Ministrul Educatiei se bucura pentru prima rectificare pozitiva semnificativa si spera la mai multe

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 20:13
1888 citiri
Ministrul Educatiei se bucura pentru prima rectificare pozitiva semnificativa si spera la mai multe
Foto: Guvernul Romaniei

Educatia si Cercetarea au primit 670 milioane de lei in plus la buget, prima rectificare pozitiva semnificativa, bani care vor fi folositi, printre altele, pentru drepturi din invatamantul preuniversitar obtinute in instanta si finantare in universitar, a declarat, vineri, ministrul Sorin Cimpeanu.

"Este prima rectificare pozitiva semnificativa la nivelul Ministerului. Practic, avem o suplimentare directa cu suma de 670 de milioane de lei. Ne exprimam speranta ca vom avea aceeasi intelegere si la urmatoarea rectificare bugetara", a spus ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Rectificarea bugetara, aprobata de Guvern - Documentul final inca nu e public

Din cele 670 de milioane de lei, 560 de milioane de lei sunt pentru plata sentintelor judecatoresti din invatamantul preuniversitar, in avans pentru anul 2016.

De asemenea, au fost deblocate alte sume care pot fi folosite in educatie si cercetare.

"Avem alocari pentru invatamantul universitar de 120 de milioane de lei. De asemenea, aveam acoperite cresterile salariale de 5% din invatamant din luna septembrie, pentru invatamantul superior sumele fiind incluse in bugetul Ministerului Educatiei. Valoarea se ridica la 30 de milioane de lei pentru lunile care urmeaza - septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. Avem un buget pe Educatie de 12 milioane de lei pentru cresterea salariilor personalului nedidactic", a explicat Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a mai spus ca, pe langa alocarile salariale, mai sunt de rezolvat o serie de alte probleme cu impact national sau international.

"La impact national ma refer la cei 44,5 milioane care se regasesc ca finantare pentru Institutul Cantacuzino. Suma acopera atat datoriile la stat si catre parti ale institutului, cat si cheltuielile de functionare pentru lunile care au ramas pana la sfarsitul anului. Din anul 2016 urmeaza sa primeasca finantare personalizata, prin legea bugetului de stat.

Avem finantare pe plus 13,8 milioane pentru cluburile sportive universitare. Avem finantarea asigurata pentru cei 50 de lectori care predau limba romana peste tot pe mapamond, se adauga finantare pentru organizarea conferintelor de la Leipzig si Berlin, Romania fiind tara organizatoare. La acest nivel, suma se ridica la opt milioane de lei pentru Institutul Limbii Romane", a adaugat Cimpeanu.

Totodata, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice va avea, pentru prima data dupa 55 de ani, o contributie egala cu a SUA pentru Programul Fulbright.

"Tot pentru prima oara, suntem in situatia ca dupa 55 de ani de functionare a Programului Fulbright, e drept, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe, Romania are aceeasi contributie cu Statele Unite. Pana acum, contributia Statelor Unite ar fi trebuit sa fie egala cu cea a Romaniei, insa era mult mai mare, iar anul acesta s-au gasit posibilitati pentru alocarea sumei de 500.000 de dolari, astfel incat bursele din Programul Fulbright sa fie platite la paritate de catre statul roman si statul american", a mai spus ministrul.

Potrivit lui Cimpeanu, prin rectificarea bugetara, exista posibilitatea suplimentarii cheltuielilor necesare pentru dezafectarea reactorului nuclear de la Magurele.

"Avem posibilitatea acum pentru suplimentarea efectiva a cheltuielilor pentru dezafectarea reactorului nuclear de la Magurele, un lucru pe care, de asemenea, il consider foarte important.

Avem cheltuieli de capital in suma de 90 de milioane de lei alocate catre obiectivele de investitii finalizabile pe parcursul anului 2015. La acestea se adauga cheltuiala din sold, in valoare de 190 de milioane de lei pentru universitati si o alta cheltuiala din sold de 60 de milioane de lei pentru camine-cantine, este vorba de invatamantul universitar, apoi 94 milioane pentru cercetare", a adaugat Cimpeanu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#rectifiacre pozitiva ministrerul Educatiei, #bani minister Educatie Cercetare rectificare , #ministrul Educatiei