jurnalistul Dragos Bota, de la Press Alert, a declarat la Antena 3 ca a vazut rechizitoriul intocmit in cazul lotului 2 Moravita, in care sunt cercetati alti 41 de inculpati, si aici apare informatia legata de Sorin Blejnar.

"Procurorii DNA au decis sa continue cercetarile fata de Blejnar, Buda si alti angajati. In timpul anchetei au aparut declaratii ale unor agenti trimisi deja in judecata, care faceau referire la implicarea acestora. Procurorii au fost extrem de clari. In cazul lui Blejnar s-a plecat de la un denunt din partea unui vames. Practic vor ancheta cele spuse de mai multi vamesi ca sa stabileasca daca seful ANAF a primit spaga asa cum au sustinut mai multi vamesi", a precizat jurnalistul.

Dragos Buta afirma ca dosarul spagilor din Vest ascunde lucruri mai interesante.

"Printre cei fata de care s-a disjuns acest dosar este si un subcomisar despre care am gasit in dosarul intocmit de DNA declaratii ale unor inculpati care sustin ca i-au dat spaga. Mai mult, chiar, exista si interceptari ambientale, dar el a fost gasit nevinovat si acum este seful politiei de frontiera Caras Severin, castigand chiar si un concurs", a mai precizat acesta.

Blejanar: Nu sunt achetat de DNA

Sorin Blejnar a negat cu fermitate aceste informatii, mentionant ca cel mult ar putea fi chemat ca martor.

"Resping cu toata fermitatea ca astazi sunt anchetat in vreun dosar si nu cred ca as putea fi anchetat atat timp cat nu am luat mita de la niciun vames. Cel mult as putea fi chemat ca martor", a declarat seful ANAF, la Realitatea TV.

Blejanar a mai spus ca daca va fi anchetat, se va prezenta in fata organelor de urmarire penala si va spune ce are de spus.

Intrebat daca poate reafirma ca nu el este Regina din vami, seful ANAF a declarat la Antena 3: "Cu zambetul pe buze".

Miercuri la Timisoara, la Curtea de Apel, se va desfasura prima sedinta de judecata a lotului Moravita 2.

Descinderi in 5 vami si zeci de perchezitii in 10 judete si Bucuresti

In luna februarie politisti, mascati si ofiteri DGA au descins in Timis, Arad, Caras si la vamile Naidas, Stamora Moravita, Deta, Cruceni si Oravita, dupa ce peste 100 de politisti de frontiera si vamesi au fost suspectati ca favorizau contrabanda cu tigari.

Peste 1.000 de politisti, jandarmi, ofiteri DGA si procurori anticoruptie au fost implicati in ancheta, iar vamile in care au avut loc descinderile erau monitorizate de mai multe luni, pentru ca anchetatorii sa stranga probe suficiente pentru a proba infractiunile.

In urma cercetarilor a iesit la iveala ca politistii si vamesii spagari de la Vama Moravita isi subtilizau unii altora mita primita de la contrabandisti.

Cei care nu doreau sa imparta banii primiti ca mita cu ceilalti ii introduceau in doze de Cola, care erau ascunse in canalele din preajma punctului de trecere a frontierei. Pentru a depista locul exact in care erau ascunse dozele cu bani, "oamenii legii" se spionau cu ajutorul ... aparaturii achizitionate pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

Tot in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca spagile primite de la contrabandisti erau adunate intr-o caciula de blana, care era tinuta intr-o ghereta, iar politistii de frontiera si vamesii de la Moravita isi goleau buzunarele o data pe ora in caciula. La final de tura, politistii si vamesii din Moravita faceau bilantul din caciula.

In 9, 10, 16 si 21 februarie si 12 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a 56 de inculpati iar ulterior, pentru unii inculpati arestarea a fost prelungita si pentru altii a fost inlocuita cu o alta masura preventiva.

In luna mai, 38 de politisti si vamesi arestati in urma descinderilor din vama Stamora Moravita au fost pusi in libertate, in urma deciziei magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Blejnar cercetat DNA, #Ioan Buda cercetat DNA, #dosar spaga vami , #DNA