Ziare.com

Ministrul Educatiei: Profesorii de religie vor cauta dreptate in justitie

Joi, 26 Februarie 2015, ora 20:59

   

Ministrul Educatiei: Profesorii de religie vor cauta dreptate in justitie
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca profesorii de religie care si-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului parintilor de a-si inscrie copiii la aceasta materie "vor cauta dreptatea in justitie", iar daca vor avea castig de cauza, MEN va trebui sa le achite salariile ramase neplatite.

Sorin Cimpeanu a vorbit, joi, la Craiova, unde s-a intalnit cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, despre predarea orei de religie in scoli, el mentionand ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale, aceasta materie este obligatorie "pentru stat si scoala", dar optionala pentru elev.

El a mai spus ca decizia CC devine executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv in 9 martie.

Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

"Este vorba de decizia Curtii Constitutionale 669, publicata in 23 ianuarie in Monitorul Oficial - orele de religie sunt obligatorii pentru stat si scoala si sunt optionale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se implinesc in 9 martie. Pana atunci, tot ce a putut face Ministerul Educatiei a fost sa interogheze sistemul.

Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, ca parintii pot opta pentru participarea la orele de religie si, daca isi exprima aceasta optiune, trebuie sa aleaga intre unul dintre cele 18 culte recunoscute in Romania. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra caruia nu vreau sa ma antepronunt cu privire la numarul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimarii acestor optiuni.

Urmatoarea etapa este aceea a transpunerii deciziei Curtii Constitutionale de catre Parlament in legea 1. Cand vom avea formularea exacta la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru", a spus ministrul.

El a precizat ca a fost avansata ideea plasarii acestei materii la inceputul sau la finalul programului, dar ca "norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperita doar la inceput si sfarsit de program".

"Desi a fost avansata ideea pozitionarii orelor de religie la inceputul sau finalul programului, datorita numarului de ore care alcatuiesc norma unui cadru didactic, acest lucru nu va rezolva decat intr-o oarecare masura problema. Norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperita doar la inceput si sfarsit de program. Ajuta, dar nu rezolva", a mai afirmat ministrul Sorin Cimpeanu.

Potrivit ministrului, la ora actuala religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

"Profesorii au inceput activitatea legal, din toate punctele de vedere, in septembrie 2014 si nu ma indoiesc ca toti acei colegi, profesori de religie, isi vor cauta dreptatea in justitie. Si in cazul in care si-o vor gasi, pentru ca au toate argumentele sa si-o gaseasca in acest fel, cineva trebuie sa plateasca salariile restante, asa cum se platesc salariile restante pe Legea 221 si acel cineva este Ministerul Educatei Nationale (MEN).

De unde sa le plateasca? Din bugetul educatei. Adica din acel buget despre care spunem ca este insuficient si pe care dorim sa il folosim cat mai eficient", a declarat ministrul Educatiei.

Ministrul Sorin Cimpeanu s-a aflat, joi, intr-o vizita de lucru la Craiova, unde s-a intalnit cu membrii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, dar si cu reprezentanti ai invatamantului preuniversitar si universitar, dar si ai sindicatelor.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Ministrul Educatiei spunea, in 13 februarie, ca elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu de invatamant - primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4584 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Ministrul Educatiei: Profesorii de religie vor cauta dreptate in

justitie"
- in cea divina banuiesc ! :o(((

 

"Profesorii de religie vor cauta dreptate in justitie"

Ce?!!! Da' de ce nu-si cauta dreptatea la Dumnezeu?!

 

"Vointa majoritatii!"

Aproape 90% din Romani sunt crestini.
Cu mult peste 50%!
Cand presedintele a fost ales cu 60%, a devenit presedintele tuturor Romanilor!
Cand se voteaza plata unei taxe, devine obligatie, chiar si pentru Al Capone.
Dac-ar veni din nou la putere pcr, inchizitia sau talibanii, ar mai deschide astia pliscu'?!
Cei care fac talente, sa fie lasati fara cetatenie si sa fie trimisi in Afganistan!
Vade retro, satana!

Nihil sine Deo!

cum sa nu existe dumnezeu

ce, sunt mai desptept decat o lume intreaga? asa ca eu raman la evul mediu in care toata lumea credea in dumnezeu si ca soarele se invarte in jurul pamantului.

Nenea exorcistu', tu ai raspuns la intrebarea mea?

Sau numai ai vrut sa te pui in capul listei de comentarii? Si ce legatura are faptul ca "90% din Romani sunt crestini" cu orice s-a scris aici?

absolut corect...

Respectarea legii e ceva absolut corect dar deocamdata aceasta este legea. Cine nu este de acord sa propuna schimbarea Constitutiei in sensul obligativitatii religiei si se va respecta legea si vor merge toti la Religie. Statistica nu poate inlocui votul si deocamdata asta este Constitutia votata de romani.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

:)))))))))

 

destept foc ministru, se vede ca a fost pus doar

pentru plagiatul lui ponta. nu il deranjeaza ca religia a fost bagata pe gat tuturor ilegal, cheltuind aiurea putinii bani de care dispune ministerul. deja platim salariile preotilor de la buget, o mareata catedrala si trebuie neaparat sa platim si profesori de religie pentru oamenii care nu vor religia (ca aia care vor fac cerere si o fac)?

religia e destula in biserica - scoala e pentru altceva

ma gandesc ce dovezi aduc la proces

ca daca dovedesc existenta lui dumnezeu, ma inscriu si eu. miei imi spun ca sunt din ala care nu crede ca crede. intoleranta tipica religiei.

