Ce spune noul ministru al Educatiei despre intentia lui Ponta de a renunta la titlul de doctor in Drept

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 10:10
8152 citiri
Ce spune noul ministru al Educatiei despre intentia lui Ponta de a renunta la titlul de doctor in Drept

Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, a comentat miercuri, imediat dupa ce a depus juramantul la Cotroceni, intentia lui Victor Ponta de a renunta la titlul de doctor in Drept.

Cimpeanu a declarat, intr-o interventie la Digi 24, ca aprecieza "semnificatia gestului prim-ministrului, iar pentru completari vom discuta cu departamentul juridic de la minister, pentru a vedea modalitatea in care se va pune in practica".

Ponta renunta la titlul de doctor PNL: Premierul nu poate renunta, nu e moral si legal

In ceea ce priveste justificarea potrivit careia Ponta ar intentiona sa renunte la titlul de doctor pentru "a apara onoarea ministrului Educatiei", Cimpeanu a spus ca de fapt premierul "apara o declaratie".

"Domnul Ponta nu imi apara mie onoarea, apara o declaratie a mea. Am spus ca sper ca Educatia sa nu mai fie taram de lupta pentru declaratiile politice", a adaugat noul ministru de la Educatie.

Cum a ajuns Ponta sa vrea sa renunte la titlul de doctor

Pe de alta parte, Sorin Cimpeanu a povestit pentru Gandul cum a ajuns Victor Ponta sa renunte la titlul de doctor.

"Una dintre multele intrebari primite in comisiile reunite a fost si asta, despre plagiatul lui Victor Ponta si despre faptul ca eu eram membru al Consiliul National de Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNADTCU). Or, eu am explicat ca nu am nicio tagenta cu acest lucru. Eu am devenit simplu membru CNADTCU in aprilie 2012. Presedinte al comisiei de specialitate am devenit in septembrie, cand nu se mai discuta nimic despre plagiat. Asta le-am explicat celor care m-au intrebat", a spus Sorin Cimpeanu.

Explicatiile nu i-au multumit pe parlamentarii prezenti la audierile din comisie. La scurt timp, Cimpeanu a discutat cu Ponta: "I-am spus despre ce am discutat in comisie, ca m-au intrebat despre plagiat. Si atunci mi-a spus ca o sa renunte la titlul de doctor. Da, stiam de aceasta intentie de ieri (luni - n.red.) dupa amiaza".

"Mi-a zis ca incepe un nou mandat si nu vrea sa existe nicio suspiciune asupra activitatii cu aceasta problema deja foarte politizata", a spus Sorin Cimpeanu.

Ponta nu precizeaza insa ce intelege prin a "renunta" la titlul de doctor, in conditiile in care, potrivit legii, un titlu de doctor nu poate fi retras decat de institutiile statului, mai exact de Ministerul Educatiei.

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Mai multi specialisti in Drept consultati de Ziare.com spun ca este doar un exercitiu de imagine, pentru ca anuntul facut de Victor Ponta nu are niciun efect legal.

Victor Ponta a fost acuzat de plagiat in vara lui 2012, printr-un articol publicat de celebra revista "Nature".

El a negat in permanenta acuzatiile aduse, cu toate ca mai multe comisii de specialisti de prestigiu au demonstrat ca ne aflam in fata unui plagiat.

D.R.

Citeste si:
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...