O noua propunere a ministrului Educatiei: scurtarea cu o saptamana a semestrului II

Miercuri, 24 Martie 2021, ora 21:34
3105 citiri
O noua propunere a ministrului Educatiei: scurtarea cu o saptamana a semestrului II
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei FOTO: Inquam

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, propune scurtarea cu o saptamana a anului scolar, fapt care ar da posibilitatea organizarii Evaluarii Nationale in a doua jumatate a lunii iunie, asa cum a fost stabilita initial data pentru acest examen. Cimpeanu anunta ca va face aceasta propunere joi, 25 martie, la discutiile cu Comitetul pentru Dialog Social din care fac parte reprezentanti ai profesorilor, elevilor si parintilor.

Ministrul Educatiei a afirmat ca a fost si ramane "unul dintre cei care sustin ca predictibilitatea este importanta in educatie" si ca a auzit criticile referitoare la decizia de decalare a Evaluarii Nationale pe care o sustin elevii de clasa a opta. In acest context, ministrul a anuntat, miercuri seara, ca va propune scurtarea cu o saptamana a semestrului al doilea, fapt ce ar permite organizarea Evaluarii Nationale la datele programate initial.

"Intelegand toate aceste lucruri, am imbunatatit varianta, cu o conditie: ca maine, in cadrul Comitetului pentru Dialog Social, in care consultam reprezentantii profesorilor, elevilor, parintilor sa se accepte reducerea cu o saptamana a celui de-al doilea semestru. Daca aceasta varianta va fi acceptata inseamna ca examenele nationale vor ramane exact asa cum au fost planificate si nu vom mai avea problema de predictibilitate.

Mai exact, Evaluarea Nationala pentru toti elevii clasei a opta ar urma sa inceapa pe data de 22 iunie, prima zi dupa sarbatoarea de Rusalii, si pe parcursul a trei zile, 22, 23 24 iunie sa se deruleze Evaluarea Nationala asa cum a fost planificata, nicio modificare. Saptamana urmatoare, incepand cu data de 28 iunie, asa cum a fost planificat sa se deruleze bacalaureatul. Aceasta varianta are avantajul ca nu modifica nimic din examenele nationale. Are, de asemenea, avantajul, pot spune, ca nu duce finalul anului scolar pentru clasele de la clasa pregatitoare pana la clasa a saptea si de la clasa a noua pana la clasa a unsprezecea in afara lunii iunie.

Ar insemna o prelungire de o saptamana, in loc sa se incheie pe data de 18 iunie s-ar incheia pe 25 iunie. Avand in vedere ca este un an atipic, cred ca putem sa facem acest efort de compromis intre nevoia de asigurare a protectiei sanitare si nevoia de educatie. Este varianta cu care Ministerul Educatiei se va prezenta maine in Comitetul pentru Dialog Social. Daca aceasta varianta va fi agreata, oricum va trebui sa decidem intr-un fel, pentru ca inceputul vacantei, data de 2 aprilie este foarte aproape", a declarat Sorin Cimpeanu.

Ministrul a adaugat ca "aceasta propunere are neajunsul scurtarii cu o saptamana", iar aceasta saptamana "va trebui recuperata intr-un fel".

In ceea ce priveste vacanta de primavara de o luna, ministrul a explicat ca se face "o punte" intre Pastele catolic si cel ortodox, si ca "din aceasta luna de vacanta mult-discutata 18 zile oricum erau de vacanta".

Ministrul a explicat si de ce nu se trece la sistem online, in loc de vacanta: "Pentru ca ne exprimam speranta ca mergand cu campania de vaccinare ca pana acum vom atinge curand pragul de 50% din personalul din invatamant vaccinat".

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat marti ca vacanta de primavara va fi prelungita si ca va dura din data de 2 aprilie pana in 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, insa Evaluarea Naionala se va decala si va avea loc in perioada 5-8 iulie. Ulterior, la Antena 3, ministrul a precizat ca actualul an scolar se va incheia in 2 iulie, in loc de 18 iunie, cum era programat initial. Consiliul National al Elevilor a apreciat ca decalarea Evaluarii Nationale si cresterea duratei vacantei de Paste la aproape o luna va conduce la aparitia unei rupturi in procesul educational si in ritmul de invatare al fiecarui elev, fapt ce va avea consecinte dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele nationale. De asemenea, dezaproba decizia Ministerului Educatiei ca scolile sa ramana deschise si dupa depasirea pragului de incidenta a cazurilor de COVID-19 de 6 la o mie de locuitori si reclama lipsa de consultare.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat la Digi24 ca cererea privind vacanta de primavara de o luna a fost facuta de Ministerul Sanatatii si ca deocamdata sunt doar propuneri discutate, nefiind semnat oficial niciun ordin de modificare a structurii anului scolar.

Joi, la ora 10.00 vor avea loc discutii in comisia de dialog social.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#ministru, #educatie, #semestru, #elevi, #examene , #ministrul Educatiei