 

demisia

bai incompetentule!
decizia CCR trebuia aplicata demult. te misti prea incet!
popii care predau religia (nu profesori) sunt niste milogiordinari.
si nu au ce sa castige in instanta fiind ca daca nu au copii nu e nimeni obligat sa ii plateasca.
imi fac si eu religie si vreau sa fiu profesor si daca nu am copii - sa mi se plateasca daune.

bai tu esti sanatos la cap? tu iti dai seama ce prostii aberezi?

sa terminam odata cu popii in scoli. evul mediu se apropie de sfarsit si in ro.

 

e cu smecherie

un popa, dupa ce a facut o facultate, nu mai prea crede in dumnezeu, dar a invatat cum sa ii manipuleze pe ceilalti si sa faca bani.

treaba

e ca ne-am saturat de smecherie.
vrem munca cinstita, rezultate si o viata decenta. pe care am putea sa o avem daca nu ar fi capusele astea care ne conduc si popii

Ți ce vor face?

NU cred că e posibil să oblige pe cineva să dea copilul la ora de religie.Plus că nici nu ar fi aici problema ci nedreptatea este că vrei nu vrei trebuie să studiezi cultul ortodox,dar nu toți elevii sunt ortodocși,asa că ar fi bine și așa cred că nimeni nu ar mai comenta nimic dacă in locul cultului ortodox elevii ar invăța istoria religiilor așa toată lumea ar fi impăcată.

 

se bat cap in cap

teoria evolutiei cu nasterea omenirii din adam si eva, prin incest. dar mai bine sa te nasti din incest decat din maimuta. asta cu ne tragem din maimuta e o minciuna a popilor. teoria evolutiei nu spune asta.
Deo sine!

Bineinteles!

Ce judecator va putea decide :mai, esti obligat sa mergi la ora de religie!

Rocky ..

iti dau dreptate ,cred ca si tu ca si mine nu ai invatat religia la scoala ,eu am 50 de ani,dar eu cred ca religia trebue predata acasa in familie daca trebue,stiu ca atunci cand profesorii ne spuneau inainte de '89 ca nu e bine sa mergem la biserica ,atunci mergeam, deci sa stam si sa gandim altfel.

inca una si tac

isus nu va mai veni niciodata. cum vine unul si spune ca e isus, cum il baga la psihiatrie.

 

o recomandare

ca sa contesti nota de la religie: invoci teoria evolutionista pentru care, evident, trebuie sa ai un 10

 

Daca va uitati bine...

in jur de 90% dintre profesorii de religie sunt de fapt sotiile popilor din localitatile Romaniei,asa ca stati fara grija ca se vor descurca ei, mareste parintele taxa la un botez sau la o inmormantare si se scot ei ,mai greu este pentru ...drept muritorii crestii care si rup oasele muncind si care culmea, nu ameninta pe nimeni cu actiuni in justitie.In comuna de unde sunt eu sunt 4 profesoare de religie si asa ca din intamplare toate 4 sunt sotiile celor 4 preoti ce slujesc la cele 2 biserici din comuna. Nu vi se pare un pic ciudat?

 

Sa presupunem…..

…. ca X ,cetatean roman, absolvent al unei facultati de teologie din Romania, doreste sa predea religia la o scoala unde se afla ore disponibile la acest obiect de studiu si exista semnaturile parintilor cum ca odraslele lor doresc sa studieze, in scoala de stat, obiectul religie.
…ca orele de religie au ca obiect religia ortodoxa, dar candidatul a studiat la o facultate de teologie baptista.
…ca persoana care aspira la postul respectiv nu are acordul ierarhului ortodox al locului unde se afla scoala.
Potrivit intelegerii dintre precedentul ministru al educatiei mioritice pesederastul pricopie priceputu’ si patriarhia bor, candidatul de mai sus nu poate practica profesia fara acordul bor.
Potrivit legii, cetateanul de mai sus se bucura de toate drepturile care ii sunt conferite de Constitutia Romaniei si legile in vigoare. Deci conditia ca, in afara studiilor de specialitate in teologie, cetateanul care doreste sa predea religia trebuie sa aiba aceeasi confesiune ca religia predata in scoala si, in plus, si acordul sucursalei locale a bor este curat murdar ilegala si neconstitutionala.
Daca privim lucrurile si din alta perspectiva, trebuie amintit faptul ca Patriarhul Daniel a studiat teologia si la facultati de teologie de alte confesiuni decat cea crestin ortodoxa: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). Mai mult, Patriarhul Daniel si-a luat, in anul 1979, doctoratul in teologie la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg.
Atunci se pune intrebarea: de ce Patriarhul Daniel care a studiat teologia la facultati teologice protestanta, respectiv catolica poate fi seful bor, iar cetateanul X care a studiat si a absolvit cu diploma de licenta o facultate teologica baptista din Romania, nu poate ocupa un post de profesor de religie ortodoxa la o scoala din Romania?
Ce ne poate raspunde pe chestia asta cetatzianu’ enjeniar de imbunatatiri funciare Sorinel Campeanu, prezent logofat al scoalilor nationale si initiator al oug-ului prin care sa i se permita prim-plagiatorului dottore PontaViorel sa renunte la titlul de dottorat dupa ce savantul a fost prins cu matza’n sac ca a plagiat?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor