Salarii mai mari pentru profesori? Ministrul Educatiei: Vor creste si cu 177%

Joi, 20 August 2015, ora 11:40
6450 citiri
Salarii mai mari pentru profesori? Ministrul Educatiei: Vor creste si cu 177%

Salariile din sistemul de invatamant ar putea creste cu pana la 177 la suta, in urma unui proiect pe marginea Legii salarizarii, sustine ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

"Aceasta crestere de 177 la suta este un maxim care se propune pentru lectorii si sefii de lucrari din invatamantul universitar, care aveau salariile prea mici, aproape de cele ale debutantilor.

Propunerea de majorare pleaca de la un minim de 70 la suta, pentru debutantii din invatamantul preuniversitar si universitar", a declarat Sorin Cimpeanu, joi dimineata, la B1 TV.

Ministrul Educatiei a explicat si cand ar urma sa aiba loc prima majorare salariala.

"Eu stiu de o propunere care ar viza o crestere salariala de 10 la suta din luna decembrie", a afirmat ministrul, care a adaugat ca, tinand cont de cresterile cu cate 5 la suta din martie si septembrie, se ajunge la o crestere de 22 la suta la nivelul anului 2015.

Acesta a precizat ca proiectul reprezinta rezultatul consultarilor pe o durata de doua saptamani si a fost inaintat Ministerului Muncii si urmeaza sa fie inaintat si Ministerului de Finante, pentru ca acestea sa se pronunte.

Intrebat in legatura cu impactul bugetar pe care aceasta masura ar urma sa il aiba, ministrul Educatiei a precizat: "Vom discuta aceste lucruri pe parcursul intalnirii de luni, la care vor participa si ministrul de Finante si prim-ministrul".

Cimpeanu a spus ca proiectul cuprinde si sporul de mediu rural, de mediu izolat, sporul pentru cei care lucreaza in invatamantul special (15 la suta) sau sporul pentru dirigentie (10 la suta).

Spre deosebire de majorarile salariale pentru personalul din sistemul medical, care vor fi promovate prin ordonanta de urgenta, potrivit premierului Victor Ponta, proiectul de majorare a salariilor profesorilor e integrat noua Lege a salarizarii.

Dupa medici, si profesorii asteapta mariri de salarii

Dupa anuntul de marti al prim-ministrului Victor Ponta privind cresterea salariilor medicilor, Sorin Cimpeanu a declarat ca se poarta negocieri cu sindicatele din Educatiei in vederea maririi salariilor in noua grila de salarizare.

Ponta mareste salariile doar pentru medici: Profesorii ameninta cu proteste de amploare

De ce sa aiba salarii majorate doar medicii? Argumentele profesorilor care ameninta cu boicotarea anului scolar

De asemenea, reprezentantii profesorilor au amenintat cu proteste de amploare, daca nu li se vor mari si lor salariile, dupa modelul medicilor. Cadrele didactice au vorbit inclusiv de boicotarea anului scolar.

Reactia premierului Ponta, dupa ce si profesorii au cerut salarii mai mari

In ce il priveste, premierul Victor Ponta a explicat masura luata marti pentru angajatii din sistemul sanitar ca acum a venit randul medicilor sa li se mareasca salariile, dupa ce acelasi lucru s-a intamplat deja cu angajatii din Educatie.

"E corect sa vrea, toata lumea vrea", a raspuns Victor Ponta, intrebat intr-o emisiune la Antena3 ce parere are despre doleantele cadrelor didactice, dupa ce acestea au cerut noi majorari salariale, similare cu cele anuntate pentru medici.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....